<
>

Het Collina-experiment werkt: Zuivere speeltijd flink omhoog gegaan

Het zorgde in het begin voor veel ‘ophef’. Wedstrijden van honderd minuten of (veel) meer. Wat bleek: FIFA-scheidrechtersbaas Pierluigi Collina had geïnstrueerd om flink te strooien met extra speelminuten om ervoor te zorgen dat de zuivere speeltijd omhoog zou gaan. Dat is gelukt. Ten opzichte van het vorige wereldkampioenschap in Rusland heeft de bal gemiddeld 2 minuten en 56 seconden per wedstrijd langer gerold.

De tweede wedstrijd op dit toernooi tussen Engeland en Iran was meteen de langste wedstrijd. 117 minuten en vijf tellen duurde die ontmoeting, vanwege een akelige botsing waar doelman Alireza Beiranvand slachtoffer van werd. Vandaar dat de vijftien minuten blessuretijd logisch waren, maar de tien in de tweede helft waren op zijn zachtst gezegd ‘zeer ruim’. Oud-topscheidsrechter Pierluigi Collina had het al aangekondigd.

Uitgebreid juichen, blessurebehandelingen, kaarten en wissels worden nauwlettend in de gaten gehouden en zonder twijfel bijgerekend aan het einde van de helft. Voorafgaand aan het WK voorspelde de Italiaan dat een bord met acht of negen minuten blessuretijd erop niet gek is. Want, zo gaf hij aan, “we willen voorkomen dat er bij wedstrijden maar tussen de 40 en 45 minuten zuivere speeltijd is. Dat is onacceptabel.”

Resultaat is dat we 38 van de 64 WK-duels hebben gezien die honderd minuten duurden of meer. Ter vergelijking: op het WK 2018 waren dat er slechts drie. De hamvraag is natuurlijk of het iets heeft opgeleverd. Het antwoord is ja.

Sinds dat Opta Statsperform de zuivere speeltijd meet, is ieder WK het aantal daadwerkelijk gespeelde minuten omhoog gegaan, al moet gezegd worden dat daar steeds meer blessuretijd voor nodig was. In Qatar wordt de kroon gespannen. Het is weliswaar de grootste stijging in zuivere speeltijd van de afgelopen twaalf jaar, maar daar was gemiddeld 11 minuten en 23 seconde blessuretijd voor nodig.

Met name in de eerste en laatste groepsfasewedstrijden, plus de eerste drie eliminatierondes lag de gemiddelde zuivere speeltijd- exclusief verlengingen- relatief hoog en zagen we een krappe zestig minuten de bal daadwerkelijk rollen. De 58:05 minuten zuivere speeltijd op dit WK, liggen aanzienlijk hoger dan in de vijf Europese topcompetities. In de Eredivisie kunnen we nét iets langer van het voetbal genieten, maar nog steeds niet zo lang als in de afgelopen maand.

Kortom, het experiment van Collina dit WK heeft goed gewerkt, alleen was daar zo’n vier minuten toegevoegde tijd méér voor nodig over beide helften bij dit WK dan bijvoorbeeld de Eredivisie. Vergeleken met de topcompetities in Europa is het in ieder geval al een grote vooruitgang en kunnen voetbalbonden een voorbeeld nemen aan zijn advies. Het is dus niet ondenkbaar dat we dit in meerdere competities terug gaan zien.