<
>

Het Amerikaanse team zit vol met Nederlandse connecties

Na een weinig spectaculaire groepsfase heeft Oranje de achtste finales van het WK bereikt en is de VS zaterdag de eerstvolgende tegenstander. In Team USA zitten genoeg spelers met een Nederlandse connectie. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Sergiño Dest
Voor de meeste Oranjesupporters de bekendste speler: Sergiño Dest. De aanvallende rechtsback is geboren en getogen in Nederland, waar hij is opgegroeid in Almere. Drie seizoenen terug stond hij nog op de Nederlandse velden bij Ajax, waar hij de jeugdopleiding doorliep. Het had weinig gescheeld of hij had voor Oranje gespeeld. Door zijn Amerikaanse vader en Nederlandse moeder kon hij namelijk voor beide landen kiezen, maar de Amerikanen hadden in de jeugd al sneller oog voor de voetballer en dat heeft hem doen besluiten om voor Team USA uit te komen. Met succes, want hij startte tot nu toe elke wedstrijd tijdens het WK en gaf tegen Iran de assist op matchwinner Christian Pulisic.

Luca de la Torre
Ook Luca de la Torre heeft een verleden in Nederland. De middenvelder speelde twee seizoenen in het shirt van Heracles Almelo en was in het seizoen van de degradatie uit de Eredivisie één van de weinige lichtpuntjes voor de club. Hij stond in Almelo vooral bekend om zijn dribbelkunsten. In de Keuken Kampioen Divisie spelen zag De la Torre niet zitten en maakte daarom een transfer naar Celta de Vigo, waar hij het tot nu toe nog moet doen met invalbeurten. In de groepsfase van Amerika heeft hij nog géén speelminuten gekregen.

Haji Wright
De Amerikaanse Haji Wright heeft ook bij een Nederlandse club gespeeld. Vanaf 2019 speelde hij een seizoen voor VVV-Venlo. In totaal heeft hij 29 wedstrijden gespeeld in het shirt van Venlo, maar in de Eredivisie heeft de aanvaller nooit kunnen scoren voor de club. Zijn contract werd door de tegenvallende resultaten niet verlengd en daardoor was zijn avontuur in Nederland al snel voorbij. De nu 24-jarige Wright, die in alle groepsduels speelminuten kreeg op het WK, staat tegenwoordig onder contract bij het Turkse Antalyaspor.

Giovanni Reyna
Deze speler heeft niet op voetballend gebied een link met Nederland, maar door zijn naam heeft hij wel degelijk een Nederlandse connectie. Giovanni Reyna is namelijk vernoemd naar voormalig Oranje-international Giovanni van Bronckhorst. Zijn vader Claudio Reyna speelde van 1999 tot 2001 met Van Bronckhorst bij Rangers en dat is hem dus zo goed bevallen dat hij zijn kind naar hem heeft vernoemd. Tijdens de Europa League van vorig seizoen kwamen de naamgenoten elkaar nog tegen. Van Bronckhorst speelde met Rangers, waar hij toen nog trainer was, tegen het Borussia Dortmund van Reyna. Boven verwachting was de ploeg van Van Bronckhorst te sterk voor de club uit Duitsland.

Gregg Berhalter
Niet alleen spelers van de Amerikaanse-selectie hebben Nederlandse connecties, maar bondscoach Gregg Berhalter heeft ook in Nederland gespeeld. In de jaren 90 speelde hij voor FC Zwolle, Sparta en Cambuur. "Je ziet aan hem dat hij nog in hart en nieren voetballer is", zegt oud-teamgenoot Robert Maaskant, die met hem speelde bij FC Zwolle en hem later bij Columbus Crew als assistent onder z'n hoede had. "Met een waanzinnige winnaarsmentaliteit. Die passie wil Gregg overbrengen in het veld, maar heeft daarbij wel de rust om zijn visie over te brengen. Hij is echt de ideale man voor deze ploeg."

Earnest Stewart en John O’Brien
Deze oud-spelers staan niet meer op het WK, maar zijn zeker noemenswaardig als het om een Nederlandse link gaat: Earnest Stewart en John O’Brien. Eerstgenoemde is in Veghel geboren en speelde tijdens zijn loopbaan voor VVV-Venlo, Willem II en NAC Breda. Hij kwam tot 101 interlands voor het Amerikaanse team. In 1994, 1998 en 2002 stond de aanvaller met zijn land op het WK, maar alleen tijdens zijn eerste WK maakte hij een doelpunt. Op het huidige WK is de Amerikaan ook aanwezig, hij is namelijk de technisch directeur van Amerika.

Voor oud-Ajacied John O’Brien is de ontmoeting tussen Nederland en Amerika niet ideaal. Voorafgaand aan het WK hoopte hij niet dat de wegen van de landen elkaar zouden kruisen. "Mijn hart zegt Amerika, maar ik wil voor beide zijn", zegt hij op de clubwebsite van Ajax. O’Brien speelde van 1999 tot 2005 voor Ajax 1 en was in die tijd ook Amerikaans-International. Op zijn eerste WK in 2002 scoorde hij meteen voor zijn land tegen Portugal, een wedstrijd die de VS uiteindelijk met 3-2 won.

LEES HIER ALLES OVER HET WK

- Alle WK-selecties
- WK-nieuws
- WK-duels