<
>

De wereld ligt aan de voeten van Ziyech: als groepshoofd naar achtste finales

ANP Foto

De spelers van de Marokkaanse nationale ploeg hebben zich voor de tweede keer in de historie van het land geplaatst voor de achtste finales. 13.316 dagen na het WK van 1986 wordt het Marokko van spelers als Zaki Badou, Abdelmajid Dolmy en Mohamed Timoumi opgevolgd door een nieuwe generatie sensationele spelers. Hakim Ziyech en Achraf Hakimi bleken goud waard tegen Canada: 1-2. Marokko is als groepshoofd door naar de achtste finales.

Van plankenkoorts geen sprake. De Leeuwen van Walid Regragui wisten vooraf dondersgoed dat niet verliezen van Canada genoeg zou zijn voor een plek bij de laatste zestien van het toernooi. En met The Canucks al uitgeschakeld zou dat een horde moeten zijn die ze konden nemen. Daarbij maakten de Noord-Amerikanen het de Noord-Afrikanen ook niet te lastig. Na 300 seconden bracht Steven Vitória doelman Milan Borjan dusdanig in de problemen dat hij de bal buiten zijn eigen strafschopgebied in de voeten van Hakim Ziyech schoof. De Duivelskunstenaar van Dronten aarzelde geen seconde en lepelde de bal vanaf een meter of 35 over de keeper van Rode Ster Belgrado heen: 0-1.

19 minuten later volgde een nieuw kunststukje. Achraf Hakimi stuurde Youssef En-Nesyri de diepte in met een pass op maat. De spits van Sevilla snelde Kamal Miller de pas af en produceerde een pegel in de korte hoek. Opnieuw kon Borjan weinig anders dan toekijken hoe het net begon met bollen en Marokko naar een comfortabele voorsprong voetbalde. De laatste keer dat Marokko de achtste finales haalde, was de route lastiger. Twee keer op rij speelde de Marokkanen met 0-0 gelijk tegen Polen en Engeland, maar toen de Portugezen met 1-3 aan de zegekar werden gebonden, plaatste Marokko zich als nummer één van de groep. In de eerste helft begon het er opnieuw op te lijken dat Marokko als nummer één de groepsfase zou afsluiten. Op het andere veld in Groep F hielden Kroatië en België elkander op 0-0, waardoor Marokko op plek één de rust haalde.

De rust haalde het niet zonder tegentreffer. Een van de sporadische momenten dat de Canadezen echt in de buurt van Bounou - die deze keer de warming-up wel overleefde - kwamen, was het raak. Het opkomen van Sam Adekugbe aan de linkerflank leverde de hekkensluiter van de groep een treffer op. Zijn voorzet over de grond werd via de onderkant van de voet van richting veranderd door West Ham United-verdediger Nayef Aguerd, die onbedoeld zijn eigen doelman voor het eerst dit toernooi moest laten vissen: 1-2.

Over het eerste kwartier na rust zullen weinig geschiedenisboeken worden geschreven. Marokko probeerde de voorsprong vast te houden, Canada faalde om echte kansen af te dwingen. Tot de 72ste minuut. Een hoekschop van de rechterkant werd torenhoog de lucht in getrapt, waarna Atiba Hutchinson boven de rest uit torende en de bal richting Marokkaans doel kopte. De deklat spatte uiteen, kaatste de bal richting de grond, maar de doellijntechnologie kondigde geen doelpunt aan. Alistair Johnston kreeg vervolgens de mogelijkheid de rebound in een vrij doel in te koppen, maar zag zijn inzet belanden op de dak van de goal.

Verder kwam Canada niet. En met 0-0 als uitslag op de andere velden is Marokko met 7 punten de beste ploeg in Groep F. Marokko speelt in de achtste finales tegen de nummer twee uit de poule van Spanje, Duitsland, Costa Rica en Japan.