<
>

Beste WK ooit voor Afrika: Marokko houdt continentale doel in leven

Pro Shots

Na de groepsfase stond de teller op zes overwinningen en twee Afrikaanse landen door. Kortom, de beste prestatie op een WK ooit voor Afrikaanse landen. Senegal is inmiddels gestrand tegen Engeland (3-0), maar met Marokko nog in de achtste finales is alle Afrikaanse hoop gevestigd op hen om de eerste halve finale plek voor het continent ooit te pakken. De Noord-Afrikanen moeten dan wel eerst Spanje verslaan en daarna ook de volgende ronde nog overleven.

Samuel Eto’o voorspelde het al min of meer. Het WK 2022 wordt het wereldkampioenschap van de Afrikanen. De oud-wereldspits was wellicht iets te positief gestemd, want hij dacht dat Senegal, Tunesië, Kameroen, Ghana en Marokko de poulefase zouden overleven. In realiteit gingen alleen Senegal en Marokko door.

Het is geen unicum dat er twee Afrikaanse landen door gaan naar de knock-outs, alleen kwam het in de WK-historie maar één keer eerder voor. In 2014 lukte het Nigeria en Algerije om tot de laatste zestien te komen. De Nigerianen werden tweede met vier punten in een poule met Argentinië, Bosnië en Iran. Algerije behaalde evenveel punten en moest alleen België voor zich dulden. Rusland en Zuid-Korea werden naar huis gestuurd. Na de groepsfase duurde het niet heel lang voor die twee Afrikaanse landen. Ze werden allebei direct uitgeschakeld.

Door de overwinningen van Tunesië (tegen Frankrijk), Ghana (tegen Zuid-Korea), Marokko (tegen België en Canada), Senegal (tegen Qatar en Ecuador) en Kameroen (tegen Brazilië) is het aantal ‘driepunters’ dit WK opgelopen tot zeven stuks. Nog nooit wonnen Afrikanen zó vaak op een toernooi. In 2002 en 2010 werd het record neergezet. Toen slaagden ‘ze’ erin om vier groepsduels in totaal te winnen. Inmiddels is dat record dus flink verbeterd.

Het enige waar het continent nog dusdanig naar snakt, is dat tenminste één land de halve finale haalt. Ghana was op het WK in Zuid-Afrika van 2010 enorm dichtbij, maar zag uiteindelijk Uruguay na een knotsgekke wedstrijd via penalty's aan het langste eind trekken. Eto'o, oud-spits van onder andere FC Barcelona, Internazionale en Chelsea- voorspelde dat Marokko en Senegal daar dit jaar wel in gaan slagen. Voor de oud-poulegenoot van Oranje is het toernooi voorbij, maar voor de 'Leeuwen van de Atlas' is die droom nog levend.

Marokko staat dinsdag 16:00 uur oog-in-oog met Spanje om een ticket naar de kwartfinales van het WK. Daarna gaan ze het opnemen tegen wederom een Europees land, namelijk Portugal of Zwitserland.