<
>

Maaskant over Amerikaanse bondscoach: "Echt de ideale man voor deze ploeg"

De Amerikaanse bondscoach, Gregg Berhalter en Robert Maaskant kennen elkaar zeer goed. In het seizoen 1994/95 werd de toen 21-jarige Amerikaan toegevoegd aan de selectie van FC Zwolle, waar Maaskant al twee jaar onderdeel van uitmaakte. Via allerlei omzwervingen kwamen de oud-teamgenoten weer samen bij Columbus Crew, waar Maaskant zowel assistent als veldtrainer werd onder hoofdtrainer én technisch directeur Berhalter. Daags voor de clash tussen Nederland en USA geeft de ESPN-analist een inkijkje in zijn werkwijze van nu.

Gregg Berhalter kwam in de zomer van 1994 over van het Amerikaanse North Carolina Tar Heels. Met 21 lentes jong begon hij aan zijn eerste avontuur buiten zijn geboorteland. Piet Schrijvers was op dat moment trainer bij FC Zwolle en zag in de centrumverdediger een zeer welkome versterking. Het boterde niet of nauwelijks tussen de ervaren spelers en coach Piet Schrijvers, die met strenge regels en boze uitspattingen een aantal tegen zich in het harnas jaagde. Robert Maaskant, die samen met Berhalter in het centrum van de verdediging stond, was er daar een van en koos voor een vertrek. Kort samengespeeld dus, maar wel contact gehouden daarna. Twintig jaar later was een belletje genoeg om Maaskant naar de MLS te halen.

“We zaten gewoon te praten over die invulling. Hij zocht iemand die een soort van mentorrol op zich kon nemen en iemand die vaker op dat niveau gewerkt had. Wij vullen elkaar mooi aan. Dat is ook echt een kracht van Berhalter. Hij zoekt altijd naar eigenschappen die hij zelf niet heeft. Ik ben wat enthousiaster en extraverter en hij wat introverter. Dat paste goed bij elkaar, hoewel we ook weleens botsten. Hij is zó gefocust en precies dat hij dingen ook uit het oog kan verliezen. Je ziet aan hem dat hij nog in hart en nieren voetballer is met een waanzinnige winnaarsmentaliteit. Die passie wil Gregg overbrengen in het veld, maar heeft daarbij wel de rust om zijn visie over te brengen. Hij is echt de ideale man voor deze ploeg.”

LEES HIER ALLES OVER HET WK

- Alle WK-selecties
- Alle WK-poules met voorspellingen
- WK-nieuws
- WK-duels

In het huidige spel van de Amerikanen herkent de 53-jarige Schiedammer enkele tactische opvattingen van zijn ‘vriend’. “Hij speelde bij Colombus Crew ook altijd met heel veel intensiteit. De loopacties achter de verdediging vond hij heel belangrijk. Dat zag je Amerika ook een paar keer doen in de laatste wedstrijd tegen Iran. Toch heeft hij ook een paar concessies gedaan ten opzichte van acht jaar geleden. Toen speelden we in een andere formatie en namen we heel erg veel risico in de opbouw. Dat was een zeer aanvallende gedachte, waarin we eigenlijk met drie man achterin stonden. Nu doet hij dat niet meer en heeft Amerika er vier achter.”

Hoewel Berhalter de juiste man op de juiste plek is, denkt hij niet dat Nederland heel erg moet vrezen voor de Verenigde Staten. “Ik ben zeker niet bang. Amerikanen zijn over het algemeen in de MLS gewend om in een play-off-systeem te spelen. Dat is een waarschuwing voor Nederland. Zij weten hoe het is om te moeten spelen voor die ene wedstrijd. In Nederland kijken wellicht al wat meer vooruit daarin naar de volgende wedstrijd. Oranje is ook tactisch ingericht om tegen betere ploegen te spelen en dat is Amerika niet. Ze hebben wel een ploeg om rekening mee te houden. Zij hebben spelers rondlopen in Engeland, Duitsland of Spanje, maar niet bij de topclubs. Wij wel. Hoewel ze met enorm veel energie spelen, denk ik dat Nederland verdedigend beter is dan zij aanvallend. Het is heel veel loopwerk, maar het ontbreekt een beetje aan scorend vermogen.”

Nederland neemt het zaterdagmiddag om 16:00 uur in de achtste finale van het WK op tegen Amerika in het Khalifa International Stadium.