<
>

Persconferentie VS neemt bizarre vormen aan in aanloop naar clash met Iran

Een dag voor de meest politiek geladen wedstrijd in de geschiedenis van het WK nam de persconferentie van de Amerikanen bizarre vormen aan. De olie die de Amerikanen op het vuur hadden gegooid door de verkeerde vlag van Iran op Twitter te zetten, was een groot verwijt richting Amerika. Verenigde Staten-trainer Gregg Berhalter heeft gezegd dat hij en zijn spelers geen deel hadden aan de social media posts van de het Twitter-account, dat een post plaatste met de vlag van Iran zonder teken van de Republiek. De post werd verwijderd en Berhalter heeft zich ervoor verontschuldigd en benadrukt dat de focus van zijn team ligt op de beslissende wedstrijd in Groep B.

Amerika verwijderde uiteindelijk de beledigende berichten, maar niet voordat Iran een klacht indiende bij de ethische commissie van de FIFA. Berhalter voegde eraan toe dat zijn gedachten uitgaan naar het Iraanse volk, waarvan velen hebben geprotesteerd tegen de behandeling van vrouwen na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die was aangehouden door de zedenpolitie van het land.

"De spelers en de staf wisten niets van wat er werd gepost", zei Berhalter. "Soms zijn dingen buiten onze controle. We geloven dat het een wedstrijd wordt waarvan het resultaat zal afhangen van wie meer inzet levert, wie beter uitvoert op het veld. En we zijn niet gefocust op die externe dingen. Het enige wat wij namens ons kunnen doen is ons verontschuldigen namens de spelers en de staf, maar het is niet iets waar wij deel van uitmaken."

"We hadden geen idee van wat US Soccer naar buiten bracht. De staf, de spelers hadden geen idee. En voor ons ligt de focus op deze wedstrijd. Ik wil niet afstandelijk of onverschillig overkomen door dat te zeggen, maar de jongens die de afgelopen vier jaar heel hard hebben gewerkt, hebben 72 uur tussen de wedstrijd van Engeland en Iran, en we zijn echt alleen maar gefocust op hoe we voorbij Iran kunnen komen en hoe we naar de knock-outfase van het toernooi kunnen gaan."

Gedachten bij het volk
"Natuurlijk zijn onze gedachten bij het Iraanse volk ... het hele land, het hele team, iedereen, maar onze focus ligt op deze wedstrijd."

De persconferentie nam enkele onverwachte wendingen, waarbij Berhalter en aanvoerder Tyler Adams werden gevraagd naar discriminatie in de VS, of voormalig VS-manager Jurgen Klinsmann een 'psychologische oorlogsvoering' voerde tegen Iran met zijn opmerkingen over de cultuur van het land, de negatieve effecten van de inflatie in de VS, of het land achter het team staat, en of ze zich ervan bewust zijn dat Amerikaanse burgers naar Iran mogen reizen, maar andersom niet.

Adams werd ook berispt door een Iraanse verslaggever omdat hij 'Iran' verkeerd uitsprak. Adams verontschuldigde zich voordat hij en Berhalter het hoge woord namen over de andere onderwerpen.

"Sport is iets wat mensen samen moet brengen, landen samen moet brengen", zei Berhalter. "Als je kijkt naar de Olympische Spelen, om al die landen tegelijkertijd te zien strijden, is een prachtig evenement. Het WK is vergelijkbaar, waar mensen uit de hele wereld komen. Fans komen van over de hele wereld, en je strijdt op het veld, als broeders, dus sport kan dat doen."

Discriminatie in de VS
Gevraagd naar discriminatie in de VS, zei Adams dat het overal voorkomt. "Het is een proces", zei Adams over het bestrijden van discriminatie. "Ik denk dat zolang je vooruitgang ziet, dat het belangrijkste is."

Wat de wedstrijd zelf betreft, moet de VS winnen om door te gaan, terwijl Iran met een gelijkspel verder kan komen.

"Vergis je niet, dit is een knock-outwedstrijd voor beide teams, dus het wordt een intensiteit van hoog niveau", zei Berhalter. "Ik hou van wat Iran tot nu toe heeft gedaan, vooral de laatste wedstrijd. Veel inzet, echt goede tegenaanvallen, en we verwachten dat het een felbevochten wedstrijd wordt."

Reyna
Berhalter werd ook gevraagd naar beschuldigingen van voormalig Amerikaans international en Sirius XM-omroeper Eric Wynalda dat de Amerikaanse manager tegen de media loog over de toestand van Giovanni Reyna nadat hij niet in actie kwam tegen Wales en dat hij Reyna vroeg om ook te liegen.

"Ik laat het aan de media over om te bepalen of ik Gio heb gevraagd erover te liegen", zei Berhalter. "Dat is gewoon niet wie ik ben. Dat is niet wat ik vertegenwoordig. Als je Eric of mij op zijn woord moet geloven, voel je vrij, maar ik weet wat er gebeurd is. Dat is niet wat ik vertegenwoordig. En zoals iedereen, is Gio een lid van dit team waar we veel om geven, en we weten dat hij het team kan helpen. Het is een kwestie van wanneer hij ons kan helpen en hoe hij ons kan helpen."

Berhalter werd ook gevraagd naar de prestaties van zijn centrale spitsen, en of Reyna een alternatief zou kunnen zijn. Berhalter zei dat Josh Sargent en Haji Wright 'behoorlijk werk voor ons hebben verricht' en zei dat het aan hun teamgenoten was om hen beter van dienst te zijn.

Hij voegde eraan toe: "Ik denk dat we ons, wat alternatieven voor de spits betreft, goed voelen bij de drie die we hebben. We hebben er niet per se aan gedacht om Gio of Christian [Pulisic] of Timmy Weah of Jordan Morris daar in te zetten. We hebben ons meer gericht op de drie die we in het kamp hebben."