<
>

Mbappé schiet Frankrijk naar de achtste finales

Pro Shots

Frankrijk heeft in extremis de wedstrijd tegen Denemarken weten te winnen. In de tweede speelronde van de groepsfase op het WK was de wereldkampioen met 2-1 te sterk. Kylian Mbappé was met twee doelpunten de absolute uitblinker en goud waard voor zijn ploeg. Door de overwinning is Frankrijk als eerste ploeg verzekerd van de achtste finales, terwijl Denemarken tegen Australië een beslissend duel zal moeten spelen.

Met vele wijzigingen in de opstellingen namen de twee landen het tegen elkaar op in groep D. Didier Deschamps wijzigde voornamelijk de Franse verdediging op drie plaatsen en hield de rest van het team intact. Daarmee nam de wereldkampioen in de openinsfase van de wedstrijd het heft in handen. Ondanks de afwezigheid van Simon Kjaer bij de Denen lukte het in de eerste twintig minuten alleen niet om verder te komen dan een bal die van de lijn gehaald kon worden door Joachim Andersen. Kasper Schmeichel kon verder nog niet worden getest worden door de Fransen aanvalslinie.

Halverwege de eerste helft leek Frankrijk toch op weg naar de 1-0. Kylian Mbappé werd weggestuurd door Antoine Griezmann en leek van zijn snelheid gebruik te maken om te ontsnappen aan de verdediging. Ook Andreas Christensen had dit gevaar gezien en besloot aan de handrem te trekken door zijn tegenstander naar de grond te werken en een één-op-één situatie te voorkomen. Scheidsrechter Szymon Marciniak besloot 'slechts' een gele kaart te trekken. Volgens de Pool stonden er nog voldoende verdedigers die de Fransman hadden kunnen bijhouden en spaarde Christensen.

Richting het eind van de eerste helft bleven de echt grote kansen nog altijd uit, maar ontsnapte ook Frankrijk aan een rode kaart. Jules Koundé speelde de bal te ver voor zich uit en stapte vervolgens over de bal heen op de enkel van Victor Nelsson. Ook hier besloot de scheidsrechter het bij een gele kaart te houden.

Vlak na rust klopten de Fransen nadrukkelijker aan de deur bij het Deense doel. Eerst lanceerde Mbappé zichzelf, maar kon van buiten de zestien niet genoef problemen veroorzaken voor Schmeichel. Even later werd Antoine Griezmann met een fantastische dieptepass weggestuurd richting het Deense doel, maar bleef de ervaren schaduwspits niet rustig genoeg om af te ronden. De voorsprong kwam er toch voor de wereldkampioen in de 61ste minuut na een goede combinatie van sterspeler Mbappé en Theo Hernandez. Laatst genoemde legde de bal heel knap terug op Mbappé om binnen te schieten voor de 1-0.

De Denen moesten reageren, maar hadden nog geen kans gecreëerd in de hele wedstrijd. Daarmee leken de Fransen een zeer comfortabele positie gevonden te hebben. De angstgegner van de wereldkampioen begon toch aan te zetten in de zoektocht naar de gelijkmaker en die volgde dan ook al snel. In de 68ste minuut werd een ingestudeerde corner van Denemarken hard raak gekopt door Andreas Christensen. Daarmee was het eerste beste gevaar voor het doel van Lloris meteen succesvol en konden de Denen weer terug de verdediging in.

Dat ging vlak voor het einde van de officiële speeltijd toch mis. Een strakke voorzet van Griezmann werd in de 86ste minuut door de heup van Mbappé omgezet in een nieuwe voorsprong. De Franse superster kwam daarmee op zijn tweede goal van de wedstrijd en alweer zijn derde van het toernooi. Voor Denemarken betekende het dat de tijd begon te dringen om een belangrijk punt uit de wedstrijd te slepen. De Denen kwamen alleen niet meer in de buurt van Hugo Lloris en weten nu dat het zich moet gaan voorbereiden op een cruciaal duel met Australië. De wereldkampioen kan zich opmaken voor de finalerondes.