<
>

Zout in diepe wond penaltydrama Ghana, ondanks winst inktzwarte middag Uruguay

Getty Images

Geen revanche van Ghana op Uruguay, maar toch is het een zeer pijnlijke middag voor de ploeg van Luis Suarez en co geworden. De Zuid-Amerikanen kregen nog een enorme kansen in de blessuretijd voor een extra doelpunt en dus een ticket naar de achtste finales, maar het lukte Uruguay niet. Het is Ghana is het tegelijkertijd niet gelukt om op het penaltytrauma van twaalf jaar geleden - opgelopen in de kwartfinale van het WK tegen Uruguay - een heel dikke pleister te plakken. Sterker nog: opnieuw was een strafschop in het nadeel van Ghana belangrijk in de eindstand. Door twee doelpunten van Giorgian de Arrascaeta won Uruguay, maar gaan de Zuid-Amerikanen toch ook naar huis door de winst van Zuid-Korea op Portugal.

Twaaljarig landelijk trauma
Vooral in Ghana ging het afgelopen week nergens anders over: de handsbal van Suarez in de kwartfinale van het WK van 2010. Zijn handsbal destijds voorkwam een doelpunt waardoor er een strafschop volgde, maar die werd niet benut. Kortom: Uruguay plaatste zich voor de halve finales en Ghana had een landelijk trauma opgelopen.

Twaalf jaar later kon dat trauma eindelijk verwerkt worden door – het liefst natuurlijk met een discutabel penaltymoment – ditmaal Uruguay wel te verslaan. Al na een minuut leek de hoeveelheid rumoer die deze mogelijkheid tot een revanche opleverde, Ajacied Mohammed Kudus teveel te worden: hij maakte een harde overtreding op José María Giménez, maar ontving geen gele kaart.

Niet veel later was Kudus weer betrokken bij een hoogtepunt: na een goede aanval probeerde de Ghanees een rebound binnen te tikken, maar werd hij neergehaald. Na ingrijpen van de VAR kwam de bal op de stip terecht: eindelijk dus die mogelijkheid tot revanche op dat wat twaalf jaar geleden gebeurde.

Zout in de diepe wond
Desalniettemin werd de wond alleen maar pijnlijker: André Ayew schoot zwak in waardoor het voor Sergio Rochet niet al te lastig was om redding te brengen. Uruguay werd gesteund door dit moment sterker en sterker in de eerste helft. Lang wachten tot het betere spel beloond werd hoefde de Uruguayen niet, de inzet van Suárez ging er al bijna in, maar Giorgian de Arrascaeta was nodig om de rebound in te tikken: 0-1.

Het enige doekje voor het bloeden voor Ghana was het feit dat het niet Suarez zelf was die op het scorebord terecht kwam. Na ruim een halfuur werd de tussenstand verdubbeld door opnieuw Giorgian de Arrascaeta. Met een prachtige volley bracht hij alles en iedereen bij Uruguay in extase: 0-2.

VAR grijpt in
Ook na rust liet Kudus zich zien en was hij meermaals betrokken bij goede aanvallen, maar een broodnodig doelpunt leverde dit keer op keer niet op. Even leek het penaltytrauma alleen maar erger te worden voor de Afrikanen: de videoscheidsrechter zag een overtreding van Daniel Amartey waarvoor hij de scheidsrechter naar het scherm riep. Leidsman Daniel Siebert besloot tot opluchting van Ghana bij zijn besluit te blijven en niet naar de stip te wijzen.

Doordat Zuid-Korea heel laat op voorsprong kwam, zou bij deze tussenstand Uruguay er ook uitvliegen. Iets waar niemand rekening mee leek te houden. De Zuid-Amerikanen moesten in een acht minuten durende blessuretijd op zoek naar een doelpunt om zich nog te plaatsen voor de achtste finales. Grote kansen waren er nog op een extra doelpunt, maar die viel niet. Zuid-Korea naar de achtste finales en zowel Uruguay als Ghana kunnen hun vlucht terug boeken.