<
>

Pulisic vrijgegeven voor wedstrijd tegen Oranje

Pro Shots

Christian Pulisic is vrijgegeven om zaterdag te spelen in de achtste finales van het WK tussen de Verenigde Staten en Nederland, zo heeft US Soccer bevestigd. Pulisic heeft last van een bekkenkneuzing die hij opliep toen hij het enige doelpunt van de wedstrijd maakte in de 1-0 nederlaag van Iran. De Amerikaanse middenvelder maakte de helft af, maar moest uiteindelijk gewisseld worden.

De bevestiging van de Amerikaanse bond van vrijdag komt nadat manager Gregg Berhalter eerder op de dag zei dat de Chelsea ster op schema ligt om op tijd te herstellen voor de cruciale wedstrijd. "We gaan hem vandaag zien op het trainingsveld," zei Berhalter op de persconferentie van vrijdag. "Wat ik denk is dat het er redelijk goed uitziet, maar we zullen hem vandaag op het veld moeten zien om daar bevestiging van te krijgen."

Pulisic vertelde de verzamelde media donderdag dat hij er alles aan zou doen om te spelen, maar in een exclusief interview met ESPN's Sam Borden liet hij doorschemeren dat hij niet de volle 90 minuten zou kunnen gaan. "Ik ga er alles aan doen, met deze staf en dit medisch team, om ervoor te zorgen dat hoe lang ik ook op het veld kan staan, ik mijn 110 procent zal geven, wat er ook gebeurt", zei hij. "Want ik ben het aan deze wedstrijd verplicht, ik ben het aan dit team verplicht, ik ben het aan het land thuis verplicht. Ik ga alles doen wat ik kan."

Berhalter was minder optimistisch als het ging om spits Josh Sargent, die in de 77ste minuut uit de wedstrijd tegen Iran moest. Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse voetbalbond heeft Sargent last van 'pijn aan de rechterenkel'. "Hij is nog iemand die we op de training gaan testen", zei Berhalter over Sargent. "Laten we kijken waar hij staat. Ik denk dat we met Christian hoopvol zijn. Ik denk met Sargent iets minder."

"Maar we zullen zien. Ik bedoel, hij gaat testen, hij gaat geiten deze keer. In dit stadium, is het tijd om te gaan. Als je het kan, als je er doorheen kan, dan doe je dat. Dus ik weet zeker dat hij die mentaliteit zal hebben." Berhalter werd ook gevraagd naar de rol van Giovanni Reyna, die tijdens het toernooi slechts zeven minuten op het veld heeft gestaan. "Als je kijkt naar hoe de wedstrijden zijn verlopen, hebben we de voorsprong gehad en moeten we die vasthouden, later in wedstrijden", zei hij. "De enige wedstrijd waarin we dat scenario niet hadden, hebben we hem ingezet om de overwinning binnen te halen. Het gaat er dus om hoe we hem zo effectief mogelijk kunnen inzetten.

Adams
"Hij is een echt getalenteerde speler, en we zoeken naar het juiste moment, maar hij kan dit team ongetwijfeld helpen." De wedstrijd is een kans voor deze Amerikaanse ploeg om zich aan te kondigen als een opkomende kracht in het internationale spel. Het is een gelegenheid die de Amerikaanse middenvelder Tyler Adams niet ontgaat. "Het is echt heel gaaf om te zien hoe een toernooi het perspectief van mensen die voetbal steunen kan veranderen", zei hij. "En ik denk dat dat een van onze doelen was toen we aan het toernooi begonnen; hoe verder we gaan, hoe meer steun we krijgen, en dat is wat we willen."

"We willen dat de volgende generatie en de volgende generaties die steun krijgen. Dus als we een aantrekkelijke stijl kunnen spelen, en kunnen vechten en het land op de juiste manier kunnen vertegenwoordigen, ga je die steun verzamelen." In de maanden voorafgaand aan het toernooi zei Berhalter dat de Amerikaanse coachingstaf de teams in Groep A, waar Nederland deel van uitmaakte, bestudeerde in afwachting van het bereiken van de knock-outronden. En sinds het toernooi begon, zei hij dat de VS meerdere scouts bij de Nederlandse wedstrijden had en een volledig scoutingsrapport over hun team kreeg nadat ze Iran hadden verslagen.

Pingels
Berhalter voegde eraan toe dat de VS donderdag strafschoppen oefenden en dat vrijdag weer zouden doen in een poging zich voor te bereiden op de mogelijkheid dat een shootout de wedstrijd beslist. Voor het WK zei de Nederlandse coach Louis van Gaal dat hij het Amerikaanse team niet had bestudeerd, maar nadat hij het team had zien spelen tegen Wales om het toernooi te beginnen, dacht hij dat het team door zou gaan naar de knock-outfase. "De VS hebben laten zien dat ze een uitstekend team hebben", zei Van Gaal in het Nederlands, vertaald door een FIFA-tolk. "Ik zou zelfs zeggen een van de beste teams, een team dat goed op elkaar is ingespeeld, en het wordt een heel zware wedstrijd."

"Maar het is niets dat we niet kunnen overwinnen. Ik bedoel dat wij ook een goed team hebben. We zullen in deze wedstrijd moeten afwachten welke van de twee ploegen de beste is." In de loop van zijn 30 minuten durende persconferentie betreurde Van Gaal de kritiek die hij en zijn team in eigen land hebben gekregen tijdens het toernooi en lachte toen hij hoorde dat Berhalter in de Verenigde Staten vergelijkbare feedback heeft gekregen.

"Wat ik waarneem is een visie van Berhalter", zei Van Gaal. "Dat is, zie ik, een team dat erop gebrand is om die visie uit te voeren, wat van het grootste belang is. En ik zie de overtuiging, vooral de overtuiging van de spelers. Dus dat moet voor een coach fantastisch zijn." Van Gaal erkende ook dat het Nederlands elftal daags voor de wedstrijd kampt met een aantal verzwakte spelers. Volgens Van Gaal hebben verschillende internationals griepverschijnselen.