<
>

De vijf vraagstukken van de Azerion Vrouwen Eredivisie

Esmee Brugts (PSV), Romée Leuchter (Ajax), Fenna Kalma (FC Twente), Tessa Wullaert (Fortuna Sittard) en Anouk Boshuizen (Feyenoord) ESPN

FC Twente wordt gewoon weer kampioen dit jaar, Zera Hulswit is de One to Watch bij PSV, Ajax moet het neer gaan zetten zonder Victoria Pelova en Jessica Torny moet het seizoen van Feyenoord gaan redden. In aanloop naar de herstart van de Azerion Vrouwen Eredivisie bespreken we de hoofd- en bijzaken met oud-internationals en ESPN-analisten Leonne Stentler en Claudia van den Heiligenberg.

1. Hoe gaat Ajax het verlies van Victoria Pelova opvangen?

Ajax beleeft dit seizoen een soort déjà vu, wederom moet de ploeg FC Twente achterna. En wederom scheelt het slechts een paar punten, maar behoorlijk wat doelpunten. En nu moet het ook zonder sterspeler Pelova, die is verkast naar het grote Arsenal. “Pelova was een hele belangrijke schakel binnen Ajax. Zij bracht de creativiteit in het aanvallende spel”, zegt 97-voudig international Van den Heiligenberg. En daar is Stentler het mee eens: “Pelova was de laatste twee seizoen degene waar alles vanaf hing. Ik denk dat Ajax het de eerste wedstrijden wel lastig gaat krijgen.” Dan is het de vraag hoe Ajax het verlies van de middenvelder moet opvangen. Stentler: “We hebben vorig jaar gezien dat Pelova linksbuiten stond, met Eshly Bakker op het middenveld. Dus Bakker heeft het daar al laten zien, alleen is het de vraag hoe dat met Quinty Sabajo en Sherida Spitse gaat.” Ook Nadine Noordam zou de plek van Pelova in kunnen nemen. Van den Heiligenberg: “Noordam heeft bij ADO ook wel op tien gespeeld en Nikita Tromp zou ook nog kunnen. Bij Ajax heb je op het middenveld best veel goede mogelijkheden, maar Pelova is een kwaliteit apart. Zij is moeilijk te vervangen.”

2. Krijgt Jessica Torny Feyenoord weer op de rails?

Ook bij Feyenoord is het puzzelen begonnen. Zij hebben sinds eind vorige maand een nieuwe trainer, in het bezit van het trainersdiploma UEFA Pro en met bakken ervaring bij Oranje: Jessica Torny. Van den Heiligenberg en Stentler zijn beiden erg enthousiast. “Torny is een grote verbetering ten opzichte van Danny Mulder. Het voordeel is dat ze met heel veel speelsters heeft gewerkt in de jeugdelftallen de afgelopen jaren. Daar heeft ze het over het algemeen echt heel goed gedaan”, aldus Stentler. Er is een flinke taak weggelegd voor de oud-assistent van Andries Jonker, Feyenoord staat zesde in de Eredivisie. Na een geweldige start aan hun eerste seizoen ooit, met onder andere een 4-1 winst op Ajax, zakte de ploeg ineen na de winterstop. “Ik denk dat het goed is voor deze ploeg om weer op nul te beginnen. Bij Feyenoord is het een kwestie van de balans weer vinden. Er zijn best wel wat nieuwe speelsters aangesloten en de concurrentie is zich flink aan het ontwikkelen”, aldus Van den Heiligenberg.

3. Waarom komen speelsters niet tot hun recht bij PSV?

PSV heeft een sterke selectie, met ervaren speelsters als Kika van Es en Mandy van den Berg, maar ook jong talent als Esmee Brugts en Gwyneth Hendriks. Toch komt het er niet uit bij de club uit Eindhoven, PSV staat op de vijfde plaats met pas zestien punten. En dat terwijl de ambities van de club in de top liggen. Het kan heel zwaar zijn om bij een team te spelen dat wat minder draait, weet ook Van den Heiligenberg. “Als je dan maar tegen die teleurstelling aan blijft lopen, moet je wel een team hebben dat mentaal sterk is. Ook bij PSV zullen de resultaten wel in hun koppies gaan zitten.” “Vorig jaar zag je dat er heel erg naar elkaar werd gekeken”, vertelt Stentler. “Niemand stond op. Nu hebben ze een aantal speelsters gehaald die de boel zouden moeten leiden, maar het is duidelijk dat het nog niet loopt.” Het lichtpuntje in de selectie? De 19-jarige Zera Hulswit. “Hulswit kwam er tegen Ajax in en toen zag je meteen veel meer gevaar ontstaan. Bij haar zat er echt die power en wil in om te winnen. Zij zorgde echt voor verandering bij PSV. Als je de bal voorin hebt, heb je een moment van rust. PSV heeft tegen Ajax de bal weinig gehad, dan blijf je achter de feiten lopen. Toen zij erin kwamen, werd PSV veel dwingender”, analyseert Van den Heiligenberg.

4. Houdt Fortuna Sittard deze vorm vast?

Fortuna Sittard is ongetwijfeld dé verrassing van dit seizoen. De eerste twee wedstrijden van hun debuutjaar in de Eredivisie tegen Ajax en Feyenoord gingen verloren, maar daarna pakten de Fortunezen de draad op. De nieuwkomers eindigden voor de winterstop op de derde plek en wonnen zelfs van PSV. “Voor een heel nieuw team dat pas net is samengesteld, doen ze het heel goed”, zegt Van den Heiligenberg. “Ze hebben veel beter gespeeld dan veel mensen hadden verwacht. Ze spelen met lef. Ze spelen met vertrouwen. Dan hebben ze ook nog Tessa Wullaert, een makkelijk scorende spits, rondlopen. Fortuna Sittard is echt leuk om naar te kijken”, vertelt Stentler. Bij Feyenoord zagen we vorig jaar net zo’n goede start, maar na de winterstop zakte dat snel weg. Stentler is niet bang dat dit ook bij Fortuna zal gebeuren: “Ze hebben een bredere selectie, ook qua kwaliteit. Bij Feyenoord had je speelsters in de basis staan die voor het eerst in de Eredivisie speelden. Dat heb je bij Fortuna een stuk minder. De kern is het zelfs gewend om internationaal te voetballen. Dus ik denk dat die terugval veel minder groot zal zijn.”

5. Heeft de competitie met het Bayern-syndroom te maken?

FC Twente draait wederom een fenomenaal seizoen. “Ik zie ze gewoon weer kampioen worden”, zegt Stentler. “Ze zijn sowieso favoriet”, vindt ook Van den Heiligenberg. Twente lijkt langzaam in het Bayern van de lage landen te veranderen. De aandacht gaat vaak uit naar uitblinkers als wereldtopscorer Fenna Kalma en doelverdediger Daphne van Domselaar, maar eigenlijk staat het hele team goed. “Dat heeft te maken met een aantal speelsters die de cultuur bepalen. Zij bepalen de minimale trainingsarbeid. Er ligt een fundament in de teamcultuur, dat al jaren hetzelfde is. Iedereen die bij Twente speelt neem dat aan en gaat daarin mee. Dat hebben we vorig jaar al helemaal gezien, toen er veel ontevredenheid over de trainer was, maar ze het toch zelf wisten te regelen”, deelt Stentler. Het enige wat nog roet in het eten kan gooien, zijn de vele blessures bij de Tukkers. “Zonder Ella Peddemors en Kayleigh van Dooren op het veld, zie je wel een ander spel. Er is daardoor wel wat veranderd. Dat zag je al tegen Fortuna. Ik denk wel dat ze het op kunnen vangen en gewoon hun wedstrijden zullen winnen, maar er moet niet nog een blessure vallen.”