<
>

De Duif laat Goddelijke Kanaries vliegen

Pro Shots

Als de ogen van de wereld gericht zijn op Neymar, is dat voor zijn teamgenoten van de Braziliaanse ploeg een startsein om in zijn schaduw te opereren. Richarlison is die schaduw met twee waanzinnige doelpunten tegen Servië meteen ontgroeid en klaar om de nieuwe ster van het wereldkampioenschap te worden: 2-0.

Vorig wereldkampioenschap werd de aanvaller van Paris Saint-Germain nog stelselmatig bekritiseerd vanwege zijn vele fopduiken en een oneindig vermogen aan doorrollen na overtredingen. In de tussentijd won de 30-jarige Braziliaan in het Franse vastenland alles wat er te winnen viel, maar bleef het continentaal vrij stil. Voor Neymar geldt er dus maar één echte prijs nog in zijn carrière: de wereldtitel. Net als de Goddelijke Kanaries voor hem: Ronaldo, Ronaldinho, Romário, Dunga en in een eerder stadium de Braziliaanse God Pelé.

Record Pelé
Neymar, die vanwege zijn opleiding bij Santos al zijn hele leven moet aanlopen tegen onterechte vergelijkingen met de Santos-grootheid, heeft dit wereldkampioenschap twee doelen. Wereldkampioen worden én drie keer scoren. Dan passeert de aanvaller Pelé als meest scorende Braziliaan ooit voor de Kanaries. Neymar stond voor het treffen met de Serviërs op 75 doelpunten in 120 interlands, Pelé maakte 77 doelpunten in 91 interlands voor de grootmacht in de sport.

Na 13 minuten liet Neymar voor het eerst iets van zijn genialiteit zien. Een corner aan de linkerkant probeerde hij ineens over de 2.02-meterlange Vanja Milenkovic-Savic heen te schieten, maar de Torino-keeper stond – zoals eigenlijk de gehele eerste helft – goed op zijn post. Zo belandde een afstandsschot van Casemiro recht in zijn handen en reageerde hij attent op een inzet van Raphinha, die zich via een een-twee met Paquetá oog-in-oog speelde met de op één-na-langste speler van het toernooi speelde. Zonder effect. Het gezang van de kanaries bleef in de eerste helft beperkt tot de tralies van de kooi.

Bewaker van de kooi
De sluitpost bewaakte de kanariekooi, maar leek een paar seconde na rust een kiertje open te laten door zijn ploeggenoot Nemanja Gudelj in de problemen te brengen. Raphinha leek te profiteren, maar produceerde een losse flodder. Toch drong Brazilië aan. Neymar dartelde tussen verdedigers, maar bleef lange tijd niet effectief. Linksback Alex Sandro was na een uurtje spelen het dichtst bij een goal. De back van Juventus haalde van afstand uit, maar produceerde een pegel op de doelpaal. Het bleek een voorbode voor wat ging komen.

Na 62 minuten dartelde Neymar zich opnieuw vrij in vijandelijke zestien, waarna Vinícius Júnior de kolenschoppen van Milenkovic-Savic voor de tweede keer testte. De Turijnse toren had een reactie, maar keerde de bal voor de voeten van Richarlison. De spits van Tottenham Hotspur aarzelde geen moment en bracht de bal met de onderkant van zijn voet over de lijn: 1-0.

Wereldgoal De Duif
De Duif – vernoemd naar zijn vleugelachtige manier van juichen na doelpunten – was 11 minuten later verantwoordelijk voor de mooiste goal van het wereldkampioenschap tot nu toe. Een voorzet van Vinícius Júnior nam de aanvaller met links aan, waarna de bal omhoog vloog en hij hem met een ouderwetse ‘bicicleta’-trap richting het Servische doel schoot: 2-0. Een kunststukje, dat paste bij het flamboyante spel wat de Brazilianen dit seizoen willen laten zien. De jacht op de zesde wereldtitel is officieel begonnen.