<
>

WK Praat Speler van Dag 17: Bounou

ANP Foto

Op het WK Voetbal is het altijd uitkijken naar de prestaties van de gearriveerde sterren en de minder bekende talenten. Iedere dag kiezen de kenners bij WK Praat de 'WK-speler van de dag'.

Dag 17: Bounou

Wedstrijden:
Marokko - Spanje 0-0, Marokko wint na strafschoppen
Portugal - Zwitserland 6-1

In WK Praat bespreken Milan van Dongen, Bram van Polen, Cristian Willaert en Hans Kraay Jr. hun Speler van de Dag. Het was volgens de heren aan tafel te voor de hand liggend om Gonçalo Ramos te kiezen. De Portugees maakte de eerste hattrick van het toernooi. Van Polen kiest een ander oudje. "Ik ga voor Pepe. Ik vind wel dat als je ook nog zo'n goal maakt en zo fit bent als 39-jarige. Daar neem ik mijn petje voor af. Ik hou wel van dat soort type spelers. Ik kan daar wel van genieten." Willaert kiest voor een bankzitter. "Ik heb voor het toernooi gezegd dat Portugal geen titelfavoriet is, want alles moet naar Cristiano Ronaldo. Andere mooie spelers als João Félix en Bruno Fernandes moeten eerst kijken of ze hem naar de Ronaldo kunnen spelen voordat ze naar andere mogelijkheden kunnen kijken. Nu Ronaldo op de bank en Portugal is los. Met zo'n wedstrijd waarin een ploeg loskomt, moet je ze echt als favorieten voor de eindzege rekenen."

Maar Kraay Jr. kiest uiteindelijk de winnaar. Marokko-keeper Yassine Bounou. "Wat een heerlijk keepertje zeg. Als er een hoge bal komt dat je weet ik steek even een sigaretje op, want dan komt ie. Een vrolijke jongen."

Dag 16: Daizen Maeda

Wedstrijden:
Japan - Kroatië 1-1, Kroatië wint na strafschoppen
Brazilië - Zuid-Korea 4-1

In WK Praat bespreken Jan Joost van Gangelen, Karim El Ahmadi, Leo Driessen en Kenneth Perez hun Speler van de Dag. "Vinícius Júnior", zegt El Ahmadi. "Die vind ik bij Real fantastisch en nu is hij bij Brazilië fantastisch. Bij de goal komen er vijf man op hem af en hij blijft rustig. Dat is geweldig." Driessen draagt een speler van Japan aan: "Daizen Maeda." Driessen zag dat de spits van Celtic onvermoeibaar was. "Hij heeft echt alles gegeven en gescoord. Onvermoeibaar."

Perez draagt de derde doelman van Brazilië aan. "Weverton. Wie verwacht dat hij erin komt. Hij speelt bij Palmeiras." Van Gangelen is eveneens gecharmeerd van een keeper. "Dominik Livaković."

Dag 15: Olivier Giroud

Wedstrijden:
Frankrijk - Polen 3-1
Engeland - Senegal 3-0

In WK Praat blikken Vincent Schildkamp, Marciano Vink, Arnold Bruggink en Kees Kwakman terug op hun Speler van de Dag. Kylian Mbappé werd uitgesloten door presentator Vincent Schildkamp, omdat die het al een keer is geworden. "Dan zeg ik Jude Bellingham", zegt Vink. "Het kan er maar eentje zijn", zegt Kwakman. "De man die topscorer aller tijden is geworden is van Frankrijk. Olivier Giroud. Hij deed het nog naar de camera's: 52 goals."

Dag 14: Denzel Dumfries

Wedstrijden:

Nederland - Verenigde Staten 3-1
Argentinië - Australië 2-1

In aflevering 14 van WK Praat waren Milan van Dongen, Marciano Vink, Kees Luijckx en Mark van Rijswijk unaniem over de Speler van de Dag: Denzel Dumfries.

"Petje af voor Dumfries", zegt Vink. "Hoe hij van totaal uit vorm, naar man of the match is geschakeld binnen een paar dagen, is echt heel knap. En niet een beetje man of the match, maar echt zwaar man of the match." Naast de rechtsback van Inter waren er ook nog eervolle vermeldingen voor Daley Blind en Lionel Messi.

Dag 13: Vincent Aboubakar

Wedstrijden:

Ghana - Uruguay 0-2
Zuid Korea - Portugal 2-1
Kameroen - Brazilië 1-0
Servië - Zwitserland 2-3

In aflevering 13 van WK Praat vonden Wouter Bouwman, Yordi Yamali, Cristian Willaert en Kees Kwaman het niet heel lastig om hun Speler van de Dag te kiezen. "Ik ga dan toch voor Granit Xhaka, die op z'n best is in het shirt van Zwitserland. We weten natuurlijk van zijn roots, die opspelen in een rechtstreeks duel met Servië. Hij pakte nog even bij het kruis richting de bank van Servië, hij pakte er nog een bij boarding. Die jongen is echt niet bang'', zegt Yamali.

"Aboubakar", zegt Willaert. "Dat was echt een weergaloze actie. Kameroen kon nog door. Wat doet hij? Hij trekt z'n shirt uit, doet een dansje, gaat twee minuten juichen en vervolgens krijgt hij een rode prent. Goede goal, legendarische actie.''

"Ik ben het wel eens met Cris, ook omdat hij gewoon twee schitterende goals heeft gemaakt'', aldus Kees Kwakman.

Dag 12: Hakim Ziyech

Wedstrijden:

Canada - Marokko 1-2
Kroatië - België 0-0
Costa Rica - Duitsland 2-4
Japan - Spanje 2-1

In aflevering 12 van WK Praat hebben Jan Joost van Gangelen, Karim El Ahmadi, Hedwiges Maduro en Hans Kraay Jr. nauwelijks discussie over hun Speler van de Dag. "Ik hoef het niet kort te argumenteren. Hakim Ziyech", zegt Hans Kraay Jr. Karim El Ahmadi en Hedwiges Maduro wilden ook Ziyech nomineren.

"Dus het is hem, maar dan ga ik wel voor Sofyan Amrabat", zegt El Ahmadi. "Die veel me echt heel erg op vandaag. Hij haalde alles weg in het midden. Ik vond hem de tweede helft er echt bovenuit steken. Hij had ook een moment dat hij de bal onderschepte en even door dribbelde door het midden heen. Daar kwam hij er echt goed uit. Het systeem dat ze nu spelen met twee verdedigers heel dichtbij elkaar spelen. Ze staan nooit echt één-op-één. Dat is het voordeel."

"Ik wilde voor Joško Gvardiol gaan. Die had ik nog niet zo goed op de radar. Ik vond het echt een geweldige speler. Ik dacht 18,8 miljoen euro. Prima aankoopie. Kan nog wel in menig team niet misstaan." Maduro vult aan. "Musiala was ook goed, maar die liggen eruit. Daarom gaan we voor Ziyech."

Dag 11: Mathew Leckie

Wedstrijden:

Polen - Argentinië 0-2
Saoedie-Arabië - Mexico 1-2
Tunesië - Frankrijk 1-0
Australië - Denemarken 1-0

In aflevering 11 van WK Praat hebben Wouter Bouwman, Mario Been, David Endt en Vincent Schildkamp na samenspraak met de redactie Mathew Leckie verkozen tot speler van de dag. De aanvaller van Australië scoorde tegen Denemarken het beslissende doelpunt. "Leckie is een van hun betere spelers. Ik vind het heel erg leuk dat zo'n land met hard werken toch door kan gaan in zo'n poule. Na een lange tijd (2006 voor het laatst) plaatst Australië ze zich weer eens voor de knock-outfase, dat is heel knap. Ze hebben alleen wel weinig voetballend vermorgen", aldus Been in WK Praat.

Dag 10: Kalidou Koulibaly

Wedstrijden:

Ecuador - Senegal 1-2
Nederland - Qatar 2-0
Iran - Verenigde Staten 0-1
Wales - Engeland 0-3

In de tiende aflevering van WK Praat hebben Milan van Dongen, Marciano Vink, Kees Luijckx en Cristian Willaert een discussie over hun Speler van de Dag. "Ik vind Kalidou Koulibaly. Ik ben sowieso fan van Koulibaly. Al bij Napoli vond ik hem fantastisch. Wat een beest is dat. En dat je dan zo'n belangrijke goal in een maffe wedstrijd - waar alles in zat - en je mag dan de winnende maken. Dan ben je voor mij Speler van de Dag."

Luijckx nomineert een andere doelpuntenmaker. "Marcus Rashford. Twee goals vandaag. Ik hou ook van hem als speler en persoon. Hij krijgt nu zijn kans. Ik moet zeggen Bukayo Saka en Raheem Sterling waren goed. Ik was best verrast dat Rashford ging spelen. Die roep was er ook wel vanuit Engeland, maar ik heb veel sympathie voor Rashford. Mooi dat hij zo zichzelf op de kaart heeft gezet. Het is niet alleen een voetballer Rashford. Daar kijk ik persoonlijk ook graag naar. Dat zijn gast die in deze tijd, durf nog maar eens je nek uit te steken in het voetbal. Dat is wel wat hij doet en dat vind ik tof."

Willaert heeft net met de anderen Oranje afgebrand, maar zag er toch een speler van de dag: Frenkie de Jong. "Natuurlijk vinden we hem allemaal goed. Maar ik proef toch een beetje een sfeer alsof hij meegetrokken wordt in de beoordeling van Oranje. Als je kijkt hoe hij speelt, wat hij probeert te doen, hoe hij probeert te compenseren, hoe hij altijd durft en hoe hij ook nog eens de beste balveroveraar is die we hebben. Hij is nog veel beter dan dat wij denken. En een doelpuntje."

Dag 9: Vincent Aboubakar

Wedstrijden:
Kameroen - Servië: 3-3
Zuid-Korea - Ghana: 2-3
Brazilië - Zwitserland: 1-0
Portugal - Uruguay: 2-0

In de negende aflevering van WK Praat staan Vincent Schildkamp, Mark van Rijswijk, Kees Kwakman en Leo Driessen ook nog even stil bij hun Speler van de Dag. "Mohammed Kudus voor mij. En anders Gue-Sung Cho die tweemaal scoorde met de kop voor Zuid-Korea, al mag je er maar een", zegt Driessen. "Die van Kameroen. Vincent Aboubakar", vindt Kees Kwakman. Van Rijswijk vult hem aan: "Die had ik ook. Aboubakar. Prima. Een mooi doelpunt." Schildkamp had liever voor Kudus gekozen, maar gaat mee in de mening van Van Rijswijk en Kwakman.

Dag 8: Thibaut Courtois

Wedstrijden:
Japan - Costa Rica: 0-1
België - Marokko: 0-2
Kroatië - Canada: 4-1
Spanje - Duitsland: 1-1

In de achtste aflevering van WK Praat bespreken Wouter Bouwman, Yordi Yamali, Karim El Ahmadi en Hans Kraay Jr. hun Speler van de Dag. Tot nu toe werden spelers gekozen die een positieve hoofdrol speelden, maar vandaag koos Yordi Yamali eens een speler die de negatieve aandacht opeiste: Thibaut Courtois.

"We weten allemaal dat Courtois vaak zeurt dat hij op lijstjes ontbreekt", begint de analist zijn betoog over de Belgische doelman. "Ik vind hem altijd heel kleinzerig hoe hij reageert als hij op een lijstje met beste keepers ontbreekt. Nou vandaag staat hij bovenaan mijn lijstje." De keeper verloor met 2-0 van Marokko.

Klik hier voor een volledig overzicht van de eerste week:

Dag 7: Antoine Griezmann
Dag 6: Rouzbeh Cheshmi
Dag 5: Richarlison
Dag 4: Sofyan Amrabat
Dag 3: Olivier Giroud
Dag 2: Andries Noppert
Dag 1: Enner Valencia