<
>

De reacties: "Dat moet veel beter, anders ga je geen wereldkampioen worden"

Pro Shots

Het Nederlands elftal heeft zaterdagmiddag 3-1 gewonnen van de Verenigde Staten om de kwartfinale van het WK in Qatar te bereiken. Ondanks de nieuwe prestatie blijft iedereen rondom het Nederlands elftal met beide voeten op de grond staan en zelfkritisch. Aanvoerder Virgil van Dijk was bijvoorbeeld niet blij met het vertoonde spel. "Ik denk dat we weer beter konden dan we hebben laten zien. We willen verbeteren en elke wedstrijd gaat het beter naar mijn gevoel. Je scoort twee fantastische goals, maar krijgt er toch weer een tegen", zo reageert Van Dijk tegenover de NOS.

Op de vraag van de NOS waarin de ploeg nog kan verbeteren is de aanvoerder ook duidelijk. "Balbezit. We zijn kritisch. We kunnen heel goed voetballen, dat willen we laten zien. Maar je staat in de kwartfinale. Nu is het herstellen en dan gaan we ons opmaken voor een heel mooi affiche." Als ook dat affiche gewonnen wordt, is de ploeg van bondscoach Louis van Gaal heel dichtbij de wereldtitel, maar daar wil Van Dijk nog even niks van weten. "Klinkt heel simpel hè. We zullen zien. Nu herstellen en dan gaan we er vol voor."

De volgende stap

De bonscoach zelf bleef ook rustig tegenover de NOS.. "Het kan nog wel beter. We hebben fantastische doelpunten gezien. De ene goal was nog mooier dan de andere, dat wel, maar we hebben zoveel onnodig balverlies geleden. Dat moet veel beter, anders ga je geen wereldkampioen worden." Als hem wordt gevraagd naar de volgende stap, neemt Van Gaal nog even wat gas terug. "De kwartfinale is al heel knap vind ik. We hebben ook een dag langer rust, dat is ook belangrijk. Dan kan ik de jongens een dag vrij geven, dan hoeven ze mij even niet meer te zien, want ze worden wel een beetje ziek van me", sluit de bondscoach grappend over tegenover de NOS.

Tijdens de persconferentie achteraf durft Van Gaal, ondanks een kritische houding, toch ook nog wat positieve punten te benoemen. "We waren toch allemaal heel blij. Het geeft ongelooflijk vertrouwen, omdat we in balbezit en in de omschakeling een foutloze wedstrijd spelen." Op die persconferentie laat Van Gaal zich ook wat positiever uit over de komende wedstrijden. "Ik verwacht niet dat Frankrijk, Argentinie of Spanje zich aan gaat passen aan Nederland. Dan hebben we toch weer een grote kans."

Daarvoor zal het spel dus wel beter moeten, maar ook de beste speler van de wedstrijd, Denzel Dumfries, ziet daarin al de nodige verbetering. "Ik denk dat je in die eerste goal alle facetten ziet van ons systeem. Dat we de ruimtes goed aanvallen, dat we goed wisselen van kant. Eigenlijk wat we ook afgelopen dagen besproken hebben op de training. Het was een fantastische teamgoal en daarbij zie je wel de kernpunten van het systeem in uitwerking komen.

Reageren op kritiek

Over zijn eigen goede spel reageerde Dumfries voor de NOS behoorlijk ingetogen. Dat heeft voornamelijk te maken met de lastige dagen die hij achter de rug heeft. "'Ik kan je wel vertellen dat het niet makkelijk was, de kritiek die ik kreeg. Ik voelde in de groepsfase dat ik beter kon. Mentaal was het best wel zwaar om me eroverheen te zetten, maar ik heb de juiste mensen om me heen." Daarmee doelt de rechtsback op de zijn sportpsycholoog, met wie hij al jaren praat. "Met haar heb ik dit toernooi twee keer contact gehad. Soms denk ik weleens dat er een taboe op heerst, maar ik mag er best iets over zeggen, vind ik. Via Zoom hebben we contact gehad. Het is soms niet makkelijk om voetballer te zijn.'

Andries Noppert laat de kritiek wat makkelijker van zich afglijden en is vooral ontzettend tevreden. "Mooi voor deze groep, die alles voor elkaar wil doen. In het begin hebben we het even lastig gehad, maar dit zijn de potjes waar het om gaat. Dan maakt het niet uit hoe je speelt, als je maar wint" De doelman van Oranje wilt het ook totaal niet hebben over het voetbal. "Dat is aan de bondscoach en andere spelers om daar iets van te zeggen. Mij interesseert het niet hoe we het doen, als we maar winnen." Ook de mogelijkheid om komende week de grote Lionel Messi tegen te komen laat Noppert koud: "Ook die ballen moet je pakken."