<
>

Polen breekt groep open met overwinning op Saoedi-Arabië

Pro Shots

Polen heeft groep C van het WK weer helemaal opengegooid, door met 2-0 te winnen van Saoedi-Arabië. Door de overwinning gaan de Polen nu aan de leiding in de groep met vier punten, gevolgd door de Saoedi's met drie. Mexico (1) en Argentinië (0) spelen vanavond om 20.00 uur tegen elkaar.

Vlak voor rust schoot Piotr Zieliński de Polen op voorsprong. De aanvallende middenvelder van Napoli kon van dichtbij binnenschieten na een goede actie van Barcelona-spits Robert Lewandowski. Vijf minuten later kreeg Saoedi-Arabië een discutabele strafschop. Maar Salem Al Dawsari, die tegen Argentinië nog de winnende treffer voor zijn rekening nam, vond Juventus-doelman Wojciech Szczęsny op zijn weg. Ook de rebound van Mohammed Al-Breik werd door de 32-jarige keeper gestopt.

In het eerste kwartier na rust zetten de Saoedi's aan. De ploeg van Hervé Renard creëert kans op kans, maar telkens ligt uitblinker Szczęsny in de weg. Bij spaarzame Poolse uitbraken kopte oud-Ajacied Arkadiusz Milik op de lat, en schoot Lewandowski op de paal. Na nog een golf van Saoedische aanvallen besliste Lewandowski in de 82e minuut alsnog de wedstrijd. De spits pikte de bal van Abdulelah Al Malki af en schoof hem onder doelman Mohammed Khalil Al Owais door. Het was voor de superster pas zijn eerste WK-doelpunt in zijn carrière.

Geschiedenis schrijven
Beide landen zijn nog in de race voor kwalificatie voor de achtste finale, en hopen daarmee geschiedenis te schrijven tijdens dit WK. De Saoedi's wachten al sinds 1994 op een wedstrijd in de volgende ronde van het WK, voor Polen was het zelfs in 1986 voor het laatst dat de groepsfase werd overleefd. De jaren zeventig en tachtig waren de hoogtijdagen van het Poolse voetbal, met twee derde plaatsen (in 1974 en 1982) en twee keer kwalificatie voor de tweede ronde (1978 en 1986).

Sensationele Saoedi's
Voor Saoedi-Arabië was het WK in 1994 in de Verenigde Staten de eerste deelname, en daar werd dus gelijk het beste resultaat ooit geboekt. Dit toernooi begon voor de Zonen van de Woestijn met een sensationele overwinning op titelfavoriet Argentinië, met een nationale vrije dag, en een Rolls-Royce voor iedere speler tot gevolg. De Biało-czerwoni (wit-roden) begonnen met een 0-0 gelijkspel tegen Mexico.