<
>

Argentinië met mes tussen de tanden voor 'laatste kans': "Deze wedstrijd eindigt niet met 22 man"

Vier dagen na de grootste verrassing ooit op het WK staat de ‘negatieve hoofdrolspeler’ Argentinië voor een do-or-die-wedstrijd tegen Mexico. Het is de dood of de gladiolen voor beide landen, die nu al lijken te vechten voor hun laatste kans om na de groepsfase nog in actie te mogen komen. Fernando Palomo, die namens ESPN Argentinië zijn land op de voet volgt in Qatar, voorspelt een vurig duel waarbij niet alle 22 spelers het laatste fluitsignaal zal horen.

De eerste en tevens grootste verrassing ooit op een wereldkampioenschap was op de derde speeldag al een feit. Saoedi-Arabië versloeg Argentinië met 1-2, Tot aan de rust leek er geen veiltje aan de lucht met het doelpunt van Lionel Messi (penalty) en drie afgekeurde doelpunten. Na rust ging het binnen tien minuten mis en kon het niet omgedraaid worden.

Totale desillusie heerst er in het land, zo zegt Fernando Palomo: “Ik heb gezien hoe ze gereageerd hebben. Ze zijn kapot van dit verlies en compleet verrast. Dit had nooit iemand verwacht. 36 wedstrijden lang waren ze onverslaanbaar en hadden ze zo veel vertrouwen. Dat is veranderd en nu kan echt alles gebeuren. Het zou het zomaar kunnen zijn dat het een heel kort WK wordt, al heeft de groep mij verteld dat ze heel veel vertrouwen hebben en dat het echt een incident was dat bij het voetbal hoort.”

Paniekvoetbal
De kalmte die ze bewaren tegenover Palomo, lijkt een rookgordijn. In het trainingskamp gaan er vele geluiden over diverse wisselingen in het elftal. Paniekvoetbal, zo zou je het kunnen betitelen, aangezien het 35 wedstrijden lang goed ging met nagenoeg dezelfde spelers en opvattingen. Wie er kind van de rekening wordt is voor de ESPN-watcher onduidelijk, aangezien na vijftien minuten de poorten van het trainingscomplex sluiten en besloten verder wordt getraind.

“Ik vermoed dat ze wel wat wijzigingen gaan doorvoeren, maar ik vermoed niet al te veel. Hooguit een of maximaal twee per linie. Lisandro Martínez komt op de plaats van Cristian Romero, naast Nicolas Otamendi. Ze willen misschien Leandro Paredes vervangen, al vind ik dat hij wel moet spelen. Alejandro Gomez wordt wellicht vervangen voor Enzo Perez of Julian Alvarez en ook het aantreden in een ander systeem wordt overwogen. De bondscoach gaat het misschien wel over een hele andere boeg gooien. En dat allemaal omdat ze een wedstrijd verloren hebben”, concludeert de Argentijnse journalist.

Hij proeft een nogal gespannen sfeer rondom de ploeg van Lionel Scaloni en zijn zich bewust dat heel de natie van ze verwacht dat de overgebleven twee duels gewonnen worden. “Er staat een immense druk op de ploeg. Je voelt het echt. Mexico zal het niet zeggen, maar dit is echt een ‘klassieker’. Het zijn twee rivalen die allebei willen winnen. Ze mogen allebei écht niet verliezen. Voor beide landen geldt dat ze kunnen doorgaan ten koste van de rivaal. Mexico weet dat Argentinië tot alles in staat is, maar ook van Saoedi-Arabië kan verliezen. Daarom zijn ze er niet gerust op. Ik heb nooit gedacht dat Argentijnen zó weinig vertrouwen konden hebben in een wedstrijd tegen Mexico.”

Vurig duel
Het zal zeker geen vriendschappelijke wedstrijd worden, zo voorspelt Palomo. Deze wedstrijd tussen de Midden- en Zuid-Amerikanen mag gezien worden als derby en zou nog wel eens licht ontvlambaar kunnen zijn.

“Het wordt een hele intense wedstrijd en vurig. Als Argentijnen en Mexicanen elkaar hier op straat tegenkomen, hangt er spanning in de lucht. Ze gaan in discussie of er zijn gevechten. Ze zullen met het mes tussen de tanden spelen. Mexico weet dat als ze verliezen dat ze eruit liggen en datzelfde geldt voor Argentinië. Het is nu al een finale en dat in pas het tweede groepsduel. Argentinië moet willen sterven voor een goed resultaat en dat geldt voor Mexico ook. Deze wedstrijd eindigt nooit met 22 man. Er wordt zeker weten een rode kaart gegeven.”

Vanavond wordt het lot van Argentinië op dit WK bepaalt. Om 20:00 uur treden zij in het Lusail Iconic Stadium aan tegen Mexico.