<
>

WK-held van 1978 Kempes ziet Argentinië nu als favoriet

Mario Kempes schat de huidige ploeg van Argentinië hoger in dan Nederland. De WK-held van 1978 vindt dat het Nederlands elftal niet valt te vergelijken met de generatie die hij in de jaren 70 op het WK Voetbal trof.

"Dit is niet het Nederland zoals wij toen tegen ze speelden", zegt Kempes die twee keer scoorde in de WK-finale van 1978 die hij met Argentinië won ten koste van Oranje. "Het is een ander Nederland met andere spelers. We kunnen ze niet vergelijken met het Oranje van toen, want ik denk dat ze dat niet kunnen evenaren."

Kempes denkt dat de kwartfinale vrijdagavond gelijk op zal gaan. "Beide landen zijn goed aan de bal, maar misschien is Argentinië nét iets beter. Ze zijn wat rustiger en hebben Lionel Messi, met daarachter ook een goed team. Een team die ervoor zorgt dat Messi zijn ding kan doen, omdat ze heel hard werken voor hem en hij moet het op een bepaalde manier terugbetalen: met steekballetjes of doelpunten om ons te laten juichen."

1978: Argentinië had het geluk van de kampioen

De Argentijnen wonnen in een volgepakt Estadio de River Plate (tegenwoordig Estadio Monumental) het WK in eigen land. Kempes, die twee keer scoorde, koestert dat moment. "Dat zijn natuurlijk mooie herinneringen, de finale van 1978 in eigen land. Nederland had ervaring met het spelen van een finale in ’74 tegen Duitsland. Wij hadden eigenlijk nul ervaring. Alleen Ubaldo Fillol, Rene Houseman en ik hadden op het WK van ’74 gespeeld. Niemand had de ervaring van het spelen in het buitenland. Ze speelden alleen in de Copa Libertadores en vriendschappelijke interlands, maar van zulke grote wedstrijden zoals op een WK niet."

Kempes keek uit naar de finale. "We begonnen heel slecht", zegt Kempes. "Nederland was de betere en had echt bijna gescoord, maar daarna draaide het duel om. Het was een prachtige wedstrijd. Vlak voordat de wedstrijd eindigde, maakten zij de gelijkmaker én ze hadden zelfs in de blessuretijd nog kunnen winnen, maar de bal belandde op de paal. Wij hadden gewoon het geluk van de kampioen."

Kempes zag Oranje als beste in 1974

Kempes kwam in 1974 ook Nederland tegen op het WK. Met maar liefst 4-0 laat het Oranje van bondscoach Rinus Michels en sterspeler Johan Cruijff weinig heel van de Zuid-Amerikanen. Kempes komt als invaller het veld in en is onder de indruk van het Nederlands elftal. "Nederland speelde in 1974 het beste", zegt Kempes, die met Argentinië voor het WK ook nog een oefenduel verloor met 4-1 in Amsterdam. "Na die WK-wedstrijd hebben we ons lesje wel geleerd. We verloren 4-0 en zij waren echt niet te stoppen. Wij hebben vier jaar later revanche genomen. Het is duidelijk dat ze toen Johan Cruijff moesten missen."

Lees hier een overzicht van alle ontmoetingen tussen Oranje en Argentinië op het WK.