<
>

Ounahi: sierlijke dribbelkoning van Marokko en de Franse hekkensluiter

ANP

In het Marokkaanse elftal staan sterspelers Achraf Hakimi, Hakim Ziyech, keeper Yassine Bounou en in mindere mate stofzuiger Sofyan Amrabat volop in de spotlights. Veel minder bekend is de op één na jongste Marokkaan uit de selectie: Azzedine Ounahi (22). De middenvelder van de Franse hekkensluiter Angers SCO is dankzij z’n sierlijke én succesvolle dribbels één van de revelaties op het WK.

Volgens El Mundo Deportivo heeft Barcelona een oogje op de relatief goedkope Ounahi, die zo’n vier miljoen euro zou moeten kosten en nog tot medio 2026 onder contract staat bij Angers. Saïd Chabane, voorzitter van de Franse nummer 20, sluit een winters vertrek van Ounahi niet uit. Ook Luis Enrique, de inmiddels oud bondscoach van Spanje is onder de indruk. Hij vroeg zich na de verloren achtste finale af ‘waar die nummer 8’ nou eigenlijk speelde. De Franse hekkensluiter is dus het antwoord, overigens dezelfde club als de Marokkaanse spits Sofiane Boufal.

Dribbelkoning
Met z'n sierlijke manier van dribbelen is Ounahi niet alleen een mooie speler om naar te kijken. Z'n dribbels hebben ook nog eens vaak succes. Sterker nog: op basis van alle WK-spelers met meer dan vijf ingezette dribbels noteert Ounahi het allerhoogste slagingspercentage, namelijk bijna 78%.

Dat Ounahi moeilijk af te stoppen is blijkt ook uit het feit dat hij al 10 keer een overtreding mee kreeg op dit WK. De middenvelder van Angers hoeft alleen de creatieve Ziyech voor zich te dulden als het gaat om meest gecreëerde kansen voor Marokko in Qatar.

In de zomer van 2021 nam Angers hem over van US Avranches, een club op het derde niveau van Frankrijk. Aan het begin van dit kalenderjaar debuteerde Ounahi voor de nationale ploeg op de Afrika Cup (10 januari). Bijna een jaar en vijftien interlands verder, waarvan vijf op het WK, neemt de naamsbekendheid vanwege z’n goede prestaties alleen nog maar verder toe.

De Marokkaanse middenvelder, afkomstig van de beroemde Mohammed VI Football Academy in Salé, valt niet alleen op met z'n dribbels en creativiteit, maar staat ook verdedigend z'n mannetje. Slechts drie spelers noteerden op het WK een hoger percentage gewonnen duels. De grote vraag is echter of de WK-revelatie ook tegen Frankrijk kan verrrassen.