<
>

Verkoudheidsklachten bij Oranje, maar Van Gaal traint met volledige groep

Pro Shots

In aanloop naar de wedstrijd tegen de Verenigde Staten zaterdag op het WK ging het bij Oranje over de internationals die kuchen of snotterig zijn, vermoedelijk vanwege de vele airco's in Doha. "Als dit in de groep rondgaat, dan is het zorgelijk", zei de bondscoach een dag voor het duel met de Verenigde Staten bij de NOS.

Vrijdag 26 man op het veld
Maar vrijdagmiddag waren alle 26 spelers aanwezig op het veld tijdens de laatste training in aanloop naar het duel met de VS. Van een echte 'griepgolf' lijkt dus geen sprake te zijn. Wel hebben een paar spelers last van keel en neus.

De Roon schoof donderdag nog met een nasale stem aan bij de aanwezige pers. "Ik ben wat verkouden, maar voor de rest voel ik me prima", zei de middenvelder, die de laatste groepswedstrijd tegen Qatar (2-0) een basisplaats had en in de buurt van De Jong voetbalde. "Ik heb iets te dicht bij hem gespeeld, denk ik", grapte De Roon.

Donderdag aangepast getraind
Van Gaal besloot donderdag aangepast te trainen. Hij zag af van het traditionele partijspel tussen de beoogde basisploeg en wisselspelers voor de achtste finale van zaterdag tegen de Amerikanen. "Ik heb ze een dagje rust gegund", vertelde de bondscoach tegenover de NOS. "Met deze groep is het zo dat zij dat communiceren met mij. Ik luister naar mijn spelers."

Van Gaal kan dus over al zijn 26 spelers beschikken. Hij wil niet vertellen hoeveel internationals verkouden zijn. Eerder op dit WK schoven Frenkie de Jong en Marten de Roon snotterig aan bij een persconferentie. "Ik ben wat verkouden en heb een beetje last van mijn keel", zei De Jong vlak voor het tweede groepsduel met Ecuador. "Maar dat is geen probleem, ik kan gewoon spelen."

Bondscoach Gregg Berhalter van de Verenigde Staten was niet verbaasd toen hij hoorde dat veel spelers van het Nederlands elftal verkouden zijn. "Daar hebben we allemaal last van hier", zei hij. "Ik heb mezelf zelfs een aantal dagen heel beroerd gevoeld. Dat komt echt door die airco's."

Het is in Doha overdag 30 graden of warmer. In de stadions, hotels, taxi's en bussen loeien airco's zo hard dat veel mensen het koud hebben.