<
>

Noppert geniet volop in Qatar: "Zo'n bootje is ook nieuw voor mij: zoveel luxe"

Ook doelman Andries Noppert vermaakt zich op en top bij Oranje. Al moet de kersverse eerste doelman soms de tijd wat doden: “We krijgen in de middag vaak wat vrije uurtjes, dan gaan veel jongens even slapen. Dat doe ik niet overdag en ik ben niet het type mens dat stil kan zitten, dus dan wandel ik overal maar even binnen. Daarmee vermaak ik mij wel. Ik zeg altijd: slapen doe je ’s nachts.”

Die middagdutjes zijn dan geen gewoonte in Heerenveen, maar nieuw voor Noppert zijn ze niet: “In Italië deden ze het ook altijd. Daar deed ik er ook niet aan mee, dat is nu niet anders. Ik ben gewoon energievol en kan niet stilzitten dus doe liever andere dingen.”

Luxe in Qatar
Toch zijn er nieuw bij Oranje toch ook zeker wel dingen die nieuw voor Noppert zijn: “Alles is hier luxe. Al die luxe was ik niet gewend. Ook is hier heel veel media, dat vind ik ook leuk. De hoeveelheid media ben ik ook niet gewend.” Ook had Noppert weer een nieuwe ervaring op de rustdag maandag: “We zijn bootje gaan varen, zo’n bootje is ook nieuw voor mij. Zoveel luxe, daar kan ik wel van genieten om zoiets een keer mee te maken.”

“Ik leef van wedstrijd tot wedstrijd, dus wat mij betreft is de laatste wedstrijd het mooiste tot dusver.” Zeker op zijn redding in de derde minuut tegen de Verenigde Staten kijkt de Friese doelman maar wat graag terug: “De eerste bal voor een keeper is belangrijk. Als je die pakt – ongeacht wat voor bal het is – dan zit je er altijd lekkerder in dan als je er direct één om je oren krijgt. Dat had ik tegen Ajax toen: dan ben je alleen maar naar de klok aan het kijken.”

“Spanning heb ik niet echt. Dat klinkt misschien heel vreemd, maar ik doe mij echt niet anders voor dan ik ben. Ik probeer alles gewoon op een juiste manier te doen en dan gaat het meestal wel goed. Iedereen maakt fouten en die zal ik ongetwijfeld ook gaan maken. Laten we alleen hopen dat dat nu niet gaat gebeuren.”

Video-analyses
Bij Oranje worden volop beelden van tegenstanders bekeken. Noppert: “Dat doen we bij sc Heerenveen ook wel heel veel hoor, want je bent gewoon met je vak bezig.” Ook voor de doelman zitten daar belangrijke beelden tussen: “Bepaalde diepteballen, schoten die van binnen of van buiten komen en drukmomenten voor als de tegenstander in balbezit is.”

Toch laat de nuchtere Noppert – hoe kan het ook anders – zich niet helemaal gek maken door alle beelden: “Ik bekijk de beelden waarvan ik denk dat ze goed voor mij zijn. Om nou van iedereen alle schoten te bekijken, dan ben ik een hele dag bezig en op het moment doen ze waarschijnlijk toch iets anders.” Oftewel: “Je moet er toch altijd klaar voor zijn. Uiteindelijk moet ik ze gewoon tegenhouden.”

Het paarse keepersshirt
Er was hier en daar wat ophef over de kleur van het tenue van Noppert, maar hijzelf zit er niet zo mee: “Ik vind het eigenlijk wel een prima kleurtje. Deze shirts zijn doorgegeven aan de FIFA en wij hebben er niet zo heel veel van te vinden welke shirts we aandoen.”