<
>

Oranje wint moeiteloos van Qatar en gaat als koploper door naar achtste finales

Pro Shots

Oranje heeft zijn derde groepswedstrijd op dit WK gewonnen. Tegen gastheer Qatar werd het 2-0. Bij de zakelijke zege werden de doelpunten gemaakt door Cody Gakpo en Frenkie de Jong. Omdat Senegal in de andere wedstrijd in Groep A won van Ecuador, gaat Oranje als nummer 1 door naar de achtste finales.

De Roon op het middenveld, basisplaats Memphis
Bondscoach Louis van Gaal koos ervoor om Memphis Depay en Marten de Roon vanaf de aftrap te laten starten. Zij maakten hun basisdebuut tijdens dit WK. Steven Bergwijn en Teun Koopmeiners moesten plaatsnemen op de bank.

Het spel van Oranje hield niet echt over in de eerste helft. Het baltempo lag laag, spelers kwamen moeilijk vrij en aan de bal was het spel slordig. Qatar kon er niet heel veel tegenover stellen.

Zoals vaker dit WK kon een Nederlander zich onderscheiden. De aanvaller kreeg de bal in de 26ste minuut voor zijn voeten na een fraaie aanval van het Nederlands elftal. Gakpo dribbelde een klein stukje en schoot zuiver binnen in de verre hoek. De 1-0 van de PSV'er betekende dat hij in een illuster rijtje terecht kwam. Alleen Johan Neeskens (in 1974), Dennis Bergkamp (1994) en Wesley Sneijder (2010) scoorden eerder in drie achtereenvolgende duels voor Oranje op een WK. Gakpo is daarbij de eerste Nederlander die in zijn eerste drie wedstrijden op een WK scoort.

Na de goal ging het spel van Oranje er niet per se op vooruit. Het tempo bleef laag, maar eerlijk is eerlijk. De defensie van het Nederlands elftal kreeg geen kansen tegen. Toen scheidsrechter Bakary Papa Gassama voor de rust floot, zag het er dan ook rooskleurig uit voor de mannen van Louis van Gaal. Mede omdat de ruststand bij Ecuador - Senegal 0-1 was in het voordeel van Senegal. Met die stand was Nederland dus zeker van de eerste plek in de groep.

Goed begin tweede helft
Vol goede moed begon Oranje aan de tweede helft en de 2-0 stond al snel op het bord. Memphis kreeg de bal voor zijn voeten, schoot op goal en Frenkie de Jong kon de rebound binnen schieten. Na de 2-0 leek het er even op dat Oranje er vol overheen zou klappen, maar daar was lang geen sprake van.

Het stadion leefde in de 68ste minuut wel even op toen de invallers zich met de wedstrijd gingen bemoeien. Vincent Janssen, ingevallen voor Memphis, vertrok op de rand van buitenspel en gaf de bal aan Steven Berghuis. De Ajacied kon de bal vervolgens in het lege doel tikken. In de aanloop naar de goal maakte Gakpo echter hands en het feestje ging niet door.

Daarna ging het tempo verder omlaag bij Oranje en speelde het de wedstrijd wat plichtmatig uit. Er kwam nog een kansje: Berghuis krulde de bal in blessuretijd prachtig op de lat.

In de volgende ronde gaat Nederland het opnemen tegen de nummer 2 uit Groep B. Dat wordt Wales, Engeland, Iran of de Verenigde Staten. Iran speelt tegen de VS en Engeland tegen Wales. De achtste finale is zaterdag 3 december om 16:00 uur.