<
>

Nederland bij winst door naar volgende ronde

ANP KOEN VAN WEEL

Door de overwinning van Senegal op Qatar kan het Nederlands elftal vanavond goede zaken doen. Met winst op Ecuador is Oranje namelijk verzekerd van een plaats bij de laatste zestien. Bij een gelijkspel is de kans ook erg groot dat de selectie van bondscoach Louis van Gaal doorgaat, maar is nog niks zeker.

Op het moment dat Nederland de drie punten pakt, maakt het zich los van Ecuador en Senegal, die beiden op drie punten staan. Gezien de twee achtervolgers in de volgende speelronde tegen elkaar spelen, is het onmogelijk dat ze beiden de vereiste overwinning pakken om over Oranje heen te stappen. Qatar staat in dat geval met 0 punten al helemaal buiten bereik van het Nederlands elftal en is zelfs volledig uitgeschakeld. Zij kunnen dan hooguit nog derde worden in de groep.

Mocht Nederland gelijkspelen tegen Ecuador is de kans ook zeer groot dat de volgende ronde behaald wordt. Oranje staat dan namelijk net als de tegenstander van vanmiddag op vier punten en een enkel punt boven Senegal. Gezien een van de twee concurrenten moet verliezen, of ze slechts een punt pakken door middel van een gelijkspel, kunnen ze niet beiden over Nederland heen stappen op basis van punten. Bij een nederlaag van Oranje tegen Qatar kan Nederland dan nog altijd op doelsaldo door. Als Senegal in de volgende ronde verliest gaat Nederland in dat geval ook bij een nederlaag op punten door. Ook in dit geval ligt Qatar er al uit.

Bij een nederlaag van Oranje tegen de Ecuadorianen kan iedereen nog door in de groep en kan iedereen nog uitgeschakeld worden tijdens de laatste wedstrijd van de groepsfase. Er is dan dus nog niks beslist.