<
>

Feyenoord Vrouwen plukt Torny weg bij KNVB

Feyenoord Vrouwen verrast met de aanstelling van Jessica Torny als nieuwe hoofdtrainer. De 42-jarige trainer komt begin januari over van de KNVB, waar ze sinds het aantreden van Mark Parsons assistent was van de Leeuwinnen en tekent een contract in Rotterdam-Zuid tot medio 2024. De Rotterdammers hebben een optie om dat contract nog een jaar open te breken. Danny Mulder vertrok drie weken geleden per direct als hoofdtrainer van Feyenoord Vrouwen.

Over de kwaliteiten van Torny bestaan geen enkele twijfel. De Vriezenveense heeft als speler én trainer haar sporen in het vrouwenvoetbal meer dan verdiend. Als actieve voetbalster maakte Torny deel uit van de selecties van FFC Heike Rheine (Duitsland), Fortuna Wormerveer, FC Twente, Willem II en het Nederlands elftal.

Tien jaar geleden begon zij haar loopbaan als trainer bij de vrouwenploeg van sc Heerenveen. De afgelopen zeven jaar werkte Torny voor de voetbalbond. Ze gaf leiding op twee jeugd WK’s en vijf jeugd EK’s van Meiden onder 16, Vrouwen onder 19 en Vrouwen onder 20. Met het laatstgenoemde team eindigde Torny afgelopen zomer op het WK in Costa Rica verrassend op de vierde plaats. De afgelopen jaren assistent-bondscoach van de OranjeLeeuwinnen.

Torny heeft zin in haar stap naar Feyenoord Vrouwen 1, laat ze weten op de clubsite. "Na een mooie periode bij de KNVB, waar ik bijna tien jaar met veel plezier en met de grootste talenten van Nederland heb mogen werken, ben ik blij dat ik nu bij een topclub als Feyenoord de volgende stap in mijn trainerscarrière kan zetten. De ambities die de club uitspreekt passen goed bij mij en daar wil ik als trainer graag deel van uitmaken."

Melis
Coördinator vrouwenvoetbal bij Feyenoord Manon Melis kan haar geluk niet op. "De afgelopen weken zijn we ons gaan oriënteren op wat voor soort hoofdtrainer we precies zoeken", zegt ze op de clubsite. "Na het maken van een profielschets en het voeren van enkele gesprekken hebben we met Jessica Torny de gewenste kandidaat gevonden. Jessica is een ambitieuze trainer die bovendien beschikt over de nodige ervaring in het vrouwenvoetbal. We zijn blij dat ze direct kan instappen en vanaf 2 januari het team kan klaarstomen voor de tweede seizoenshelft."

Jan Dirk van der Zee, directeur KNVB amateur- en vrouwenvoetbal, betreurt het nieuws dat Torny de bond gaat verlaten: "Jessica komt uit onze eigen opleiding en beschikt als één van de weinige Nederlandse vrouwen over het hoogste trainersdiploma - de UEFA Pro Licentie", zegt hij op de site van de bond. "Daar zijn we natuurlijk trots op. Jessica is een ambitieuze trainer die beschikt over de nodige ervaring in het vrouwenvoetbal en Feyenoord heeft op zijn beurt mooie plannen dus we hebben alle begrip voor haar keuze en gunnen haar deze mooie stap."

Torny kijkt op de site van KNVB terug op haar periode: "Ik heb een hele mooie en leerzame tijd gehad bij de KNVB. Natuurlijk is het missen van het WK komende zomer jammer, maar de mogelijkheid om hoofdcoach te worden bij Feyenoord kwam voorbij en ik wilde de uitdaging heel graag aangaan. Er zit veel potentie in de selectie van Feyenoord en de club is echt ambitieus aan de slag gegaan met vrouwenvoetbal. Ik kijk ernaar uit om te beginnen. Uiteraard wens ik de speelsters en de staf van Oranje ontzettend veel succes op het WK."