<
>

Amerika wint verwachte voetbaloorlog, die een sportieve verbroedering bleek

ANP Foto

De Verenigde Staten is de tegenstander van Nederland in de achtste finales van het wereldkampioenschap. De ploeg van Gregg Berhalter versloeg Iran met 0-1 in een duel dat vooraf werd opgepompt als meest politiek beladen wedstrijd in de geschiedenis van het WK. Het bleek een sportief duel, waarbij de Amerikanen meer kwaliteit op de mat brachten.

Als voetbal oorlog is, komt een wedstrijd tussen Iran en de Verenigde Staten doorgaans het meest in de buurt voor een sportieve veldslag. Slechts twee keer eerder stond het affiche eerder op het programma. Een daarvan op het WK, de ander vriendschappelijk. En vriendschappelijke oorlogen, die tellen niet. De dagen voor het derde groepsduel in poule B ging het over oorlogsschepen in de Perzische Golf, de mensenrechten in de islamitische republiek of discriminatiemarsen in Amerika. Voetbal was meewerkend voorwerp omdat de strijd op zoveel meer vlakken moet worden gestreden.

Het zal voor de voetballers ergens wel lekker gevoeld hebben, want hun sportieve prestaties deden er nauwelijks toe. Vooraf waren de regels duidelijk. De Verenigde Staten moeten winnen, Iran moet niet verliezen. En met die instelling verschenen de troepen dan ook ten tonele. Christian Pulisic, Sergino Dest en Timothy Weah trachten de defensieve stelling in te nemen voor rust, maar slaagden er met hun inzetten niet in een voltreffer te produceren. Iran wachtte af, wetende dat er met de klasse van Mehdi Taremi en Sardar Azmoun twee wapens voorin rondlopen die op elk moment de trekker kunnen overhalen. De FC Porto-spits had daartoe één mogelijkheid, maar speelde kansloos af in plaats van voor eigen succes te gaan.

Het moment dat er 38 minuten zijn afgewerkt is de aanvalsbeurt weer aan de Amerikanen. Weston McKennie zag Dest de diepte in spurten en speelde hem met een schitterende crosspass aan. De in Almere geboren Amerikaan was niet zelfzuchtig, kopte de bal voor het Iraanse doel, waarna Pulisic zijn kans schoon zag om Iran in rouw te dompelen: 0-1. De eerste slag is voor The Yanks. Kansen lagen er om die voorsprong nog voor rust te verdubbelen, maar een treffer van Weah werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Ook na rust had Amerika het betere van het spel. Enkel Taremi kreeg in het eerste half uur na rust een kans om de nederlaag af te wenden, maar de aanvaller had vaak te veel tijd nodig om echt gevaarlijk te worden. Alleen een goed slotoffensief zou Iran richting de achtste finales kunnen stuwen. Salman Ghoddos en Morteza Pouraliganji openden de poort naar een mogelijke knock-out-fase met schoten in de extra tijd, maar hun pogingen strandden in schoonheid. In de allerlaatste minuut hoopte Iran op de VAR, toen Taremi kort werd vastgehouden door Carter-Vickers, maar de Spaanse scheidsrechter wuifde het voorval weg.