<
>

Vier keer de brilstand: WK-records worden verpulverd als het zo doorgaat

ESPN

Nu ieder land één keer in actie is gekomen, kan een kleine tussenbalans worden opgemaakt. Dit wereldkampioenschap vallen- voetbaltechnisch gezien- twee dingen enorm op. De torenhoge blessuretijd bij iedere helft én het aantal doelpuntloze remises. Waar het een goed is voor het voetbal, is het ander een 'zorgwekkende' trend. Inmiddels staat het aantal brilstanden op vier na slechts zestien wedstrijden. Het all-time WK-record staat op zeven en lijkt te worden vermorzeld.

Mexico – Polen, Denemarken – Tunesië, Marokko – Kroatië en Uruguay – Zuid-Korea, allemaal wedstrijden in de eerste groepsronde waarbij niet gescoord werd. Dit WK hebben we over uitschieters naar boven niet te klagen met monsterscores van Spanje (7-0 tegen Costa Rica) en Engeland (6-2 tegen Iran), terwijl ook regerend wereldkampioen Frankrijk (4-1 tegen Australië) en Portugal (3-2 tegen Ghana) een duit in het zakje deden. Tot op heden werd er gemiddeld per wedstrijd ruim 2,5 keer gejuicht (36 goals in 16 wedstrijden), wat een acceptabel aantal lijkt.

Tóch is er reden tot klagen, want het aantal doelpuntloze remises is opvallend hoog. In maar liefst 25 procent van de wedstrijden bleef dezelfde stand negentig minuten (en langer) op het scorebord staan. Zorgwekkend. Met vier brilstanden in de eerste zestien groepsfaseduels is nu al het record verbroken van doelpuntloze gelijke spelen als elk land pas één keer in actie is gekomen. Op het WK van 1982 in Spanje eindigde het- nadat iedereen zijn eerste duel achter de rug had - drie keer in 0-0. Ter vergelijking: op het vorige WK in Rusland werd over alle wedstrijden maar een keer niet gescoord in negentig minuten.

In ’82 eindigde het in totaal zeven keer gelijk, inclusief knock-outrondes én verlengingen (in 52 wedstrijden in totaal). Dat is nog altijd een gedeeld record. Op de WK’s van 2006 (Duitsland), 2010 (Zuid-Afrika) en 2014 (Brazilië) werd driemaal op rij in zeven WK-duels niet gescoord. Bij het mondiale toernooi in Zuid-Afrika stond in de poulefase de teller al op zes. Dat is sinds 1950 het hoogste aantal op een wereldkampioenschap.

Met het huidige gemiddelde worden die twee twijfelachtige records verpulverd. In dit tempo van een op de vier zien we maar liefst twee keer zo veel groepsfasewedstrijden eindigen in 0-0 (12). Als dat doorberekend wordt tot aan de finale zien we zestien doelpuntloze remises.