<
>

Gakpo schrijft geschiedenis en heeft twee verschillende records te pakken

Getty Images

Het houdt nog niet over bij het Nederlands elftal, maar voor één speler geldt dat hij uit de startblokken is gevlogen. Cody Gakpo beleeft een wonderlijke groepsfase en is verantwoordelijk voor drie van de vijf goals van Oranje. Daarmee is hij de vierde Nederlander uit de historie die drie keer op rij scoort in een WK-duel én tweede ooit die zowel met links, rechts en het hoofd trefzeker was.

Cody Gakpo’s prestaties zijn verreweg het meest opvallend van alle spelers die in actie zijn gekomen voor ‘ons’ land. Met zijn doelpunten tegen Senegal, Ecuador en Qatar is hij de eerste Nederlander ooit die in zijn eerste drie duels op een WK meteen het net weet te vinden. Wat opvalt is dat het telkens de 1-0 was. In 23 WK’s lukte het alleen de Italiaan Alessandro Altobelli om drie keer op rij in de groepsfase het allereerste doelpunt te maken (1986).

Dat is niet het enige wat opvalt. Met zijn drie doelpunten op rij sluit hij aan in een zeer mooi rijtje. Johan Neeskens (1974), Dennis Bergkamp (1994) en Wesley Sneijder (2010) gingen hem daarin voor. Alleen laatstgenoemde presteerde het, samen met de 23-jarige PSV-vedette, om daarin een ‘perfecte hattrick’ te maken. Kortom, zowel een doelpunt met beide benen én het hoofd.

Gakpo is dit seizoen in bloedvorm. Voor land en club staat hij nu op 17 goals en 18 assists in 29 wedstrijden. De Eindhovenaar stond al op twee goals in negen interlands voor hij naar Qatar afreisde en heeft daar dus nu drie doelpunten aan toegevoegd (12 caps).