<
>

Messi zet kroon op carrière in heroïsche finale

Getty Images

Lionel Messi heeft zijn vurige missie voltooid. Een verlenging en strafschoppen waren nodig om de nieuwe wereldkampioen aan te wijzen. Na 120 minuten voetbal stond het namelijk 3-3 door hoofdrollen voor de groten der aarde: Messi en Kylian Mbappé. Kingsley Coman en Aurélien Tchouaméni werden de schlemiel in de penaltyserie, die Argentinië met 4-2 won.

Di Maria staat wéér op in een finale
De beschikbaarheid van Angel di Maria kwam als een godsgeschenk voor Lionel Scaloni. De bondscoach van de Argentijnen posteerde de 34-jarige speler van Juventus als linksbuiten en dat bleek een gouden greep. Di Maria ontpopte zich als een plaaggeest voor de Franse defensie. Hij trok het spel in de openingsfase naar zich toe en was constant dreigend. Het sterke spel van de linkspoot mondde na een kwart wedstrijd uit in een voorsprong voor Argentinië. Di Maria kapte directe tegenstander Dembélé uit, kruiste voorlangs bij de Fransman en ging naar de grond.

Scheidsrechter Szymon Marciniak wees direct naar de stip voor de vijfde strafschop voor de Argentijnen dit toernooi. Met Messi achter de bal zagen de Fransen de bui al hangen. Onberispelijk zette Messi met zijn eerste doelpunt ooit in een WK-finale zijn land op voorsprong. Frankrijk was geen schim van zichzelf en wist zich na de achterstand niet op te richten.

Argentinië deelde de lakens uit en counterde een kleine tien minuten voor rust na een grotere voorsprong. Op het moment dat de Fransen dachten aan aanvallen werd de bal onderschept op de helft van het veld. Vervolgens kwam de ploeg van Scaloni er razendsnel uit. Uiteindelijk wist Mac Allister Di Maria op maat te bedienen. Hij beloonde een fenomenale eerste helft met een prachtig doelpunt: 2-0. Deschamps daarna in en haalde Giroud en Dembélé naar de kant. Mbappé werd de spits geflankeerd door Thuram en Muani.

Krankzinnige tweede helft
Aan het begin van de tweede helft probeerde Frankrijk iets van grip te krijgen op de wedstrijd. De ploeg van Deschamps wist de bal langer in de ploeg te houden, maar wist zich geen raad met het Argentijnse verweer. De Argentijnen verdedigden fel en de Fransen waren onnauwkeurig in het laatste gedeelte van het veld. Na een uur spelen hadden de Fransen nog geen enkel schot gelost op het Argentijnse doel.

In minuut 71 liet Mbappé zich voor het eerst zien. Hij ontworstelde zich van zijn tegenstander en schoot wild over. De frustratie werd, naarmate de tijd wegtikte in het voordeel van de Argentijnen, steeds groter voor de wereldkampioen van 2018. Maar de Fransen kreeg tien minuten voor het einde weer hoop. Otamendi beging een overtreding Muani en Mbappé pakte z’n verantwoordelijkheid. De aansluitingstreffer reanimeerde de Fransen met één speler in het bijzonder: Mbappé. Iets meer dan 90 seconden na zijn benutte strafschop zette het Franse wonderkind de gelijkmaker op het bord.

Daarmee sleepte hij een verlenging uit het vuur. In de verlenging leek Frankrijk de meeste kracht over te hebben, maar Argentinië begon beter. Dat leidde in de eerste helft van de verlenging nog niet tot doelpunten. Des te vermakelijker waren de tweede vijftien minuten. Messi leek z’n belofte in te lossen door Argentinië opnieuw op voorsprong te zetten. De ster van de Argentijnen werkte binnen nadat Lloris de inzet van invaller Martinez had gestopt. Het werd een krankzinnig slot van een krankzinnige finale, want de bal ging voor de derde keer op de stip. Een handsbal van Montiel was de aanleiding. Zodoende kon Mbappé zijn hattrick voltooien in de finale en moesten strafschoppen de beslissing brengen.

Martinez maakt reputatie andermaal waar
In de strafschoppenserie maakten Mbappé en Messi opnieuw geen fout. Coman stuitte op Martínez, waarna ook Tchouaméni misten voor de Fransen. Paredes schoot raak en sorteerde daarmee voor op de wereldtitel. Montiel mocht nadat Muani raak had geschoten voor het eremetaal. Hij stuurde Lloris de verkeerde hoek in en schoot Argentinië naar de derde wereldtitel uit de historie.