<
>

Magische Messi loodst Argentijnen door Latijnse grinta-oorlog

Getty Images

De wereldbeker, daar is het Lionel Messi allemaal om te doen. Na een mispeer van jewelste in de eerste groepswedstrijd hing het zwaard van Damocles boven de Argentijnse ploeg. Maar wie de degen kruist met de meest begaafde speler van het spel kan een nederlaag zelden afweren. Het Argentinië van Messi was Mexico de baas: 2-0.

Grinta. Over weinig anders ging het afgelopen dagen bij de Mexicaanse en Argentijnse voetbalploeg. Als het over spelers uit Midden- en Zuid-Amerika gaat, is het een woord dat überhaupt niet kan ontbreken. Maar aan die nationale strijdbaarheid, vastberadenheid, daar ontbrak het drie dagen geleden volop aan. Argentinië beging een de grootste misstappen in de moderne voetbaltijd door een 1-0 voorsprong tegen Saoedi-Arabië te verspelen na rust.

Mexico bombardeerde Guillermo Ochoa volgens het traditionele recept om de vier jaar opnieuw tot nationale volksheld, maar de krullenbol onder de Mexicaanse deklat verbloemde daarmee enkel des te meer dat Mexico een matige wedstrijd speelde tegen Polen. Te veel moest van Alexis Vega komen. Te weinig kwam het van de rest van het elftal. Wetende dat Argentinië doorgaans een tegenstander is die vrijwel altijd van El Tricolor wint, is een doelpuntloos gelijkspel alles wat Mexico niet moest hebben om het toernooi te starten.

Winnen van Argentinië, dat deed Mexico in de zomer van 2004 voor het laatst. Ramón Morales maakte gebruik van een van zijn vele talenten: snoeihard vrije trappen binnen knallen. Sindsdien was La Albiceleste in tien onderlinge ontmoetingen zeven keer de sterkste. Maar de 'criollos' leken in de eerste helft te veel wanhoop in hun spel te hebben. Grinta genoeg, een schop tegen een kop, gestrekt been naar voren en opstootjes waren er de eerste helft genoeg te zien. Het leverde de ploeg van Lionel Scaloni barweinig op voor rust. Mexico had de grootste kans. Op het moment dat Gonzalo Montiel - een van de vijf andere basisspelers in de ploeg - Érick Gutiérrez vloerde, kon Alexis Vega laten zien dat het specialisme vrije trappen schieten niet bij Morales was geëindigd. Emiliano Martinez plukte zijn net te zachte inzet uit de bovenhoek.

Verder waren er nauwelijks noemenswaardigheden te noemen in de eerste 45 minuten. Dat Gutiérrez op het veld stond, kwam door het uitvallen van nestor Andrés Guardado, die zag dat een huidig PSV'er zijn plaats tegenover Rodrigo De Paul overnam. De boodschap zal in de rust duidelijk zijn geweest voor de manschappen van Scaloni. Een nederlaag zou uitschakeling betekenen. Ook meteen na rust stuiten de lichtblauw-witten vooral op een groene muur die niet af te breken valt.

En als opdrachten onuitvoerbaar lijken dan is het moment voor creatieve genieën aangebroken. Te lezen de 64ste minuut als de Argentijnen een keer via de rechterflank opkomen. Ángel di María schuift de bal met een krul naar het midden van het veld. Zijn pass lijkt lastig, maar is voor de spelmaker perfect om ineens goed te leggen. De blik op de verre hoek heeft de 1.69-meterlange Argentijn niet eens nodig, een goal als deze heeft hij wel honderd keer gemaakt. Bij het moment van aanleggen is Ochoa al geklopt, de bal zoeft langs hem als bowlingbal op weg naar de pegels: 1-0, Lionel Messi. WK-doelpunt nummer acht, net als de Argentijnse God Diego Maradona. Dat alles in zijn 21ste wedstrijd op een wereldkampioenschap, precies zoveel als El Pibe de Oro er tussen 1977 en 1994 voor de Argentijnen speelde. Zijn beker uit 1986 opnieuw thuisbrengen. Daar is het hem alles om te doen.

De Mexicaanse creativiteit bleek na rust ver te zoeken. Het indammen van de Argentijnse waterval aan passes was de enige optie die de Mexicanen leken te hebben. Met enkel Hirving Lozano en Vega voorop was het niet genoeg om de frisse Argentijnse defensie - die op drie plaatsen was gewijzigd ten opzichte van het eerste WK-duel - echt te pijnigen. Dus gingen de Zuid-Amerikanen door met voetballen. Doelsaldo kan immers in een poule waarin alles zo dicht bij elkaar ligt het verschil betekenen tussen gladiolen of de dood. Na 87 minuten kwam de goal die wellicht zo belangrijk kan zijn. Een snel genomen hoekschop kwam voor de voeten van Enzo Fernández, die naar binnen dribbelde en met een krul Ochoa versloeg in de lange hoek: 2-0.

Argentinië klimt daardoor van plek vier naar plek twee in de groep, op één punt van koploper Polen. Mexico moet de laatste poulewedstrijd tegen Saoedi-Arabië winnen om kans te blijven houden op de achtste finales, het podium dat de laatste zeven wereldkampioenschappen het eindpodium was.