<
>

Marokko schrijft geschiedenis en schakelt na strafschoppen Spanje uit

Getty

Marokko heeft geschiedenis geschreven en de kwartfinale van het WK bereikt. Tegen Spanje nam het na verlenging uiteindelijk betere strafschoppen. In de strafschoppenserie werd het uiteindelijk 3-0. De 'Leeuwen van de Atlas' hebben nog nooit de kwartfinale bereikt van een WK en zo zorgt de generatie van Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui voor euforie in Marokko en ver daarbuiten. Bij Spanje misten Pablo Sarabia, Sergio Busquets en Carlos Soler uiteindelijk de penalty's. De eindstand na 120 minuten was 0-0, Spanje had veel de bal en Marokko was gevaarlijk.

Bondscoach van Marokko, Walid Regragui, koos er onder meer voor om Ziyech en Mazraoui weer te laten starten. Net als heel dit WK was er ook een basisplaats ingeruimd voor Sofyan Amrabat. Bij Spanje was er geen basisplaats n de spits voor Álvaro Morata, die plek ging naar Ferran Torres. Achterin moest Dani Carvajal genoegen nemen met een plaats op de bank. Marcos Llorente begon op zijn plaats.

Balbezit Spanje, gevaar Marokko
In de eerste helft was het Spanje dat het spel bepaalde. Het team had zo’n zeventig procent balbezit, maar kwam ondanks dat tot weinig kansen. Doelman Yassine Bounou hoefde daarom niet echt in actie te komen in de eerste 45 minuten. Het meeste gevaar vond namelijk plaats bij de zestien van zijn collega-doelman Unai Simon. Marokko wist met weinig balbezit tot een aantal goede mogelijkheden te komen, maar nog niet tot doelpunten.

De landen gingen daarom een spannende tweede helft in. In het tweede bedrijf was het voor Marokko met name tegenhouden. Spanje zette steeds meer druk op de Marokkaanse defensie, maar ook nu resulteerde het niet in veel grote kansen. Op het laatst was het nog wel even billenknijpen voor Marokko. Yassine Bounou moest zich uiterst strekken bij een vrije trap van Dani Olmo. Beide landen wisten niet binnen negentig minuten te scoren, waardoor er voor de tweede keer werd verlengd in Qatar.

Giga kans Cheddira
De verlenging was iets meer dan 10 minuten bezig toen Walid Cheddira de grootste kans van de wedstrijd kreeg. De invaller kreeg de bal van Azzedine Ounahi, kon schieten maar schoot de bal van dichtbij op doelman Simon. Spanje ging er vol voor om strafschoppen te voorkomen. Het speelde vol op de aanval, maar het wilde maar niet lukken.

In de allerlaatste seconde van de verlenging kreeg Pablo Sarabia de grootste kans. De buitenspeler kreeg de bal op de rand van buitenspel, nam de bal in één keer op zijn slof en raakte de paal. Na 123 minuten voetbal moesten strafschoppen gaan bepalen wie er kwartfinalist ging worden.

Dramatische strafschoppen Spanje, Bounou de held
De strafschoppenserie eindigde in een kraakheldere 3-0 voor Marokko, dat de penalty's veel beter nam. Abdelhamid Sabiri scoorde, waarna Sarabia de eerste van Spanje miste. Ziyech schoot de bal vervolgens hard door het midden. Carlos Soler en Sergio Busquets schoten de bal dramatisch, zacht, half in de hoek. Bounou zat twee keer goed en redde dan ook twee keer. Badr Benoun miste nog wel een keer bij Marokko, maar Achraf Hakimi besliste het duel. Hij bleef ijskoud en schoot de bal via een Panenka-strafschop binnen.

Marokko weet pas over een paar uur tegen wie het gaat spelen in de kwartfinale. Het treft dan namelijk de winnaar van de laatste achtste finalewedstrijd tussen Portugal en Zwitserland.