<
>

WK-historie: Oranje verloor in reguliere speeltijd nog nooit van Argentinië

ESPN

Het Nederlands elftal en Argentinië houden elkaar in balans als het gaat om eerdere ontmoetingen op het WK Voetbal. Van de vijf gespeelde duels werd het één keer gelijk en wonnen beide landen er twee. Echter wist Argentinië de twee belangrijkste wedstrijden te winnen: de WK-finale in 1978 na verlenging en de halve finale in 2014 na strafschoppen. Oranje, dat dus nog nooit in reguliere speeltijd werd geklopt door de Argentijnen, won de duels in 1974 en 1998.

Aan de hand van deze vijf WK-wedstrijden tegen de Argentijnen duiken we in het verleden. We beginnen met de meest recente ontmoeting.

WK 2014: een pijnlijke halve finale

Nadat het penaltysyndroom van Oranje enigszins was weggestopt vanwege de heldenrol van Tim Krul tegen Costa Rica in de kwartfinale, eindigt het WK-avontuur in Brazilië een ronde later alsnog met een verloren strafschoppenserie. Louis van Gaal heeft geen wissels meer bij een 0-0 stand en ook in de verlenging wordt niet meer gescoord. "Als ik Krul nog kon inbrengen, dan had ik dat gedaan. Maar we moesten penalty's nemen en ik had geen wissels meer", sprak Van Gaal op de persconferentie van 2014 na het mislopen van de WK-finale. Ron Vlaar en Wesley Sneijder misten hun strafschop, terwijl Argentinië vier keer raak schoot achter doelman Jasper Cillessen.

WK 2006: een doelpuntloos groepsduel

Net als in 2014 vallen er in 2006 ook geen doelpunten. Tijdens het WK in Duitsland onder leiding van Marco van Basten is Oranje net als Argentinië al door naar de achtste finales. Nadat beide landen hun groepswedstrijden tegen Ivoorkust en Servië en Montenegro hebben gewonnen, staat alleen de winst in de groep nog op het spel. Tim de Cler en Kew Jaliens waren de backs van Nederland tegen een aanval met Carlos Tevez en Lionel Messi. Hedwiges Maduro kwam als invaller het veld in voor Wesley Sneijder. "Het was bijna een soort vrienschappelijke wedstrijd", blikt 18-voudig international Maduro terug. "Ik was toen 21 jaar en wat ik vooral nog herinner is de sfeer in het stadion van Eintracht Frankfurt. Je kon elkaar nauwelijks verstaan op het veld vanwege het lawaai."

Het mooiste moment vond Maduro dat Diego Maradona op de tribune met z'n shirt zwaaide. "Dat kregen we als spelers goed mee, alle spelers keken op en toen zagen we dat het publiek reageerde op de actie van Maradona." Later in de kleedkamer kreeg Oranje ook nog hoog bezoek, van de toenmalig prins Willem-Alexander en prinses Máxima. "Ik moest me snel afdrogen, want ik stond nog onder de douche. We kregen een waarschuwing dat ze er aankwamen. Ik heb ze een hand gegeven. Willem-Alexander zei dat hij trots was op ons en hij wenste ons succes in de volgende ronde."

Succes blijft uit, want na de 'Slag om Neurenberg' tegen Portugal ligt Nederland uit het toernooi.

WK 1998: Bergkamp schiet Oranje naar halve finale

Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp. Je noemt vijf keer de naam van deze Oranje-held en veel Nederlanders zullen de schitterende winnende goal en het radiocommentaar van Jack van Gelder nog goed voor de geest kunnen halen. Iets minder in het geheugen staat misschien dat Oranje in Marseille bij een 1-1 stand een kwartier voor tijd met tien man verder moet. Arthur Numan krijgt z'n tweede gele kaart, waarna Edwin van der Sar tien minuten later Ariel Ortega vakkundig een rode kaart aansmeerde na aardig wat drama van het ijskonijn.

"Dat was één van de mooiste wedstrijden die ik ooit heb gespeeld", zegt Wim Jonk voor de camera van ESPN. De middenvelder speelde de gehele wedstrijd tegen de Argentijnen. "Er zat ontzettend veel in: spanning, strijd, rode kaarten en kansen over en weer. Het was ook een tactische wedstrijd, met een geweldige apotheose aan het einde." De goal van Bergkamp kan Jonk zich nog goed herinneren: "Ik weet dat ik een sprint maakte van vijftig meter om dat te vieren. Het was de beslissende goal. We waren total loss, het was een zware pot. Maar op dat moment voel je geen pijn."

De trainer van FC Volendam stond destijds tegenover een gelouterd elftal: "Ze hadden toen een fantastische ploeg met Batistuta, Veron en die kleine...Ortega. Dat was echt een matennaaier. Ook nu zullen ze Oranje uitdagen en de grens opzoeken. Ze hebben niet eens zo'n hele goede ploeg, maar ze hebben Messi".

Helaas worden 'we' in de halve finale uitgeschakeld omdat Brazilië de strafschoppen beter neemt in Frankrijk.

WK 1978: Oranje verliest finale, 'Argentinië heeft geluk van kampioen'

De meest pijnlijke ontmoeting met de Argentijnen is de verloren WK-finale van 1978. Voor 77.000 toeschouwers in Estadio de River Plate (tegenwoordig Estadio Monumental) mondt de strijd om de wereldtitel uit in een bikkelharde wedstrijd, geleid door de Italiaan Sergio Gonella. Na goals van Mario Kempes en Dick Nanninga krijgt Rob Rensenbrink de kans om de WK-held te worden. Zijn schot in de laatste minuut belandt op de paal en in de verlenging maken Mario Kempes en Daniel Bertoni een einde aan de WK-droom van Oranje.

"Je zag een bomvol stadion", zegt Ernie Brandts, op het moment van de WK-finale 22 jaar. "Je kon elkaar gewoon niet verstaan, omdat er zo'n groot lawaai was. Ik had ook vernomen dat er plek was voor 80.000 man, maar er zaten er 120.000." De WK-spulen is de voormalige centrale verdediger kwijt: "Ik leende ze uit aan een journalist, maar die heeft ze verkocht", zegt Brandts in deze reportage.

De nederlaag doet Brandts nog altijd pijn. "Daar heb je nu niks meer aan. Ik baal er nog steeds van. Elke keer als je dat ziet denk je: we hadden die finale ook kunnen winnen. De tweede plaats telt niet, de derde plaats telt niet. De eerste plaats telt."

Mario Kempes was met twee goals de grote man van de finale. "Dat zijn natuurlijk mooie herinneringen, de finale van 1978 in eigen land. Nederland had ervaring met het spelen van een finale in ’74 tegen Duitsland. Wij hadden eigenlijk nul ervaring. Alleen Ubaldo Fillol, Rene Houseman en ik hadden op het WK van ’74 gespeeld. Niemand had de ervaring van het spelen in het buitenland. Ze speelden alleen in de Copa Libertadores en vriendschappelijke interlands, maar van zulke grote wedstrijden zoals op een WK niet."

De Argentijnen keken uit naar de finale. "We begonnen heel slecht", zegt Kempes tegen ESPN. "Nederland was de betere en had echt bijna gescoord, maar daarna draaide het duel om. Het was een prachtige wedstrijd. Vlak voordat de wedstrijd eindigde, maakten zij de gelijkmaker én ze hadden zelfs in de blessuretijd nog kunnen winnen, maar de bal belandde op de paal. Wij hadden gewoon het geluk van de kampioen."

Kempes is niet onder de indruk van het huidige Oranje als hij het vergelijkt met het elftal uit 1978. "Dit is niet het Nederland zoals wij toen tegen ze speelden. We kunnen ze niet vergelijken met het Oranje van toen, want ik denk dat ze dat niet kunnen evenaren. Maar hoe je het ook wendt of keert, ze hebben goede spelers. De wedstrijd tussen Argentinië en Nederland zal gelijk op gaan. Beide landen zijn goed aan de bal, misschien is Argentinië nét iets beter."

WK 1974: Cruijff maakt gehakt van Argentijnen

Argentinië is in 1974 de tegenstander in de tweede groepsfase. Met maar liefst 4-0 laat het Oranje van bondscoach Rinus Michels en sterspeler Johan Cruijff weinig heel van de ploeg van de Zuid-Amerikanen. Kempes komt als invaller het veld in en is onder de indruk van het Nederlands elftal. "Nederland speelde in 1974 het beste", zegt Kempes, die met Argentinië voor het WK ook nog een oefenduel verloor met 4-1 in Amsterdam.

"Na die WK-wedstrijd hebben we ons lesje wel geleerd. We verloren 4-0 en zij waren echt niet te stoppen. Wij hebben vier jaar later revanche genomen. Het is duidelijk dat ze toen Johan Cruijff moesten missen."

Het eindstation van Nederland is in 1974 zoals bekend de finale, waarin gastland West-Duitsland te sterk is.