Na een goed wereldkampioenschap en een nóg betere eerste seizoenshelft in de Eredivisie werd het onvermijdelijk. Cody Gakpo verlaat na ruim vijftien jaar zijn geliefde PSV voor het grote Liverpool. Een terechte toptransfer omdat hij de Nederlandse competitie is ontgroeid, zo zeggen de cijfers. Op alle aanvallende vlakken behoorde hij tot de beste spelers, of was er zelfs niemand beter. Geen wonder dus dat hij naar verluidt de duurste PSV'er ooit is.
Waar het in de zomer al de volledige transfermarkt in de lucht hing, was het laat op tweede kerstdag dan toch echt een feit. Nadat de transferdeadline was verstreken, hebben de fans hem zestien wedstrijden langer dan verwacht in het rood-wit gestreept zien schitteren. Het kostte technisch directeur John de Jong zijn baan, maar achteraf was het een zeer goede beslissing. Want- om in Louis van Gaals termen te praten- Cody Gakpo heeft dit seizoen heel erg ‘geleverd’. De Eindhovenaar trekt de deur van het Philips Stadion dicht als topscorer, assistkoning én meest dreigende speler van de Eredivisie.
Het verschil met nummer twee Dušan Tadić is zeer groot. Met de betrokkenheid bij 21 doelpunten heeft Gakpo een bijna twee keer zo hoog moyenne. Wat betreft doelpunten kunnen alleen Xavi Simons, Steven Bergwijn, Brian Brobbey en Danilo (allemaal acht) Gakpo bijhouden (9). Wat betreft assists kan de doorgaans absolute assistkoning Tadić (9) dit seizoen zelfs niet tippen aan de PSV’er (12). De eerstvolgende in dat rijtje, Oussama Tannane, kwam namens N.E.C. tot de helft. Om maar aan te geven hoe onmisbaar Gakpo eigenlijk is. Hij is namelijk verantwoordelijk voor exact de helft van de totale Eindhovense productie in de Eredivisie.
Omdat hij zó vaak aangever was, is het dus ook niet gek dat hij bovenaan staat als het gaat om gecreëerde kansen. Niemand bracht zijn ploeggenoot vaker in scoringspositie dan Gakpo, die de eretitel moet delen met de Ajax-aanvoerder. Het verschil met de gedeeld nummers drie in dat rijtje is immens.
Wat opvalt aan deze statistiek is dat hij voornamelijk gevaar stichtte uit dode spelmomenten. Als het namelijk gaat over gecreëerde kansen uit open spel staat Tadić (42) het hoogst, gevolgd door Rui Mendes (31), Orkun Kökçü (27), Tijjani Reijnders (26) en dan pas Gakpo (25). Maar wat betreft gevaar uit standaard situaties staat de 23-jarige Eindhovenaar (34, negen meer dan nummer twee Maxi Wittek) ver bovenaan.
De rechtspoot is alleen procentueel gezien niet de allerbeste cornernemer van de Eredivisie. Maar liefst vijf spelers vonden verhoudingsgewijs vaker een teamgenoot dan de ‘cornerspecialist’ van Nederland. Wel is het zo hij degene is die het vaakst de bal succesvol voorgaf vanaf de hoekvlag.
‘Eintovenaar’
Dat Gakpo niet alleen vanaf de hoekvlag dreigend is, bleek al wel uit de cijfers, maar er zijn er nog veel meer die dat bewijzen. Zo is alleen Elayis Tavsan een bedrijvigere dribbelaar dan hij. Zowel bij de dribbels die de N.E.C.’er aanging als succesvol beëindigde loopt de vleugelaanvaller er drie voor op Gakpo.
De zo kenmerkende actie van de uitgaande recordtransfer van PSV is vrijwel altijd naar binnen richting zijn favoriete rechterbeen. Van de 43 voorzetten uit open spel kwamen er achttien aan. Alleen Tadić (23) vond vaker een ploeggenoot, maar had daar meer dan twee keer zo veel pogingen voor nodig. Procentueel gezien is er niemand die zo succesvol was bij het vinden van een teamgenoot als hij. In de eerste seizoenshelft miste de linksbuiten aanvoerder Luuk de Jong, die ijzersterk is in de lucht. Alleen met Guus Til in de punt van de aanval had het veel zin om de bal voor te slingeren, maar bij de rest nauwelijks. Mede daardoor koos de 14-voudig Oranje-international (6 goals) vaak voor eigen succes.
In de Eredivisie is er niemand die zo vaak richting doel schoot als hij. 51 keer maar liefst, zes keer vaker dan Tannane die tweede staat in dat lijstje. Ook als het gaat om schoten tussen de palen is hij koploper van het klassement.
Al met al dus meer dan voldoende redenen voor Gakpo om Nederland te verlaten en de uitdaging aan te gaan van het spelen in een topcompetitie. Op het WK, tegen Arsenal (thuis), twee wedstrijden tegen Ajax én tegen Feyenoord heeft hij laten zien dat hij het ook in topwedstrijden kan laten zien, wat hem eerst nog werd verweten. Mede door zijn indrukwekkende cijfers en opvallende rol in Qatar arriveert de Eindhovenaar wat meer als een 'grote naam' op Anfield.