<
>

Vreven over Noppert: "Ik zie geen enkele reden waarom hij niet bij Ajax zou kunnen slagen"

Als 2-voudig Rode Duivel baalt Stijn Vreven van de uitschakeling van België, dat niet verder dan 0-0 kwam tegen Kroatië. De voormalig speler van FC Utrecht, Vitesse en ADO Den Haag wijt de uitschakeling aan de topspelers die tijdens het eindtoernooi in Qatar niet in vorm waren.

"Best negatief en kritisch", zegt Vreven over hoe de uitschakeling is ontvangen bij onze Zuiderburen. "Ik denk dat het ook de ontgoocheling is. Het was eigenlijk de laatste kans van de Gouden Generatie van de laatste jaren om toch een eindtoernooi te winnen dus die kans is verkeken en dat al in de poulefase dus dat is zeer kritisch onthaald. Dat is vrij simpel. We hadden de laatste jaren als België zijnde vier wereldtoppers in onze ploeg. Dat is ook het minimale denk ik als je door wil gaan tot de eindfase. Dan heb je denk ik vier wereldtoppers nodig. Die hadden we wel met Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne, Eden Hazard en Romelu Lukaku. Eigenlijk hadden we dit jaar nog de helft. We hadden Courtois en De Bruyne. Lukaku is niet fit geraakt gedurende het toernooi. Hazard haalt zijn niveau niet meer. Dat was met name de oorzaak. Dat de wereldtoppers niet meer hun niveau haalden."

Trainer Noppert bij NAC
Als trainer van NAC Breda had Vreven Oranje-doelman Andries Noppert onder zijn hoede. Een keeper die niet iedereen in Oranje had verwacht, of wel Stijn? "Ja absoluut", grapt Vreven. "Nee natuurlijk niet. Totaal niet. Andries is nog altijd dezelfde kerel. Als ik hem nu zie in interviews zoals dat hij bij NAC was in het begin van zijn carrière. Heel ontwapenend. Zeggen wat hij te zeggen heeft. Een eigen mening. No-nonsense. Maar dat hij het niveau van een WK of het Nederlands Elftal zou halen had ik nooit verwacht. Ik moet zeggen hij doet het prima, maar goed ik denk ook maar dat dit had gekund bij een coach en dat is Van Gaal. Geen enkele ervaring, maar hem gewoon neerzetten. Gewoon omdat hij het gevoel had dat hij zou kunnen uitgroeien tot een van de betere keepers van het toernooi. En ik vind ook dat hij ondanks dat het Nederlands elftal niet excelleert staat hij wel absoluut goed te keepen. De dingen dat hij doet, heeft hij het voortouw. Hij straalt heel veel stabiliteit en rust uit. Ik gun het hem van harte. Het is voor mij absoluut een verrassing, maar goed misschien kan hij het Nederlands elftal wereldkampioen maken, wie weet."

Dat het er nu uitkomt bij Noppert is dus niet per se iets wat Vreven vreemd vindt, het is vooral een mentaal spelletje geweest voor de Toren van Joure, denkt de Belg. "Dat is een nagel op de kop. Ik denk dat hij in die tijd de dingen nog niet de dingen op een rij had buiten het voetbal. Op het veld kan ik daar niks van zeggen. Werkethiek hoog. Altijd bereid om hard te trainen. Een winnaar op het veld. Zowel op de training als in wedstrijden dat hij speelde. Maar naast het veld had hij al die puzzelstukjes nog niet in elkaar. Dan heb ik het ook over topsporter zijn in gedachten en in doen. Alles laten en doen om beter te worden. Zijn probleem lag toen vooral buiten het veld. Ik heb nu het gevoel dat hij veel stabieler is buiten het veld. Dat hij dat doortrekt op het veld tot een stabiele keeper. Hij heeft ook de goede stappen gemaakt. Even naar Italië geweest. Daar ook niet echt geslaagd, maar dan wel de juiste stappen gemaakt. Go Ahead Eagles, Heerenveen. Als hij blijft keepen zoals hij bezig is dan is Heerenveen ook absoluut niet zijn eindstation."

Vreven ziet de Fries ook uitgroeien tot buiten Heerenveen. De trainer denkt zelfs dat Noppert het kan redden bij een club als Ajax. "Ik denk het wel, ook omdat hij echt een gave heeft. Dat kan je niet leren of aantrainen. Hij is super cool natuurlijk. Hij heeft geen stress. Druk gaat hem heel goed af of dat heeft hij niet. Dat zijn de juiste genen natuurlijk en zeker ook om naar een topclub te gaan. Hij gaat bij Ajax op dezelfde manier op de goal staan als bij Go Ahead Eagles of bij NAC. Dat is voor een keeper-zijnde een absolute pluspunt. En dan intrinsiek natuurlijk qua profiel. Groot, sterk, maar hij gaat ook snel naar de grond. Goede voeten. Hij kan absoluut een stap hoger. Ik zie geen enkele reden waarom hij niet bij Ajax zou kunnen slagen bijvoorbeeld."