<
>

Uitblinker Dumfries heeft bij WK veel baat bij sportpsycholoog

ANP Foto

Denzel Dumfries is bij het WK voetbal Annemieke Zijerveld dankbaar. De rechtervleugelverdediger wist in de groepsduels van Oranje niet te overtuigen en zocht twee keer via Zoom contact met zijn sportpsycholoog. Dat vertelde Dumfries na de zege in de achtste finales op de Verenigde Staten. Dumfries gaf in die wedstrijd twee assists en maakte een doelpunt.

"Het is de eerste keer dat ik denk: het is mooi daar over te spreken. Ik ben daar gewoon heel eerlijk over", vertelde Dumfries in de catacomben van het Khalifa International-stadion. "Het was best wel moeilijk de laatste tijd en mentaal zwaar, het kon beter in de groepsfase. Dan moet je je innerlijke rust vinden om terug te keren naar de basis. Daar ben ik haar dankbaar voor."

Tegen de Verenigde Staten was de 'ouderwetse' Dumfries weer te zien. "Ik ben blij dat ik me heb kunnen revancheren", vervolgde de verdediger van Internazionale. "Ik heb de juiste mensen om me heen. Het is soms niet makkelijk om voetballer te zijn. De kritiek doet wel wat met je. Je probeert belangrijk te zijn en je best te doen voor het team. Daarin is mentale weerbaarheid belangrijk."

Dumfries werkt al jaren met sportpsycholoog Zijerveld samen. Dat begon al in het betaalde voetbal bij Sparta Rotterdam, liet hij weten. "We staan als voetballers middenin de maatschappij en zijn soms ook kwetsbaar. Het is een onderbelicht aspect. Doordat je er open over bent, kun je ook anderen stimuleren hulp te zoeken. Je moet je kwetsbaar opstellen", aldus een open Dumfries, die ook binnen het Nederlands elftal steun vindt als hij dat nodig heeft. "We hebben een heel hechte groep, dat is de kracht van dit team. Daar heb je ook houvast aan."