<
>

Bekende Iraanse voetballer Voria Ghafouri opgepakt wegens propaganda tegen de staat

AFP

Volgens Iraans persagentschap Fars is de Iraanse voetballer Voria Ghafouri gearresteerd wegens propaganda tegen de staat en belediging en aantasting van de reputatie van de nationale ploeg. De 26-voudig international werd donderdag opgepakt na een trainingssessie bij zijn club Foolad in de provincie Khuzestan.

Khafouri, die Koerdische roots heeft, is een grote naam in Iran. Hij speelde 26 interlands en maakte deel uit van de voorselectie van het WK in 2018. De 35-jarige voetballer is van Koerdische komaf en heeft zich op social media stevig uitgesproken tegen het Iraanse regime. Hij heeft onder andere gezegd dat de regering moet stoppen met het doden van Iraanse Koerden. In het verleden werd hij al eens gearresteerd wegens kritiek op de minister van Buitenlandse Zaken. Ook moest hij in juli nog vertrekken bij de topclub Esteghlal in Teheran vanwege zijn aanhoudende kritiek op de autoriteiten.

Reza Ghoochannejhad, die in de nationale ploeg samenspeelde met Ghafouri, vertelde vrijdag bij de NOS over de arrestatie. "Hij ging naar de club om te trainen en is daar opgepakt omdat hij zich heeft uitgesproken over de protesten die gaande zijn."

Of de internationals hetzelfde lot te wachten staat, is onbekend. Iran maakte eerder een statement door niet mee te zingen met het volkslied voorafgaand aan de wedstrijd tegen Engeland.

Vrijdag won Iran haar tweede wedstrijd op het WK met 2-1 van Wales.