<
>

Taylor Booth uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand november

Het was een korte Eredivisie-maand. Slechts twee duels werden er gespeeld, voordat alle internationals naar Qatar zouden vliegen voor het wereldkampioenschap. In die twee duels maakte Taylor Booth de meeste indruk. Daarin kwam hij tot twee doelpunten en zes gecreëerde kansen.

FC Utrecht kondigde in januari van dit kalenderjaar al de transfervrije komst van Taylor Booth aan. De middenvelder speelde in het tweede van FC Bayern München en beschreef de overstap naar de Domstad als ‘perfecte stap in zijn ontwikkeling’. Hij kon bijtekenen bij ‘Der Rekordmeister’, maar deed dat niet en was eigenlijk liever al in de winter overgekomen. De Amerikaan, die ook over een Italiaans paspoort beschikt, verliet zijn continent op zestienjarige leeftijd om het geluk bij de Duitse grootmacht te zoeken. Ruim 2,5 jaar later mocht hij 22 minuten voor tijd invallen en daarmee officieel debuteren in de eerste ronde van de DFB Pokal, maar daar bleef het bij. Voor de belofteploeg kwam hij 28 keer in actie, waarin hij drie keer scoorde en zes assists gaf.

In de Eredivisie wilde het in het begin niet zo vlotten. Hij begon de eerste twee duels nog in de basis, maar werd telkens in de rust gewisseld en verloor daarna zijn plekje. Vanaf midden oktober, nadat de box-to-box-middenvelder al vijf wedstrijden op rij geen seconde had gespeeld, kreeg hij weer de kans van Henk Fraser (6-1 verlies tegen PSV). Sindsdien staat Booth onafgebroken in de basis en laat het 21-jarige talent zien van meerwaarde te kunnen zijn. In november kwam hij los. In beide wedstrijden vond hij het net en was hij nadrukkelijk aanwezig in het aanvalsspel van de Utrechters.

Zo was Booth gemiddeld iedere twaalf minuten goed voor een schot of gecreëerde kans. Hij was dan ook in Utrecht de speler met de meeste schoten op doel (5) en gecreëerde kansen (6). Met een passnauwkeurigheid van 87,9% en twee doelpunten speelde de 21-jarige Amerikaan een belangrijke rol in de sportieve opmars van FC Utrecht. De Domstedelingen sloten het jaar 2022 goed af. In eigen huis werd FC Groningen verslagen (2-1), terwijl ook FC Volendam (0-4) niet opgewassen was tegen de huidig nummer zeven van de Eredivisie.

De onvermoeibare middenvelder loste afgelopen maand zeven schoten, waarvan vijf op doel. Daarmee kwam het verreweg het meeste doelgevaar van hem. Zijn teamgenoten kwamen namelijk tot maximaal twee schoten tussen de palen. In de Eredivisie is er maar één iemand die vaker het doel onder vuur nam en een keeper tot een redding dwong. Dat is namelijk Orkun Kökcü (8). Ondanks zijn goede prestaties werd hij niet opgeroepen door bondscoach Gregg Berhalter, die hem in december 2021 wel al eens aan Team USA liet ruiken.

Mede daardoor werd Booth in beide wedstrijden uitverkozen tot KPN Man of the Match. Tel daar zijn onderscheidende prestaties bij op en dat betekent dat hij de beste was over de afgelopen maand. De Amerikaans is na Adam Maher (oktober 2019) de tweede speler uit de Domstad die deze award wint.