<
>

De wonderlijke weg van 'winnaar' Wout Weghorst

Bloedfanatiek, hardwerkend, maniakaal, een winnaar. Maar het allerbelangrijkste voor een spits in het voetbal: een doelpuntenmaker. De weg van Wout Weghorst (30) is wonderlijk en met z'n droomtransfer naar Manchester United is zijn verhaal alleen nog maar unieker geworden. In de B1 van RKSV NEO uit z'n geboorteplaats Borne riep hij al dat hij profvoetballer zou worden. Overal waar hij kwam, ging de aanvaller tot het uiterste. Het liefst verliet hij kotsend de training.

Hoe ouder Weghorst werd, hoe vaker hij hoorde dat een profloopbaan er voor hem niet in zou zitten. "Vanuit mijn opvoeding heb ik meegekregen dat je heel hard moet werken voor datgene wat je wil", zegt de passievolle spits met eeuwige geldingsdrang. Bij NEO was zijn winnaarsmentaliteit al vroeg zichtbaar. "Hij was op jonge leeftijd al zo'n ongekende winnaar."

Gerard Bos, de hoofdtrainer van NEO die hem als 15-jarige wegplukte uit de B1, zag het er behoorlijk heet aan toegaan toen oud-profs Niels Oude Kamphuis en Dmitri Shoukov (ex-FC Twente) meetrainden bij het elftal. "Die twee hebben Wout vaak op z'n plaats moeten zetten. Hoe hij toen juichte, wijkt niet af van hoe hij dat nog steeds doet."

Weghorst zegt dat hij een automatische klik had met z'n oude trainer Bos. "Ik vond het geweldig om te zien hoe graag hij wilde winnen, daarin leken we op elkaar", zei Weghorst eerder. "Mooi om terug te zien waar ik toen was en van waaruit ik die beelden nu bekijk," keek de spits in 2019 terug op z'n amateurtijd vanuit de skybox vanuit de Volkswagen-Arena in de ESPN DOC: Wie is Wout?

Jeugdtrainer Jurgen Bruggeman trainde in de D1 en C1 met een piepjonge Weghorst. Toen de jeugdselectie een buitenlands toernooi speelde en de ploeggenoten van de fanatieke aanvaller te laat naar bed gingen en moe waren, werd hij razend. "Dat was iets wat Wout niet kon accepteren, dat kostte tijd om hem te leren dat het niet altijd ging om winnen." Bruggeman zat vaak met Weghorst in de bestuurskamer om over z'n gedrag te praten. Een mooie anekdote is dat de jeugdtrainer in de C1 van NEO iedere speler een stukje op papier liet zetten hoe hij dat seizoen beleefd had. "Wout zoals hij is, heeft hij dat nooit ingeleverd", zegt Bruggeman. "Zijn stuk ontbreekt in het jaarboek. Twee maanden later kreeg ik wel een persoonlijke brief. Dat is ook Wout. Hij heeft mensen in z'n hart."

Uiteindelijk dacht Weghorst na z'n succesvolle periodes bij FC Emmen en Heracles Almelo dat hij zich bij AZ in Alkmaar nog meer zou kunnen ontwikkelen. Z'n vriendin Nikki van Esch zegt dat er veel twijfels zijn. Iedere keer bewijst Weghorst het tegendeel: "Op de één of andere manier wordt hij toch altijd belangrijk voor een ploeg. Dat is toch die drive die misschien zelfs topsporters niet altijd hebben. Daar is hij vrij uniek in."

Geweldige gemiddeldes
Ook al had Weghorst het zwaar bij Burnley FC, dat de strijd tegen degradatie uit de Premier League verloor. De Nederlandse spits werkte zoals altijd hard, maar kwam tot slechts 2 doelpunten in 20 duels. Na de degradatie werd de Tukker verhuurd aan Besiktas waar hij net als bij Oranje op het WK toch weer deed wat hij het liefste doet: doelpunten maken. Weghorst liep in Turkije 1 op 2, met 8 goals in 16 competitieduels. In Duitsland zijn ze hem bij VfL Wolfsburg niet vergeten met 70 goals in 144 officiële wedstrijden. En ook bij AZ kent hij een geweldig moyenne met 45 doelpunten in 86 duels.

Weghorst heeft meerdere keren aangegeven dat hij zijn instelling nooit zal veranderen, omdat dat juist de weg is die hem zoveel heeft opgeleverd. "Wout wil alle dagen kotsend het veld af", zegt AZ-inspanningsfysioloog Niels Kok, die nauw met Weghorst samenwerkte in Alkmaar. De instelling van de Tukker leidde op het trainingsveld soms tot verhitte discussies. Oud-trainer John van den Brom zag dat Weghorst z’n drang om te presteren toch ook een positief effect had op de ploeg en hij maakte de aanvaller later zelfs aanvoerder.

In de ESPN DOC 'Spitsen van Heracles' halen directeur Nico-Jan Hoogma en clubicoon Arend Steunenberg herinneringen op aan de tijd van Weghorst in Almelo. Steunenberg, die sinds 2001 technisch adviseur is bij Heracles Almelo was niet bepaald onder de indruk van 'die lange slungel', die bij Hoofdklasser DETO speelde. "Hij kon er niks van", is hij duidelijk. Heracles-fan Martin Kosters vindt dat z'n motoriek destijds niet goed was. Uiteindelijk mocht hij toch bij Heracles als vierde spits een contract tekenen.

Vorige week deed oud-ploeggenoot Jeroen Veldmate in de Voetbalkantine een boekje open over de jonge Weghorst, die bloedfanatiek was bij Heracles Almelo. "Ik heb groot respect voor de opbouw van zijn carrière. Dat had niemand verwacht. Maar het ging af en toe wel tegen het maniakale aan." Weghorst deed vier tegen vier op de training en hij kaatste de bal en draaide weg bij Veldmate. "Hij zei tegen mij: kun je het niveau nu al niet aan? Ik dacht toen: volgens mij kom jij net over van FC Emmen, dat toen laatste stond in de Keuken Kampioen Divisie." Veldmate denkt dan ook dat hij geen ontzag heeft op de training van Manchester United voor wereldkampioen Lisandro Martinez.

Weghorst heeft de datum van zijn eerste Eredivisie-doelpunt op zijn lichaam getatoeëerd: 13 september 2014. Een bevestiging van zijn eigen kwaliteiten. Weghorst vierde het doelpunt tegen Ajax na afloop met z’n broers die aanwezig waren in de Johan Cruijff ArenA.

Ralf Weghorst laat na de droomtransfer aan ESPN weten dat hij enorm trots is. "Ja supertrots. Misschien heeft het WK ook mee geholpen. Hij heeft z'n plafond weer eens opgerekt. Dit had niemand verwacht. Hij zal de vele criticasters weer proberen de mond te snoeren. Wout blijft maar doorgaan. Het is bizar."

In de uitzending van De Tafel van Kees op 17 januari 2016, vertelt Weghorst ook dat hij graag naar de Mariakapel gaat. Het geloof is iets wat hem kracht geeft, Zo vroeg Helden Online hem naar z'n tatoeages. "Eigenlijk zijn het drie tatoeages: een kerk, de handen met rozenkrans en een tekst. Ik ken de tekst uit mijn hoofd, die heb ik zelf geschreven. Het gaat over wie ik ben, dat niet iedereen perfect is en dat je van jezelf moet houden." De aanvaller slaat een bezoek aan de kapel niet over als hij terugkomt in Borne.

Met twee goals als invaller én een benutte penalty in de kwartfinale van het WK Voetbal tegen de latere wereldkampioen Argentinië maakte Weghorst ook indruk in het shirt van Oranje. Zijn invalbeurt was ongekend. Weghorst wordt vaak een winnaar genoemd, maar zijn opvliegende karakter doet ook veel stof opwaaien. Zo was er kritiek op de manier waarop hij omging met sterspeler Lionel Messi. Sergio Agüero had het bij het akkefietje in de tunnel na Oranje tegen Argentinië over 'die nummer 19': "Shut up".

Weghorst staat inmiddels op 19 interlands voor het Nederlands elftal, waarvan 14 keer als invaller. Oliver Glasner, oud-hoofdtrainer van Wolfsburg, zei dat hij Weghorst soms moest troosten als hij niet bij de definitieve Oranje-selectie zat. "Ik moest hem omhelzen en hij was erg aangeslagen."

In de Premier League zal hij als 'Plan B' onder Erik ten Hag z'n doelpuntenproductie op willen schroeven. Weghorst heeft weinig te verliezen op Old Trafford. Dat hij heeft getekend bij de Engelse grootmacht is immers opnieuw een bevestiging van z'n kunnen.