<
>

De transfercarrousel komt nu ook in het vrouwenvoetbal op gang

Pro Shots

In het mannenvoetbal is de transfercarrousel al flink aan het draaien, zowel de zomerse- als de winterse transferwindow levert honderden transfers op en er wordt gesmeten met grote bedragen. Hoewel het vrouwenvoetbal in de lift zit, wordt er nog niet zo veel getransfereerd in het vrouwenvoetbal. En er gaat zeker niet zo veel geld in om.

Waar Neymar een recordbedrag van 222 miljoen euro opleverde voor FC Barcelona, leverde de overstap naar diezelfde Catalaanse club van de duurste vrouwelijke voetballer Keira Walsh Manchester City slechts vier en een halve ton op. De duurste Nederlandse speelster is Jackie Groenen, die door PSG afgelopen jaar voor 150.000 euro werd gekocht. Het zal nog even duren voor een vrouwelijke voetballer een miljoen oplevert, iets wat in het mannenvoetbal voor het eerst in 1979 gebeurde toen Trevor Francis de overstap naar Nottingham Forest maakte.

Aantal transfers

Vorig jaar januari maakten 715 mannen een transfer van of naar een club in een van de vijf grootste Europese competities, vergeleken met slechts 111 vrouwen. Nu de transferwindow in deze vijf competities drie dagen open is, staat de teller op 24 in het vrouwenvoetbal.

Bij de mannen zijn op dit moment 75 spelers getransfereerd, samen genoeg voor een waarde hoger dan 100 miljoen euro. Vorig jaar werd er door speelsters als Jackie Groenen en Keira Walsh, maar ook Bethany England en Milene Domingues, flink aan de weg getimmerd op het gebied van recordtransfers. Een jaar eerder werd in Nederland voor het eerst een transfersom betaald, toen Samantha van Diemen Ajax verliet voor aartsrivaal Feyenoord.

Ook dit jaar blijft de transfermarkt in het vrouwenvoetbal groeien en zo ook de geruchtenmolen. Zo zouden de Scandinavische Chelsea-sterren Pernille Harder en Magdalena Eriksson een overstap naar Lyon overwegen en had de Azerion Vrouwen Eredivisie haar eerste grote transfer van het jaar te pakken: oud-PSV’er Naomi Pattiwael naar FC Twente. Welke geruchten doen zich nog meer de ronde op Nederlandse bodem?

Arsenal aast op Victoria Pelova

Om maar met een hardnekkig gerucht te beginnen: Arsenal schijnt op Oranjeleeuwin Victoria Pelova te azen. De middenvelder van Ajax wees eerder topclub Paris Saint-Germain af in verband met haar voorkeur voor de Engelse FAWSL en lijkt nu in de voetsporen van voorgangers Jill Roord en Daniëlle van de Donk het middenveld van de Londense club te gaan versterken.

Donderdag werd bekend dat Pelova niet meegaat op trainingskamp met Ajax. De 23-jarige Delvenaar, tevens Arsenal-fan, is hard nodig bij Arsenal en zou hoog op de lijst staan. The Gunners kregen met veel blessures te maken dit seizoen. Zo viel Vivianne Miedema, die bij Arsenal de laatste tijd vooral op het middenveld speelde, uit met een kruisbandblessure.

Jill Roord blijft voorlopig in Wolfsburg

Al sinds afgelopen zomer gaat het rond dat de 25-jarige Jill Roord VfL Wolfsburg zou gaan verlaten voor FC Barcelona. De Spaanse topclub, die eerder al middenvelder Walsh haalde, zou 400.000 overhebben voor de middenvelder. Wolfsburg kon echter geen vervanger vinden voor de international, waardoor de transfer niet rondkwam. Ook deze winter is er goed nieuws voor supporters van de Duitse club: VfL Wolfsburg laat Roord wederom niet vertrekken.

Een transferdeal rondom Damaris Egurrola is nog niet uitgesloten. De defensieve middenveldster van de Oranjeleeuwinnen speelt op dit moment bij Lyon, maar heeft volgens BBC de interesse van Manchester City gewekt. De club uit Engeland houdt ook Julia Grosso en Gabby George in de gaten.

Dat Egurrola een goede aanwinst voor City is, is zeker, andersom is dat nog maar de vraag. Lyon is een topclub in het vrouwenvoetbal dat elk jaar Champions League speelt en daar vorig jaar nog met de hoofdprijs vandoor ging. City werd dit seizoen in de voorrondes van de Champions League uitgeschakeld.

Fortuna Sittard gaat mogelijk een nieuwe verdedigster binnenhalen. Oud-ADO speelster Kimberley Smit traint mee met de nieuwkomers van de Azerion Vrouwen Eredivisie. De 22-jarige Nederlandse voetbalde de afgelopen jaren bij de University of Memphis en is net terug in Nederland. Smit traint sinds dinsdag mee bij de ploeg uit Limburg.

PSV toont interesse in middenvelder uit de Serie A

Volgens TuttoCalcioFemminile is PSV geïnteresseerde in US Sassuolo-speelster Eleonara Goldoni. De Italiaanse middenveldster speelt pas sinds afgelopen zomer bij de nummer zeven van Italië, maar schijnt geen goede relatie te hebben met trainer Gianpiero Piovani. Goldoni werd gehaald als middenveldster, maar kwam alleen als centrumspits in actie dit seizoen. Ook Benfica en Galatasaray schijnen interesse te hebben, waarbij de Turkse club de grootste dreiging vormt voor PSV.

Gek genoeg is het nog stil rondom Fenna Kalma, de wereldtopscorer van 2022. De belangrijkste speelster van de huidige landskampioen heeft nog maar een contract tot juni 2023. Voor FC Twente is het dus belangrijk snel te handelen, voor de doelpuntenmachine transfervrij de deur uitloopt. Wellicht is FC Twente druk versterking te zoeken. De koploper verloor recent drie speelsters aan langdurige blessures: Kayleigh van Dooren, Ella Peddemors en Anna-Lena Stolze.