<
>

WK 2022: Dit zijn de scenario's, wie plaatst zich voor de achtste finales van het WK?

Pro Shots

De groepsfase van het WK Voetbal in Qatar loopt op zijn einde. Veertien van de zestien landen die naar de achtste finales gaan zijn al bekend en twaalf landen zijn uitgeschakeld.

Gekwalificeerd: Brazilië, Frankrijk, Portugal, Nederland, Senegal, Engeland, Verenigde Staten, Argentinië, Polen, Australië, Marokko, Kroatië, Japan en Spanje.

Uitgeschakeld: Qatar, Canada, Ecuador, Iran, Wales, Saoedi-Arabië, Mexico, Tunesië, Denemarken, Duitsland, Costa Rica en België.

Poule G: Zwitserland hoopt tweede plek vast te houden

Brazilië is in poule G al geplaatst en het kan alleen nog op doelsaldo de eerste plek kwijtraken aan Zwitserland, dat het opneemt tegen nummer vier Servië. Kameroen heeft net zoals Servië maar één punt en moet nog tegen Brazilië.

Zwitserland is enkel zeker door als het wint van Servië. Bij een gelijkspel mag Kameroen niet winnen van Brazilië of het wordt rekenen met het doelsaldo en gemaakte goal. Kameroen overleeft de groep als het zelf wint van Brazilië en Zwitserland wint niet van Servië. Sowieso komt er dan nog rekenwerk aan te pas, want in elk van die scenario's (gelijkspel of zege Servië) zal het doelsaldo of de gemaakte goals bepalend worden.

Servië plaatst zich als het wint van Zwitserland en Kameroen wint niet van Brazilië. Als Kameroen wint van Brazilië, dan moet Servië met meer goals verschil winnen van Zwitserland dan Kameroen van Brazilië.

Poule H: Uruguay moet winnen, maar is nog doelpuntloos

Portugal voegde zich als derde bij het rijtje dat na twee speelrondes al geplaatst is. Het kan alleen nog op doelsaldo de eerste plek kwijtraken aan Ghana, dat het opneemt tegen nummer vier Uruguay. Zuid-Korea kwam net tekort tegen Ghana en moet winnen tegen Portugal om hoop te houden op plaatsing voor de achtste finale.

Ghana vergezelt Portugal naar de volgende ronde als het wint van Uruguay. Bij een gelijkspel is Ghana ook zeker als Zuid-Korea niet wint van Portugal. In het andere geval komt het doelsaldo erbij kijken. Uruguay is enkel 100 procent zeker als het wint van Ghana en Portugal niet verliest van Zuid-Korea. Als Zuid-Korea wint, dan moet Uruguay minstens met evenveel goals verschil winnen van Ghana.

Zuid-Korea staat met de rug tegen de muur: het moet winnen van Portugal en Ghana mag niet winnen van Uruguay. Zelfs dan zal het een beter doelsaldo moeten hebben dan Ghana of Uruguay.