<
>

Club WK vanaf 2025 op de schop: van zeven naar 32 deelnemers

ANP Foto

FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft tijdens het FIFA-congres ter voorbereiding op de WK-finale in Qatar de plannen voor een nieuwe opzet voor het WK voor clubteams kenbaar gemaakt. Vanaf 2025 zal het deelnemersveld forst uitgebreid gaan worden. De opzet van het toernooi zal vanaf dat moment vergelijkbaar zijn met het huidige WK voor landenteams, namelijk met 32 teams.

Oude opzet

Het WK voor clubs wordt tot op heden meestal afgewerkt in december. Er doen 7 deelnemers mee. Dit zijn alle zes de kampioenen van de bij de FIFA aangesloten continenten, inclusief een gastheer. Door het huidige landen WK in Qatar is de editie van deze winter overigens opgeschoven naar februari 2023, dan is Marokko gastheer in een toernooi met de oude opzet.

Uitbreiding

Die opzet gaat vanaf 2025 dus op de schop. Het WK voor clubs wordt dan fors uitgebreid met maar liefst 32 teams. Daarnaast gaat het toernooi niet meer jaarlijks maar eens in de vier jaar plaatsvinden. Ook wordt er niet meer in december gespeeld maar zal het toernooi plaatsvinden in Juni. Ook zal er een WK voor vrouwen clubteams komen.

Wijzigingen

Ook werd er op het congres gesproken over de toekomstige WK's voor landenteams. Zoals bekend wordt het WK van 2026 gespeeld met 48 teams in plaats van 32. De vraag rest alleen of er gespeeld gaat worden in groepen van drie of vier teams. Die beslissing valt Infantino zwaar "De groepen van vier waren fantastisch tijdens dit WK in Qatar, net zoals op het EK van anderhalf jaar geleden. We zullen het er opnieuw over moeten hebben of twaalf groepen van vier landen misschien niet toch een betere optie is".