<
>

Het geheim van Marokko: "Geen one man show, maar een eenheid"

DOHA, Qatar -- De Souq Waqif is tijdens het WK Voetbal in Qatar helemaal volgepakt. Als je door de grote hal loopt komt een enorme drukte je tegemoet. Je komt voetbalshirts tegen van over de hele wereld. Het is hectisch. Telkens wanneer er iemand is die verslag uitbrengt in een studio op tv, vormen groepen fans hun achtergrond, die allemaal het moment filmen. Na de wedstrijden gaan fans terug om samen te komen en te feesten, waarbij ze tot laat in de nacht en in de ochtend de volksliederen van hun huis zingen. Je zult veel shirts, waarschijnlijk vaak die van Argentinië- en Brazilië, maar misschien wel het meest talrijke voetbalshirt- vooral als het land moet spelen - is het rood van Marokko.

De wedstrijden van Marokko zijn tot nu toe een ongelooflijke, levendige, maar ook claustrofobische ervaring in Doha. Als het enige Arabische land dat nog in het toernooi zit, is Marokko een enorme inspiratiebron. Het geluid in het stadion is het soort dat door je heen rammelt, de geluiden van "Allez Maghreb" kloppen in je hoofd. De Marokkaanse spelers gedijen bij dit geluid, de tegenstanders kunnen elkaar niet meer verstaan. In de groepsfase speelde Marokko met 0-0 gelijk tegen Kroatië, versloeg het België met 2-0 en kwam het via een 2-1 zege op Canada in de achtste finales. Marokko plaatste zich voor de tweede keer in de historie (eerder in 1986) voor de knock-outs.

Dromen van de WK-titel
Tijdens die persconferentie na de wedstrijd na Canada was Marokko-bondcoach Walid Regragui in geanimeerde vorm en overlopend van trots. Hij zat naast Achraf Hakimi, de wonderbaarlijke rechtsback van PSG die misschien wel de beste speler is op zijn positie hier in Qatar. Regragui werd gevraagd of ze het hele toernooi konden winnen. Regragui antwoordde snel. "We hebben onszelf tot doel gesteld om alles te geven wat we hebben en uit de groepsfase te komen", zei hij. "Waarom zouden we niet meer kunnen? We moeten onze mentaliteit veranderen en we zullen een moeilijk te verslaan team zijn. Waarom droom je er niet van om die trofee te winnen? Als Afrikaanse teams moeten we ons dit doel stellen."

De Regragui-factor
De 47-jarige Regragui won op 30 mei nog de Afrikaanse Champions League met Wydad Casablanca en toen Valid Halilhodzic op 12 augustus werd ontslagen volgde Regragui hem twee weken later op. Het verhaal over de slechte relatie tussen Halilhodzic en de ster Hakim Ziyech en z'n vriend Noussair Mazraoui is bekend. "De spelers hebben nu meer vrijheid. Ik neem het hem niet kwalijk. Vahid had te veel discipline. Sommige spelers kwamen tegen hun wil naar de trainingen. En dan verlies je de connectie met je spelers omdat je te hard voor ze bent", zegt oud-international Mustapha Hadji tegen RMC Sport. Hadji kreeg overigens ook ruzie met Halilhodzic en werd ontslagen als assistent-coach.

De eerste opdracht van Regragui was bellen met Ziyech, die zijn loopbaan als international toch weer ging opstarten. Mazraoui volgde het voorbeeld van Ziyech. "Veel mensen zeggen dat Ziyech moeilijk in de omgang is alsof hij een probleemkind is. Maar als je hem liefde en vertrouwen geeft, is hij bereid voor je te sterven. Ik geef hem dat en hij betaalt me terug op het veld", zei Regragui na de 2-0-zege tegen België. De huidige bondscoach wordt gezien als de perfecte trainer voor deze groep. Hij speelde 45 wedstrijden voor het land en maakte in 2004 deel uit van het team dat de finale bereikte van de Afrika Cup waar Marokko uiteindelijk verloor van gastland Tunesië (2-1).

Marokko heeft in het verleden coaches gehad uit België en Brazilië, maar bij Regragui ligt dat iets anders. Hij is afkomstig uit Frankrijk, de eerste in Europa geboren Marokkaan (zoon van immigranten) die hoofdcoach is van het nationale team. Hij is dus iemand die de Marokkaanse cultuur kent en weet hoe hij met de spelers om moet gaan. Hij spreekt de taal en hij wil dat zijn team enthousiast is. Hij veranderde ook hun tactiek van 5-3-2 naar een meer aanvallende 4-3-3.

"Ze hebben een heel goede coach", zegt Nordin Amrabat, de 64-voudig Marokko-international én oudere broer van middenvelder Sofyan, tegen ESPN. "Hij laat ze goed georganiseerd voetballen. Ik hoor ook dat de coach de ploeg heel goed en op een professionele manier voorbereidt. Hij prikkelt de speler ook voor elk spel en zorgt ervoor dat ze opgepompt worden. Marokko betreedt het veld met een 'wij-zijn-niet-bang'-mentaliteit. Ze spelen als een eenheid en zijn erg geduldig. In het verleden waren we erg ongeduldig omdat we snel wilden scoren en als we dat niet deden, namen we nog meer risico en gaven we meer ruimte aan tegenstanders. Dat is een groot verschil met hoe wij spelen nu."

Het WK-avontuur in Qatar
Als je alles bij elkaar optelt- de coach, het kracht van het team en de ontwikkeling - dan heb je de ruggengraat van dit Marokkaanse team. Maar ook de vorm speelt mij. De meer erkende sterspelers als Youssef En-Nesyri, Ziyech, Mazraoui en Hakimi presteren optimaal in Qatar. Ziyech en En-Nesyri maakten de doelpunten voor Marokko in de 2-1 zege op Canada, terwijl Hakimi hier in Qatar door de pijngrens heen speelde nadat hij een dijbeenblessure opliep in de openingswedstrijd tegen Kroatië. "Achraf is een krijger die je elke dag zou moeten prijzen", zei Regragui. "Ik vroeg hem of hij door wilde gaan en hij zei 'voor mijn land zal ik spelen'."

Anderen zoals Sofyan Amrabat hebben een opmerkelijk toernooi gehad en staan naar verluidt op de radar van Liverpool, terwijl Angers-middenvelder Azzedine Ounahi ook niet hoeft te klagen over interesse. "Er zijn een paar spelers in vorm, waaronder mijn broer Sofyan", zegt Nordin Amrabat. "Hij leidt het team op het middenveld. Samen met de twee centrale verdedigers Romain Saiss en Nayef Aguerd, en ook Ziyech."

Wanneer Marokko dinsdagmiddag om 16:00 uur tegen Spanje speelt, verwacht dan niet dat de Marokkanen onder de indruk zullen zijn. Verwacht in plaats daarvan dat ze de ploeg van Luis Enrique tot het uiterste zullen drijven. Ze hebben de steun van de Arabische wereld achter zich en ze zijn nog niet klaar om te stoppen. "Het geheim is dat Marokko geen one-man-show is", zegt Nordin Amrabat. "Ze spelen samen als een team."