<
>

Oranje gaat geen signaal meer afgeven aan FIFA: ''Punt achter alle politieke kwesties gezet''

Pro Shots

Het Nederlands elftal gaat vrijdag vlak voor de tweede wedstrijd geen signaal afgeven aan de FIFA, de Wereldvoetbalbond die niet wil dat aanvoerders van deelnemende teams de OneLove-aanvoerdersband dragen. ''We hebben een punt achter alle politieke kwesties gezet nadat we vorige week arbeidsmigranten op onze training hebben uitgenodigd", aldus bondscoach Louis van Gaal.

De spelers van het Duitse elftal demonstreerden woensdag vlak voor het duel met Japan wel tegen de beslissing van de FIFA om een gele kaart te geven aan spelers die de veelbesproken band zouden dragen. De Duitsers hielden demonstratief een hand voor hun mond bij het maken van de elftalfoto. De Duitse ploeg wilde hiermee een signaal afgeven aan de FIFA, dat hun mond werd gesnoerd door het 'verbod' op de OneLove-aanvoerdersband.

De captains van Nederland, Duitsland, Engeland, Wales, België, Zwitserland en Denemarken waren tijdens het WK in Qatar van plan om de speciale band te dragen ter bevordering van inclusie. De FIFA liet echter weten dat er dan gele kaarten zouden volgen, waarna de nationale bonden besloten om het plan te laten varen. Het ging er daarna lang over of Oranje via een andere manier kon demonstreren. Van Gaal zei vandaag het volgende over: ''We willen niet het doel dat we voor ogen hebben om wereldkampioen te worden laten verpesten door acties van de FIFA of welke organisatie dan ook."

België-aanvoerder Hazard is het met Van Gaal eens
Ook Eden Hazard, aanvoerder van België, had het bij de persconferentie van de Rode Duivels over het onderwerp. Hazard had een soortgelijke boodschap. ''Duitsland verloor nadat het zo'n gebaar maakte. Ik denk dat het beter was geweest als ze het niet hadden gedaan en hadden gewonnen. We zijn hier om te voetballen, niet om een politieke boodschap over te brengen. Daar zijn andere mensen voor. We willen ons concentreren op het voetbal.

De voorzitter van de French football federation (FFF) gaf aan dat Frankrijk de regels van de FIFA volgt en dus ook niet in actie komt. De minister van sport hoopt echter dat de Fransen toch in actie komen. Amelie Oudea Castera zei tegenover de Franse zender Public Senat: ''Er gaat nog wel even gepraat worden over de beslissing van de FIFA. Ik had de hoop dat mensen zich vrijuit zouden kunnen uitspreken op het WK. Dat is duidelijk niet het geval. Er is nog wel ruimte voor het Franse team om zich te laten zien. Er is ruimte om te laten zien dat zij zich inzetten voor mensenrechten. De Duitsers doen dat ook en ik hoop dat Frankrijk het ook gaat doen.''