<
>

De weg naar de finale: verdediging op orde, snelle uitbraken en vaak schieten

De grootste en wellicht wel belangrijkste wedstrijd ter wereld. Honderden miljoenen mensen zullen vandaag kijken naar de WK-finale tussen Frankrijk en Argentinië. Zoals Louis van Gaal al aangaf, is het voetbal veranderd en wint defensief, goed georganiseerd voetbal titels. Met name daarin blinken beide ploegen uit, die ook met snelle uitbraken en het aantal doelpogingen van de absolute sterspelers ervoor zorgen dat ze de wereldbeker inmiddels kunnen ruiken.

Voor beide landen geldt dat ze onderweg nogal wat obstakels zijn tegengekomen om te staan waar ze staan. Iedereen was stomverbaasd op pas de derde dag van het toernooi dat een van de titelfavorieten verloor van Saoedi-Arabië. Ook Frankrijk verloor één keer in de groepsfase. Toen het in een B-elftal aantrad tegen Tunesië ging het met 1-0 ten onder. Ook in de knock-outfase trokken beide landen door gemiste penalty's van de tegenstander- Oranje in de strafschoppenserie en Engeland door een misser in minuut 84 van Harry Kane- aan het langste eind.

De laatste keer dat beide grootmachten in het mondiale voetbal elkaar tegenkwamen, was op het vorige wereldkampioenschap. Toen wonnen de Fransen in de achtste finale het spectaculaire duel dat eindigde in 4-3. Dat is echter de enige overwinning in vijf ontmoetingen met de Zuid-Amerikanen. De rest ging verloren.

Zowel de ploeg van Lionel Scaloni als Didier Deschamps heeft in de voorgaande zes WK-duels voornamelijk uitgeblonken in balbezit tegenstander. Argentinië kreeg bijvoorbeeld slechts 34 schoten tegen waarvan acht schoten op doel (Frankrijk: 60 tegen, 20 op doel). Gemiddeld zijn dat 5,7 schoten per wedstrijd voor de Argentijnse selectie. Daarmee is er geen ploeg op dit toernooi dat minder schoten te verwerken kreeg als de Albicelestes.

Kijkende naar de kwaliteit van die schoten, is zeer opmerkelijk dat slechts 1,3 daarvan daadwerkelijk doelman Emiliano Martínez tot een redding dwong. Daarmee stond het, samen met Ecuador, gemiddeld het minste aantal schoten op doel tegen toe van alle landen op dit WK. Gemiddeld betekende dat een Expected Goal Tegen-waarde van 0,4, wat ook het laagste is van iedereen.

Reden daarvoor is de enorm hechte defensie, onder leiding van Nicolás Otamendi, die bezig lijkt aan een tweede jeugd. Voor hem staat een middenveld dat zich het snot voor de ogen loopt om ballen te veroveren, al kan de centrale verdediger van SL Benfica er zelf ook wat van. Alleen Rodrigo De Paul (37) pakte meer ballen af dan hij (32, samen met Alexis Mac Allister), terwijl ook Enzo Fernández (28) en Cristian Romero (23) hun steentje bijdragen.

Opponent Frankrijk kan daar wel het een en ander tegenover zetten. Met name in het fysieke gedeelte blinkt opponent Frankrijk enorm uit. Zij hebben met Deschamps een coach die ook wil dat het verdedigend goed staat en extra verdedigende accenten inbouwt in zijn speelstijl. Denk daarbij aan de defensief ingestelde spelers Aurélien Tchouaméni, Adrien Rabiot indien fit of anders Youssouf Fofana, en sterspeler Antoine Griezmann die zelfs in eigen zestienmetergebied ballen wegwerkt. Gezamenlijk heeft Les Bleus het hoogste aantal geslaagde tackles per wedstrijd (12,2; méér dan Tunesie (12,0), Marokko (11,8) en Costa Rica (11,7) bijvoorbeeld).

Ook als het gaat om percentage gewonnen duels staat de titelverdediger bovenaan. Alleen Costa Rica, Engeland en Portugal hebben verder procentueel gezien meer persoonlijke duels gewonnen.

Het valt op dat het balbezit in de laatste twee wedstrijden (tegen Engeland en Marokko) bijzonder laag was. In beide wedstrijden kwamen ze vroeg op voorsprong (in volgorde: na 17 en 5 minuten) en hebben daarna de bal aan de tegenstander gelaten. Met de snelle spelers voorin gokken ze op snelle uitbraken via snelheidsduivels Kylian Mbappé, Ousmane Dembélé of invallers Kingsley Coman, Marcus Thuram en Randal Kolo Muani.

Zeer succesvol. Er is dit toernooi geen team dat vaker via een directe aanval tot een kans kwam. Alleen Portugal wist op die manier vaker tot een doelpunt te komen. Opvallend is dat ook de Argentijnen hoog staan in dit rijtje. Zij wisten met name tegen Kroatie op die manier twee keer (indirect) tot scoren te komen. Het eerste doelpunt tegen de Kroaten viel uit een snelle uitbraak, waarna de bal op de stip ging. Later was het wél op die manier raak. Geen toeval dat wonderkind Julián Álvarez daar twee keer bij betrokken was. Kijkende naar het totaal aantal doelpunten (12) gingen er bij de helft slechts maximaal drie passes of minder aan vooraf.

Verdedigend ingesteld of niet. Via een snelle uitbraak of via langdurig balbezit- waar toch voornamelijk Scaloni’s voorkeur ligt. Beide finalisten staan in de top-5 lijstjes als het gaat om schoten (op doel) en Expected Goals. Waar Frankrijk derde staat in het rijtje van meeste doelpogingen (15,3; Duitsland heeft het hoogste met gemiddeld 23. Argentinië staat op gemiddeld 13,3), mikken de Albicelestes beter tussen de palen. Dan zijn de rollen omgedraaid als het gaat om de ranking in het lijstje. Qua xG ontlopen ze elkaar nauwelijks. Er is alleen een licht voordeel voor de Argentijnen wiens verwachte doelpunten gemiddeld per wedstrijd 0,05 hoger ligt (2,04 om 1,99).

De rol van Lionel Messi en Kylian Mbbapé daarin is natuurlijk cruciaal. Heel de wereld kijkt naar deze twee sterren, die elkaar over een paar weken de hand schudden op het trainingsveld in Parijs. Waar de Argentijnse vedette tot nu toe nog geen seconde miste, heeft het Franse wonderkind wat rust gehad in de derde groepswedstrijd (viel 27 minuten voor tijd in). Beide wereldtalenten ontlopen elkaar nauwelijks dit toernooi en zijn bij verreweg de meeste goals betrokken voor hun land. Aanvallend gezien is er niemand die bij zo veel goals betrokken is dan deze twee. Toch is deze wedstrijd wel meer dan alleen maar Messi tegen Mbbapé, zo blijkt uit de data.

De wedstrijd tussen Argentinië en Frankrijk wordt vandaag om 16:00 uur in het Lusail Stadium gespeeld.