<
>

999 keer Messi: uitpuilende prijzenkast, maar lege plek voor WK

Pro Shots

Lionel Messi staat aan de rand van een bijzondere mijlpaal. De Argentijn speelt vanavond op het WK de duizendste wedstrijd uit zijn profcarrière. Na zeven Gouden Ballen, vier Champions Leagues, één Copa América en een karrevracht aan andere prijzen telt er nu nog maar één ding voor de levende legende: de wereldtitel.

Zo'n mijlpaal is meestal goed nieuws voor Messi en slecht nieuws voor de tegenstander, in dit geval dus Australië. De Argentijn scoorde namelijk in zijn 100ste, 300ste, 400ste, 600ste, 700ste en 800ste wedstrijd. The Socceroos zijn dus gewaarschuwd.

Debuut
Op 16 oktober 2004 maakte Messi onder Frank Rijkaard zijn debuut voor FC Barcelona in een uitduel met stadsgenoot Espanyol. De Argentijn was destijds de op twee na jongste debutant voor de Spaanse club. Dat was het begin van een tijdperk dat nog steeds gaande is.

Messi op WK's
22 van de 999 wedstrijden die Messi tot nu toe speelde waren op een WK. Daarin kwam de zevenvoudig Ballon d'Or-winnaar tot acht doelpunten en zes assists. Met acht goals op een WK staat hij gelijk met Diego Maradona en Guillermo Stábile. Alleen Gabriel Batistuta maakte er meer voor de Argentijnen: tien stuks.

Messi beleefde in 2014 zijn meest succesvolle WK. Hij scoorde toen vier keer in zeven wedstrijden en gaf daarbij nog één assist. Dat was ook het jaar dat hij met Argentinië het dichtst bij de wereldtitel kwam. Het bleef alleen bij een finaleplaats, want in die finale was Duitsland met 1-0 te sterk door een doelpunt van Mario Götze in de verlenging. Messi heeft bijna alles gewonnen wat er maar te winnen valt, maar het mislopen van de WK-titel is een smetje op zijn rijke carrière. Maradona werd wel wereldkampioen met Argentinië, dus dat leidt nog altijd tot verdeeldheid in de beste aller tijden discussie.

Beste jaar
2012 gaat de geschiedenisboeken in als Messi's beste seizoen ooit, mits hij geen enorme uitschieter heeft in zijn laatste jaren. In dat jaar draaide zijn teller overuren en stopte pas bij 91 doelpunten. Een aantal dat nooit iemand eerder bereikte in één jaar. Het record stond eerst op naam van Gerd Müller, die in 1972 tot 85 goals kwam, maar nu dus nog steeds op die van Messi.

Ongekende cijfers
Het is natuurlijk geen verrassing dat Messi's cijfers ongekend zijn. Met het oog op zijn duizendste wedstrijd zetten we zijn statistieken toch nog maar even op een rijtje. In de 999 wedstrijden die hij tot nu toe speelde scoorde de Argentijn maar liefst 788 keer en gaf hij 385 assists.