<
>

De aanvallende tekortkomingen van Oranje in cijfers

ANP

De droomstart van Oranje met het vroege doelpunt kreeg geen vervolg. Sterker nog, het was het enige wapenfeit in de eerste helft. In beide helften noteerde de ploeg van Louis van Gaal slechts drie balcontacten in de vijandelijke zestien. Het kenmerkt de aanvallende (on)mogelijkheden tegen Ecuador, dat wél in staat bleek om het de Nederlandse verdediging moeilijk te maken. Een analyse aan de hand van de offensieve data.

De Algerijnse scheidsrechter Ghorbal had pas net voor het eerst op zijn fluit geblazen of de bal lag er al in. Cody Gakpo opende met een ongekende knal met zijn ‘mindere been’ voor de openingstreffer van de wedstrijd. Een ‘wondertreffer’, zo mag je stellen. Met een Expected Goal-waarde van 0,04 wordt nog onderstreept hoe knap die goal van de gelegenheidsspits is. Gakpo werd overigens de tweede speler die in zijn eerste twee WK-wedstrijden voor Nederland tot scoren kwam, na Memphis Depay in 2014.

‘Onze’ aanvalstroepen kwamen in totaal maar tot twee schoten (1 op doel), tegenover vijftien doelpogingen van Ecuador (4 op doel). Dat is het op één na hoogste aantal ooit voor de Ecuadorianen in een WK-wedstrijd. Alleen op het WK 2006 in Duitsland schoten ze vaker (16 tegen Costa Rica). Uiteindelijk beloonde Enner Valencia de offensieve inspanningen. Het betekende zijn zesde doelpunt op een WK. Geen speler maakte sinds 2014 meer doelpunten op een wereldkampioenschap dan hij (gedeeld met James Rodriguez, Neymar, Harry Kane, Lionel Messi en Cristiano Ronaldo). Voor de spits van Fenerbahce is het extra knap omdat hij ontbrak in 2018.

Na een tamme eerste helft, bracht Louis van Gaal Memphis, die zoals vooraf al aangekondigd erin kwam. Dat bracht alleen niet het gewenste effect teweeg. De aanvaller van FC Barcelona kwam tot slechts 21 balcontacten, maar allemaal op plekken waar hij weinig uit kon richten. Steven Berghuis, die na 69 minuten Davy Klaassen verving, kon het tij ook moeilijk keren. Met een passnauwkeurigheid van 40 procent (6 van de 15 aangekomen) was hij de slordigste speler van het hele veld. Wout Weghorst, die als onderdeel van plan-B elf minuten tien minuten later in de ploeg kwam, raakte maar drie keer de bal aan. Daarvan leverde de spits van Besiktas maar liefst twee keer de bal in.

Tien van de vijftien Ecuadoriaanse doelpogingen kwamen van binnen het strafschopgebied.

Vrijwel direct na afloop kwamen Virgil van Dijk en Teun Koopmeiners voor de camera. Het baltempo lag volgens Van Dijk ‘veel te laag’ , waardoor ze niet tot uitgespeelde kansen kwamen. Middenvelder Teun Koopmeiners voegt daaraan toe dat het ‘een lastige tegenstander is, waardoor het ook moeilijk is om kansen te creëren’. Dat blijkt ook wel. De twee schoten is het laagste aantal voor Oranje in een interland sinds Opta de wedstrijden volledig analyseert (augustus 2013). Uiteindelijk is het aanvallende verschil duidelijk te zien in de xG-waarde: Nederland 0,07 tegenover 1,7 voor Ecuador. Met een 1-1 gelijkspel is Ecuador het enige land waartegen Nederland minimaal drie keer speelde maar nooit vaker dan één keer scoorde in een ontmoeting (1-0, 1-1 en 1-1).

Het verschil in aanvalskracht blijkt uit nog een andere statistiek. Oranje noteerde over de gehele wedstrijd slechts zes balcontacten in de vijandelijke zestien, gelijk verdeeld over beide helften. Dat is het laagste aantal sinds 31 augustus 2017. Toen speelden ze tegen grootmacht Frankrijk en kwam het tot een even hoog aantal. De Zuid-Amerikanen kwamen tot een veel hoger aantal balcontacten in het strafschopgebied. In de eerste helft waren dat er acht en in de tweede helft zelfs vijftien (23 in totaal).

Het ontbeerde Oranje simpelweg aan daadkracht en creativiteit. Met Gakpo, Steven Bergwijn en de ingevallen Memphis en Berghuis stond er voldoende technisch vernuft in de voorste twee linies, maar dat kwam er niet uit. Over de gehele wedstrijd kwamen ze tot slechts vier dribbels en 46 penetraties in de zone op zo’n dertig meter van het vijandelijke doel. Al met al dus een ondermaatse aanvallende prestatie van de Oranje Leeuwen.

Over vier dagen mogen ze het opnieuw proberen tegen gastland Qatar, die in de eerste twee wedstrijden hebben laten zien verdedigend een stuk zwakker te zijn dan wat ze tot op heden zijn tegengekomen. Om 16:00 uur spelen ze- tegelijkertijd met Senegal en Ecuador- om te bepalen wie er doorgaat naar de achtste finale.