<
>

Terugblik in cijfers: Zerrouki verbinder, Pandur sta-in-de-weg, Madueke laat zich zien, verhitte derby

ESPN

Het is nog niet het jaar van de twee recordkampioenen van Nederland. Ajax en PSV verspeelden wéér punten, waar Feyenoord en AZ dit keer wél gebruik van maakten. Ook onderin lijkt FC Volendam de smaak te pakken te hebben met de tweede overwinning op rij. In een weekend waar meer dan de helft van de wedstrijden in een gelijkspel eindigde, was er toch voldoende te genieten, zo blijkt uit de cijfers.

Op zaterdagavond slaagde Ajax er voor de vijfde competitiewedstrijd op rij niet in om drie punten te pakken. Een evenaring van een negatief clubrecord deze eeuw. Eerder gebeurde dat tussen september en oktober 2011, al trof het toen alle traditionele top-4 clubs. Voor de Amsterdammers betekende het doelpuntloze gelijkspel de vierde puntendeling op een rij. Nog nooit in de bijna 123-jarige clubgeschiedenis kwam dat voor. Tegen FC Twente bleef het voor de vijfde keer in alle ontmoetingen 0-0.

Door een rode kaart van Devyne Rensch, die de op één na vroegste rode kaart ooit voor een Ajacied in de Johan Cruijff ArenA pakte (Jan Wouters in de 30e minuut, 1991), was de thuisploeg tot weinig in staat. Toen het nog met volle oorlogssterkte op het veld stond, hadden de Tukkers ook al de beste kansen. De ploeg van Ron Jans werd de derde ploeg die minstens 24 keer schoot tegen Ajax in een Eredivisieduel sinds Opta de Eredivisie volledig analyseert (2010/11, eerder deed Vitesse dit in 2015 en in 2020). De thuisploeg schoot slechts zes keer, wat het laagste aantal is sinds het Eredivisieduel met Roda JC in januari 2016 (5 keer).

Zoals zo vaak dit seizoen was Ramiz Zerrouki weer een van dé grote uitblinkers aan Twentse zijde. De voormalig jeugdspeler van Ajax was in het topduel met zijn vroegere club verreweg de beste middenvelder in de Johan Cruijff Arena. Met 34 aangekomen passes in de laatste dertig meter van het veld, was hij de best presterende middenvelder van dit weekend. Tegen een ver ingezakt en compact spelende ploeg, zoals de hoofdstedelingen speelden na de rode kaart, was het een stukje makkelijker.

Ook PSV slaagde er niet in om het duel bij Fortuna Sittard winnend af te sluiten. Het lag lang in de lijn der verwachtingen dat het wél zou gebeuren, maar door een ongelukkig moment van Guus Til tekende Burak Yilmaz vanaf elf meter voor de 2-2. Het betekende voor de Brabanders al de derde wedstrijd op rij zonder overwinning (2x gelijk, 1x verloren), wat de langste dergelijke reeks voor de Eindhovenaren in de competitie sinds februari 2020 is (toen ook 3). Dat beide teams één punt zouden overhouden aan het treffen lag zeker niet in de lijn der verwachtingen. PSV hielp namelijk ontzettend veel kansen om zeep en speelde geruime tijd tegen tien Fortunezen.

32 schoten (hoogste aantal van dit seizoen), waarvan twaalf op doel zorgde voor een expected goal-waarde van 4,7. Dat is de hoogste xG voor de Eindhovenaren in een uitwedstrijd in de competitie sinds 13 februari 2021 (toen 5,5, tegen ADO Den Haag). Keer op keer vond het de Kroatische doelman van Fortuna Sittard op weg naar een doelpunt. De jonge Ivor Pandur eindigde zelfs in de dubbele cijfers qua verrichte reddingen, het meeste van alle keepers.

Bij PSV waren de meeste ogen natuurlijk gericht op ‘transfertarget’ Noni Madueke. Het leek er sterk op dat de talentvolle Engelsman zich voorgenomen had om zich flink te laten gelden. Dat is gelukt. Hij was verreweg de meest dreigende speler van afgelopen speelronde, al leverde het niets op. In sommige gevallen koos de in London geboren rechtsbuiten voor eigen succes, waar een voorzet logischer leek. Toch creëerde de 20-jarige dribbelaar zeven kansen, wat bijna een verdubbeling van zijn persoonlijke record is. In zijn voorgaande vijftig Eredivisieduels bereidde hij nooit meer dan vier kansen voor.

Voor de derde keer dit seizoen kon Feyenoord het cadeautje dat PSV en Ajax hen geschonken had uitpakken. In een doorgaans lastige uitwedstrijd in de Euroborg bleek het- in tegenstelling tot andere jaren- helemaal niet zo lastig. Feyenoord won voor het eerst sinds november 2017 op bezoek bij FC Groningen. Daarvoor werd bij de Trots van het Noorden drie keer gelijkgespeeld en één keer verloren.

Dat de zo goed als afgeschreven Alireza Jahanbakhsh en de als back-up aangetrokken Mats Wieffer plots sleutelrollen vertolken in Feyenoords serieuze gooi naar een landstitel, zullen niet al te veel mensen hebben zien aankomen. De Rotterdammers hebben nu 37 punten na zestien Eredivisieduels dit seizoen. Het hoogste aantal voor de ‘club uit Zuid’ in deze fase van de competitie sinds 2016/17 (toen 39), toen ze uiteindelijk kampioen werden.

Zomeraanwinsten Igor Paixão en Santiago Giménez waren goud waard voor de ploeg van Arne Slot. De talentvolle Braziliaan, die zelf de 0-1 maakte en de 0-2 voorbereidde met een assist, was voor het eerst sinds 11 september 2022 direct betrokken bij een competitiegoal toen hij bij zijn Eredivisiedebuut een assist gaf tegen Sparta. Orkun Kökcü maakte op aangeven van de buitenspeler zijn vijftiende Eredivisiegoal van buiten de zestien. Sinds zijn debuut in 2018 scoorde geen speler zo vaak van afstand in de Eredivisie als de Feyenoord-middenvelder (Steven Berghuis 14). De Mexicaanse spits gooide de wedstrijd in het slot met de 0-3. Het betekende alweer zijn zevende goal voor Feyenoord in alle competities. Opvallend is dat hij al zijn goals maakte als invaller.

‘The invincibles’
Na nul punten in de eerste vijf speelronden, is Go Ahead Eagles inmiddels elf competitieduels ongeslagen. Het betekent de gedeeld langste ongeslagen reeks ooit van de club op het hoogste niveau (eerder ook 11 in 1970). De mooiste goal van de wedstrijd komt op naam van Bobby Adekanye, die verder indrukwekkend speelde.

Kasper Kozlowski en Can Bozdogan hadden ook drie geslaagde dribbelacties.

De Nederlander met een verleden bij Lazio en Liverpool scoorde met zijn enige schot die wedstrijd, wat tevens ook zijn eerste Eredivisiegoal voor Go Ahead Eagles werd van buiten het strafschopgebied (4 van binnen de zestien). Daarnaast pingelde de 23-jarige aanvaller en flink op los.

FC Utrecht-verderdiger Sean Klaiber speelde op zijn beurt ook een goede pot. Na bijna anderhalf jaar geen wedstrijd te hebben gespeeld bij Ajax, is Klaiber langzaam maar zeker de oude aan het worden bij ‘zijn’ FC Utrecht. Tegen Go Ahead is hij de speler op het veld met de meeste balcontacten (98), en stond hij defensief ook zijn mannetje. Niemand noteerde zo veel geslaagde tackles als de rechtsback. Het werd ook het hoogste aantal voor een speler van de Domstedelingenin een Eredivisieduel dit seizoen én zijn persoonlijk record in een Eredivisiewedstrijd sinds februari 2018 (ook 5).

Tot slot dan nog de Gelderse derby tussen Vitesse en N.E.C. Voor het eerst sinds oktober 2010 eindigde die wedstrijd in de brilstand-uitslag eindigde. De thuisploeg loste 24 schoten (1,5 Expected Goals) maar had geen enkele grote kans (op basis van data) tegen de ‘aartsvijand’. De enige andere keer dat een ploeg zoveel doelpogingen deed in een Eredivisieduel dit seizoen en geen enkele grote kans had betrof het ook Vitesse (24 schoten op bezoek bij Go Ahead Eagles). De rode kaart van Oussama Tannane (vierde in zijn carrière) was de opmaat voor een verhitte derby. Danny Makkielie floot maar liefst 33 keer voor een overtreding, wat het op één na hoogste aantal is dit seizoen.

Landry Dimata was negen keer slachtoffer van een overtreding. Het hoogste aantal voor een speler van N.E.C. in een Eredivisieduel sinds Género Zeefuik in maart 2012 (ook 9 tegen NAC Breda). De 25-jarige Belgische spits bleek heel duelkrachtig. Niemand won meer persoonlijke duels dit weekend dan hij.