<
>

Zwitserland kan zich na vermakelijke eerste helft opmaken voor treffen met Portugal

Pro Shots

Servië en Zwitserland maakten er misschien wel de meest vermakelijke eerste helft van het wereldkampioenschap van. En dat zegt wat, want er waren dit WK genoeg verrassingen en wedstrijden om van te likkebaarden. In een direct affiche om een plek in de achtste finales toonde Zwitserland zich de sterkste: 2-3. Zij mogen zich opmaken voor een wedstrijd tegen Portugal.

Een seconde of 40 was het duel oud of Breel Embolo kreeg een gigantische mogelijkheid om de eerste treffer van de wedstrijd te noteren. De spits van AS Monaco die tegen Kameroen zijn eerste van het toernooi maakte, kreeg in de zestien een één-op-één mogelijkheid met de Toren van Turijn, maar Vanja Milinkovic-Savic zag hoe de Zwitser de bal tegen zijn imposante lichaam aan schoot. De toon was gezet. Namens de Serviërs - die moesten winnen voor een plek in de achtste finales - was het Andrija Zivkovic die het houtwerk raakte. In de eerste tien minuten was meteen te zien met welke intenties beide ploegen aan de wedstrijd waren begonnen: aanvallen, aanvallen en nog eens aanvallen.

Openingsgoal
Dat leverde na 20 minuten de eerste treffer van het duel op. Ricardo Rodriguez stoomde op aan de linkerflank, zag zijn voorzet worden geblokt, waarna deze voor de voeten van Djibril Sow kwam. De middenvelder van Eintracht Frankfurt behield de rust aan de bal, zag Xherdan Shaqiri in zijn ooghoeken vrij staan en bediende de aanvaller van Chicago Fire op maat. Bij de Machtige Kuifarend van Gjilan was er geen seconde twijfel en via een Servisch been scoorde de Zwitser, die gezien zijn Kosovaarse roots altijd extra gebrand is om te scoren tegen de Serviërs.

Zes minuten duurde de voorsprong. Dusan Tadic had zeeën van tijd aan de linkerkant van het veld en zag Aleksandar Mitrovic een loopactie maakte. De voorzet van de Ajax-aanvoerder was perfect, de kopbal wellicht nóg mooier. Voor de Fulham-targetman was het sowieso een koud kunstje om de bal achter de zwevende Gregor Kobel te koppen: 1-1. Voor het eerst startte het Balkan-land met zijn gedroomde voorhoede: Dusan Vlahovic én Mitrovic. En dat betaalde zich meteen uit in de eerste helft. De spits van Juventus - flink onder vuur in de media vanwege een mogelijke affaire binnen de spelersgroep - begon voor het eerst dit toernooi in de basis. Vlahovic profiteerde maximaal van geklungel in de defensie en schoot onberispelijk raak: 2-1.

Geschiedenis
Daar bleef het niet bij. Sinds Engeland - Argentinië in 1998 was er geen eerste helft op een WK voorgevallen waarbij beide ploegen minimaal twee keer tot scoren kwamen. Maar dan is er Servië - Zwitserland. Rechtsachter Silvan Widmer kreeg de bal na 44 minuten op de rechterflank aangespeeld, speelde de bal diep richting de tweede paal en daar kwam Embolo als een duveltje uit een doosje tevoorschijn: 2-2. De tweede goal van Embolo dit toernooi en nadat hij tegen zijn vaderland Kameroen niet juichte, deed hij dat nu wel.

Meteen na rust maakten de Zwitsers misschien wel de mooiste teamgoal van het seizoen. Een aanval over meerdere schuiven kwam na 48 minuten voor de voeten van Ruben Vargas, die met een hakje Remo Freuler in staat stelde het schavot een keer succesvol over te halen. De middenvelder van Nottingham Forest faalde niet en bracht de Zwitsers in een zetel met een 2-3 voorsprong. Waar de eerste helft er een was om op het puntje van je stoel te zitten, was de tweede helft wat meer gedegen. De gemoederen liepen alleen op in de 66ste minuut, toen Mitrovic met een slecht uitgevoerde schwalbe een strafschop probeerde te versieren en de bank zich daar zo erg over beklaagde dat reservedoelman Predrag Rajkovic dat moest bekopen met een gele kaart.

Een gele kaart was er ook voor invaller Nemanja Gudelj, die daardoor sowieso de achtste finales zou moeten missen vanwege een schorsing. Zo ver kwam het niet eens. Brazilië toonde zich eenvoudig tot beste van de groep en moeten daardoor tegen Zuid-Korea. Zwitserland speelt tegen Portugal voor een plek bij de beste acht van de wereld. Wel eindigde de wedstrijd met 11 gele kaarten, dat was in 2010 voor het laatst. Dat ging destijds om de finale...