<
>

Terugblik in cijfers: Solide Oranje-defensie, Messi als vanouds en Ramos treedt in voetsporen 'voorganger'

Een sterk Oranje, een ex-wereldkampioen die er door penalty’s uitvliegt en een Ronaldo-loos Portugal dat wervelt. De achtste finales zorgden voor genoeg spektakel. Dat blijkt ook uit de opvallendste statistieken. Vlak voordat het WK weer wordt hervat nog een korte terugblik in cijfers op wat er allemaal gebeurde in de eerste eliminatieronde.

Te beginnen met Nederland. In de achtste finale tegen Amerika was Oranje met 3-1 te sterk. Het had niet heel veel gescheeld of ‘we’ hadden voor het eerst dit toernooi tegen een achterstand aangekeken, waar het niet dat Andries Noppert binnen twee minuten een antwoord had op de inzet van sterspeler Christian Pulisic.

Hoewel de Toren van Joure zijn tweede tegendoelpunt te verwerken kreeg, pakte de boomlange doelman een heleboel ballen. Vijf stuks maar liefst, waarmee hij- samen met nog drie andere keepers, de meeste reddingen verrichtte van alle zestien keepers die in de achtste finale in actie kwamen. Het is overigens niet de eerste keer dat de Heerenveen-doelman bovenaan staat in dit rijtje. Daarmee wordt het gelijk van Louis van Gaal én Frans Hoek nog maar eens een keer onderstreept.

Waar het bij Noppert vanaf het begin van dit toernooi van een leien dakje gaat, was Denzel Dumfries hard opzoek naar zijn vorm van het uitgestelde EK 2020. Voorafgaand aan de wedstrijd was de rechtervleugelverdediger al met afstand de Nederlander met het meeste balverlies, maar die positie heeft hij tegen de Verenigde Staten verder verstevigd. Afgelopen ‘speelronde’ was er niemand met méér balverlies dan Dumfries. Dat balverlies niet altijd iets hoeft te zeggen over de wedstrijd die je hebt gespeeld, blijkt wel uit zijn wedstrijd. De Rotterdammer werd met twee assists en een doelpunt uitverkozen tot Man of the Match.

Ook verdedigend was het weer als ‘vanouds’ bij de stoomtrein op rechts. Samen met Nathan Aké, die aan een bijzonder goed WK bezig is, veroverde Dumfries drie ballen. Alleen Oranje-opponent Antonee Robinson, die in Qatar goede reclame voor zichzelf gemaakt heeft, en Raphaël Varane onderschepten meer ballen dan hij.

Een andere belangrijke- zo niet een van de meest bepalende- speler van Oranje, die wat kritiek te verwerken kreeg is Virgil van Dijk. De Oranje-aanvoerder heeft zich goed hersteld van zijn ‘fout’ bij het doelpunt van Ecuador. Waar de Bredanaar het toen naliet om korter op het schot te zitten en mogelijk de bal te blokken, deed hij dat tegen Team USA wél. In de achtste finales is er niemand die zo vaak een bal blokkeerde dan de Liverpool-ster.

Hoewel de Oranje-defensie stabiel en tot nu toe zeer solide is gebleken, kreeg ook nog een van de drie overgebleven verdedigers flinke kritiek te verwerken. Daley Blind snoerde alle critici de mond met een doelpunt en assist. Daarmee bewees de linkervleugelverdediger het gelijk van Van Gaal om hem vanwege zijn voetballende kwaliteiten op te blijven stellen. De Ajacied startte zeer matig aan de eerste helft, maar kwam het ongelukkige begin te boven en zette uiteindelijk vier geslaagde tackles in. Het gedeeld meeste van iedereen.

Die eretitel moet de Ajacied delen met een andere bekende. De rol van Sofyan Amrabat is al meerdere malen bewierookt op dit wereldkampioenschap. Als stofzuiger op het middenveld heeft de 42-voudig Marokkaans international al menig topvoetballer in zijn broekzak gehad. Eerst in de groepsfase al Kevin de Bruyne en Luka Modric, maar nu wist ook het Spaanse supertrio van FC Barcelona, Busquets, Gavi en Pedri geen raad met de ‘muur van Huizen’. Ook hij kwam tot vier geslaagde tackles en bevestigt daarmee weer dat de verdedigende middenvelder bezig is aan een sensationeel WK.

Land- en naamgenoot Boufal speelde ook een spectaculaire wedstrijd. Gelegenheidsrechtsback Marcos Llorente wist zich absoluut geen raad met de ontketende linksbuiten van het Franse Angers. Na 66 minuten was de pijp leeg, maar daarin ging hij eens per elf minuten zijn directe tegenstander voorbij. Zes keer dribbelde de 29-jarige Marokkaan met bal aan de voet voorbij een Spanjaard.

De wereldkampioen van 2010 vond maar geen manier om hem af te stoppen. Met twee aangekomen voorzetten was Boufal zeer dreigend. Zelf was Sofiane Boufal wél zeer goed in de persoonlijke duels.

Maar liefst twaalf keer won hij zijn persoonlijke duel, wat het meeste is van alle spelers die in actie kwamen in de achtste finale. Supertalent Jude Bellingham, die volgende zomer pas twintig jaar wordt, en verdedigende middenvelder Rodri, die door Luis Enrique telkens als centrale verdediger werd opgesteld, kwamen alleen bij zijn aantal in de buurt. En ook in dit lijstje bewijst Blind dat hij echt wel wat meer kan dan alleen de bal naar de juiste kleur passen.

Volgende wedstrijd staat voor hem wel een tegenstander van een ander kaliber te wachten. Bij Argentinië staat daar waarschijnlijk de weer herstelde Angel di Maria. Hoewel de topspeler nooit uit het oog verloren mag raken, zal de aandacht toch uitgaan naar iemand anders. Lionel Messi draagt de zware last van bijna 46 miljoen Argentijnen die ó zo graag weer wereldkampioen willen worden op zijn schouders. Daar is tot op heden weinig van te zien. Ook tegen Australië brak een van de beste spelers aller tijden de ban en had- met een beetje medewerking van zijn ploeggenoten- zijn moyenne nóg hoger kunnen zijn. Er was niemand die bij meer doelpogingen betrokken was dan Messi.

Daarmee staat de PSG-speler op de gedeeld derde plek. Die deelt Messi onder andere met Gonçalo Ramos, die juist een van de grootste spelers uit de voetbalgeschiedenis op de bank hield.

Dé grootste Portugese voetballer aller tijden moeten vervangen is één, maar om vervolgens de beste wedstrijd uit je jonge loopbaan te spelen, is een heel ander verhaal. Toch is dat precies wat de Benfica-spits tegen Zwitserland flikte. Op het gehele WK zijn er slechts twee spelers bij meer goals betrokken dan Ramos, terwijl hij voor deze prestatie slechts 74 minuten nodig had. Daarmee mag de opvolger van Darwin Núñez met recht worden uitverkozen tot meest invloedrijke speler van afgelopen speelronde.

De zeer talentvolle spits werd met 21 jaar en 169 dagen de op één na jongste doelpuntenmaker ooit voor Portugal op het WK na Cristiano Ronaldo in juni 2006 (21 jaar en 132 dagen). Het was inmiddels al twintig jaar geleden dat een andere speler bij zijn basisdebuut een hattrick maakte. Dat was toen all time WK-topscorer Miroslav Klose (in 2002). Ook werd hij de jongste speler met een hattrick op het WK sinds Flórián Albert voor Hongarije in 1962 (20 jaar en 261 dagen) én de eerste speler met drie goals in een knock-outduel op het WK sinds de Tsjech Tomas Skuhravy (achtste finale tegen Costa Rica, 1990).