<
>

Pelé krijgt palliatieve zorg: chemotherapie gestopt

ANP

De Braziliaanse voetballegende Pelé krijgt volgens de krant Folha geen chemotherapie meer, maar palliatieve zorg. De krant uit São Paulo meldt zaterdag dat de 82-jarige Pelé te maken heeft met uitzaaiingen van kanker in zijn lichaam. Omdat chemotherapie niet meer helpt, zouden de artsen er nu vooral voor willen zorgen dat de voormalige topvoetballer zo min mogelijk pijn heeft.

Bij Pelé werd vorig jaar darmkanker geconstateerd. De Braziliaan, die met zijn land drie keer wereldkampioen werd, onderging in september 2021 een operatie waarbij een tumor werd verwijderd en lag daarna geruime tijd in het ziekenhuis. Pelé keerde sindsdien regelmatig terug in het ziekenhuis voor behandeling. Eerder deze week werd hij ook weer opgenomen, in São Paulo. Pelé, die wordt gezien als een van de beste voetballers ooit, liet zelf via Instagram weten dat het om een reguliere, maandelijkse controle ging.

Volgens de krant Folha de S.Paulo kampt hij echter met uitzaaiingen in onder meer zijn darmen, longen en lever, en slaat de chemotherapie niet aan. Het ziekenhuis en de familie van Pelé willen daar niets over zeggen, maar Pelé heeft opnieuw via zijn Instagram een update naar buiten gebracht om mensen gerust te stellen. "Ik wil graag dat iedereen positief en rustig blijft. Ik ben sterk, heb veel hoop en volg mijn behandelingen zoals gewoonlijk. Ik wil het hele medische team bedanken voor de zorg die ik heb ontvangen."

De voetballer, die in 2000 door de wereldvoetbalbond FIFA samen met Diego Maradona werd uitgeroepen tot speler van de eeuw, tobt al zo'n tien jaar met zijn gezondheid. Zo onderging Pelé diverse operaties aan zijn heup. In 2016 zou hij bij de opening van de Olympische Spelen van Rio de Janeiro de olympische vlam ontsteken, maar toen moest hij wegens fysieke ongemakken op het laatste moment verstek laten gaan. De steeds schaarser wordende publieke optredens werden meestal gedaan in een rolstoel. Volgens zijn zoon Edinho kampte zijn vader mede daardoor met depressie.

Met 77 doelpunten is Pelé nog altijd de topscorer aller tijden van het Braziliaanse elftal. Neymar, nu met Brazilië actief op het WK, staat wel op het punt dat record over te nemen. Hij scoorde 75 keer voor de 'Seleção'.