<
>

Van der Venne droomt van titel met Melbourne City

Richard van der Venne verruilde RKC Waalwijk afgelopen zomer voor Melbourne City. Je zou denken. Dat is één groot, mooi voetbalavontuur in Australië. Maar... daar was voor de 30-jarige Van der Venne dit weekend even geen sprake van.

Stadsderby ontspoort

Zijn Melbourne City staat met 1-0 voor in de stadsderby tegen Melbourne Victory. En dan ziet Van der Venne als basisspeler dat de boel na twintig minuten volledig ontspoort. "Op dat moment dacht ik dat het een veldbestorming was. Daarna zag ik dat er heel veel fakkels op het veld werden gegooid. Ook richting onze keeper."

"Metalen emmer vol op z'n pan gegooid"

Wat Melbourne City-doelman Tom Glover daarna doet werkt als olie op het vuur, ziet ook ploeggenoot Van der Venne. "Onze keeper had toen niet zo’n heel slimme reactie. Hij wilde een fakkel weggooien en die vloog het vak in van de Victory-supporters."

Vervolgens bestormt een groepje van 50 tot 100 fans het veld en daarbij wordt Glover niet gespaard. "Ik zag van een afstandje dat een metalen emmer vol met zand op z’n pan werd gegooid."

"Vol bebloed, aantal hechtingen"

Tom Glover wordt direct na het incident behandeld aan een hoofdwond. En inmidddels heeft Van der Venne gecheckt hoe het met zijn ploeggenoot is. "Ik had hem vandaag nog even gesproken. Het ging wel redelijk goed. Hij was natuurlijk vol bebloed in het gezicht. Hij had een aantal hechtingen. De schrik zat er goed in."

Niet verder spelen

Melbourne City besloot na het incident niet verder te willen spelen. Van der Venne zegt daarover: "Niet wetende wat de gevolgen überhaupt zijn. Wat ik hoorde is dat de wedstrijd gewoon helemaal over wordt gespeeld. Maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen."

"Regelmatig smeren"

Bij het zien van de vreselijke beelden vraag je je af of Richard van der Venne wel een beetje geniet van zijn Australische avontuur. Dat zit gelukkig helemaal goed. De oud-speler van FC Oss, Go Ahead Eagles en RKC pakt zijn speelminuten en staat met Melbourne City vooralsnog bovenaan in de competitie. Ook zijn vrouw en kinderen hebben het naar hun zin. Het enige nadeel is dat ze af en toe hun familie en vrienden missen. En oja... dan is er ook nog die Australische zon. "Ja, het is regelmatig smeren ja. In de ochtend, voordat ik de deur uitga moet ik smeren. De zon is heel anders dan in Nederland. Die brandt echt meteen. Ook al is het twintig graden ofzo. Ook als het bewolkt is verbrand ik wel dus voor mij en de kids is het goed smeren in ieder geval."

"Wil met die schaal boven mijn hoofd staan"

Al met al geniet Van der Venne dus van Australië en ondertussen jaagt hij met Melbourne City op prijzen. "Ik wil aan het einde van de rit met die schaal boven mijn hoofd staan. Dat ik kan zeggen tegen mijn kinderen, of tegen mijn kleinkinderen later, ik ben kampioen geworden van Australië."