<
>

Magistrale Dumfries schiet Nederland naar kwartfinale

ANP Foto

Het Nederlands Elftal heeft zich ten koste van de Verenigde Staten geplaatst voor de kwartfinale van het WK. Denzel Dumfries was met twee assists en een goal de man van de wedstrijd.

Ongewijzigd elftal
Bondscoach Louis van Gaal zag vooraf geen reden om zijn basiselftal te wijzigen ten opzichte van de laatste groepswedstrijd tegen Qatar. Dat betekende dat op het middenveld opnieuw Marten de Roon en Davy Klaassen in de basis begonnen, en dat Memphis Depay in de spits begon.

Na drie minuten had het er al heel anders uit kunnen zien voor Oranje, maar Andries Noppert hield Nederland op de been. Christian Pulisic dook ineens op voor de keeper van sc Heerenveen, maar 'De Toren van Joure', redde de inzet van de Chelsea-aanvaller. Maar na tien minuten was het het Nederlands elftal dat de leiding nam. Na een fraaie Oranje-aanval schoot Memphis Depay de bal op aangeven van Denzel Dumfries onder doelman Matt Turner door. Het is voor de Barcelona-aanvaller alweer zijn 43e Oranjetreffer, waarmee hij Klaas-Jan Huntelaar nu voorbij is op de eeuwige topscorerslijst van het Nederlands elftal.

Daarna ging Nederland achterover leunen, en lieten ze de Amerikanen het spel maken. Die slaagden er lange tijd niet in om door de strakke Oranjedefensie heen te voetballen. Pas twee minuten voor rust wist de ploeg van Gregg Berhalter weer op goal te schieten. Maar na een afstandsschot van Timothy Weah lag Noppert opnieuw in de weg. In de blessuretijd vergrootte Daley Blind de voorsprong, Voor de tweede keer was Dumfries de aangever. De verdediger van Internazionale, die er voor deze wedstrijd nog niet in geslaagd was een succesvolle voorzet af te leveren dit toernooi, gaf vanaf de rechterkant voor, waarna Blind bij de tweede paal kon binnenschieten. Het was voor de Ajax-verdediger pas zijn derde interlandgoal in 98 wedstrijden, twee daarvan scoorde hij op een WK eindronde.

Twee wissels in de rust
Louis van Gaal wisselde twee keer in de rust. Steven Bergwijn en Teun Koopmeiners kwamen in de ploeg voor Davy Klaassen en Marten de Roon. De tweede helft begon precies zoals de eerste. Binnen twee minuten was er een grote kans voor de Amerikanen, maar weer lag Noppert in de weg, nu bij een inzet van dichtbij van Tim Ream. Twee minuten later was Depay weer gevaarlijk aan de andere kant. Andermaal brak Dumfries door aan de rechterkant, en zijn voorzet leverde een goede schotkans op voor Depay, maar Turner bracht redding. Diezelfde Turner moest na een uur weer optreden. Na een golf aan Amerikaanse aanvallen, zonder echt grote kansen, stopte de doelman van Arsenal een afstandsschot van Depay. En weer tien minuten later was het een schot van Teun Koopmeiners dat door Turner uit het doel werd gehouden.

De grootste kans van de tweede helft kwam een kwartier voor tijd, toen invaller Haji Wright na een foute pass van Memphis alleen voor Noppert opdook. De oud-speler van VVV-Venlo omspeelde de doelman en schoot op doel, maar Dumfries redde op de lijn. Uit de daarop volgende corner was het wel raak, Op aangeven van Pulisic kreeg invaller Haji Wright de bal op zijn hak, en met een merkwaardige boog belandde de bal achter Noppert.

Dumfries bekroont wedstrijd
Tien minuten voor tijd bekroonde Denzel Dumfries zijn fantastische wedstrijd. Waar hij na de eerste drie wedstrijden kritiek te verduren kreeg omdat hij zo weinig creëerde, was hij nu bij alle doelpunten betrokken. Bij de eerste twee treffers diende de 26-jarige vleugelverdediger nog als aangever, bij het derde doelpunt was hij zelf het eindstation. Op aangeven van een eveneens uitblinkende Daley Blind kon Dumfries bij de tweede paal de beslissing binnenschieten.

Door de overwinning plaatst Nederland zich als eerste land voor de kwartfinale op het WK. De volgende tegenstander is de winnaar van het duel tussen Argentinië en Australië. Die wedstrijd wordt vanavond om 20.00 uur gespeeld.