<
>

Marokko dompelt België in rouw na knappe zege

ANP Foto

Marokko ligt op koers om zich voor het eerst sinds 1986 te plaatsen voor de achtste finales van het wereldkampioenschap voetbal. De ploeg van Walid Regragui zorgde voor een stunt tegen België door met 0-2 te winnen. Van de glimp van een gouden generatie Belgische voetballers was barweinig over. De Leeuwen van de Atlas brullen.

Mysterie alom nog voorafgaand aan het duel. Bono zingt het Hymne Cherifien uit volle borst mee, maar zodra de teamfoto voor het duel met de Rode Duivels wordt gemaakt staat plotseling Munir tot ieders verbazing aan de zijde van de Leeuwen van de Atlas. De Sevilla-keeper zou nog tijdens de warming-up last hebben gekregen van een van zijn spieren. Munir zou tijdens het afspelen van de volksliederen nog zijn geprepareerd om het duel te starten. En dat deed de sluitpost van Al-Wehda FC naar behoren in de eerste helft. België was opnieuw niet in blakende vorm, de term walking-footbal passeerde al na een twintigtal minuten de revue. Pogingen van Michy Batshuayi, Thomas Meunier, Kevin De Bruyne haalden weinig uit.

Voor Marokko kwam het gevaar - vanzelfsprekend - van de voeten van Achraf Hakimi en Hakim Ziyech. De oud-speler van sc Heerenveen, FC Twente en Ajax was nog het dichtst bij de openingstreffer voor rust. De artistieke linkspoot mocht in de extra tijd van de eerste helft aanleggen vanaf de rechterflank. Zijn bal krulde richting het doel van Tarantula, Romain Saïss probeerde met een uiterste inspanning de bal van richting te veranderen maar faalde de bal te raken. De Vogelspin uit Bree raakte desondanks zo in de war dat de bal voor het eerst dit WK in het Belgische doel viel, maar Thibaut Courtois heeft het geluk - zoals wel vaker - aan zijn zijde hangen. De VAR liet César Ramos Palazuelos naar de kant komen. De Mexicaan constateerde hetzelfde als zijn videocollega's, buitenspel van de verdediger van Besiktas JK. Treffer afgekeurd.

Afkeurend zal het Vlaamse en Waalse publiek ook reageren op de tweede helft van onze Zuiderburen. België was amper in staat om fatsoenlijke aanvallen te creëren. Dat er een andere doelman in de goal van de Noord-Afrikanen stond, was amper te zien, want Munir werd amper getest. Niet dat Courtois nou om de minuut in actie diende te komen, maar waar Tintin normaal gesproken altijd op zijn post staat als hij na minutenlang niets doen een bal op zich krijgt afgevuurd was de Belgische doelman deze wedstrijd niet paraat. Een zelfde soort situatie als voor rust, maar nu aan de andere kant brak na 73 minuten aan. Abedlhamid Sabiri was met zijn rechterbeen verantwoordelijk voor de vrije trap aan de zijkant. De middenvelder van Sampdoria bracht de bal in, Saïss snelde opnieuw richting de bal en was daarbij weer de bliksemafleider voor Courtois. De Real Madrid-keeper had opnieuw geen antwoord en ditmaal was het geen buitenspel: 0-1.

Roberto Martínez, die aan zijn basis al het een en ander had gewijzigd, moest opnieuw ingrijpen. Charles De Ketelaere, Leandro Trossard en Romelu Lukaku - terug van een dijbeenblessure - kwamen in het veld. Gevaar wisten zij niet te stichten. In de tegenaanval was het Marokko dat opnieuw toesloeg. Niemand minder dan oud-AZ en PSV-speler Zakaria Aboukhlal bracht de genadeslag na 93 minuten voetbal. Uit een aanval via de rechterflank was het Ziyech die de bal panklaar voorlegde aan de in Rotterdam geboren buitenspeler. Aboukhlal - tegenwoordig speler van het Franse Toulouse - verschalkte Courtois opnieuw: 0-2.

België bleek zijn eigen Rode Duivel. Na een magere 1-0 overwinning tegen Canada staat de druk bij de Belgen volop op de ketel. Marokko mag zich in ieder geval voor drie uur koploper noemen in groep F van het WK. Kroatië kan later op zondag op gelijke hoogte komen bij een overwinning op de Canadezen. Mocht Canada drie punten pakken dan blijft Marokko koploper.